Dacă auzi un părinte care spune că nou născutul lui doarme toată noaptea, acesta ori minte, ori cel mic are peste 5, chiar 6 luni. Asta pentru că programul de somn al unui copil depinde de vârsta lui. Și, dacă e să stăm strâmb ca să judecăm drept, când un bebeluș de doar o lună, două, doarme toată noaptea ar putea să fie un lucru rău. Asta pentru că la această vârstă, stomacul face regula. El îi culcă (când e plin), și tot el îi trezește (când e gol, evident).
Părinții, în special cei care au devenit părinți pentru prima oară, își imaginează cu totul și cu totul altceva despre prima lună cu nou-născutul. Ceva de genul: un purceluș roz, pufos, zâmbitor și extrem de liniștit, care doarme în coșulețul lui á la Pisicile aristocrate (1970, desene animate dublate în română), cu o fundă mare pe căpșorul perfect, după ce și-a supt lăpticul de la mami… Hm, vise, taică, vise!
Ca să te binedispun (măcar dă-mi voie să încerc), o să tot condimentez povestea cu titluri de filme pe care te rog să le iei tot ca recomandări în cazul în care nu știi ce să faci cu orele în care nu dormi. O să-ți arăt cu filmele astea și cât de departe de realitate sunt visele proaspeților părinți legate de viața cu un nou-născut.
Aici vorbim doar despre somn, care e foarte important și, da, așa e, se leagă foarte mult și de altele la fel de importante, precum hrănirea și dezvoltarea. Acum, sincer, cum să doarmă toată noaptea, când are un stomăcel mai mic decât un pahar de apă?! Și asta după ce împlinește o lună de viață, căci până atunci e mult mai mic. Cât de mic este stomacul nou născutului, cam atâtica:
- ziua 1 ” 5-7 ml;
- ziua 2 ” 22-27 ml;
- o săptămână ” 45-60 ml;
- o lună ” 80-150 ml.
Deci cum ar putea să doarmă toată noaptea? Un bebeluș de o lună sau două se va trezi încă în miezul nopții ca să mănânce. Trezirile acestuia ar putea să fie o problemă dacă sunt mai dese de 2-3 ore, adică dacă se trezește, să zicem, la 20 de minute după ce a terminat de mâncat. Dar aici deja e altă discuție, pentru că sunt câțiva factori care, chiar dacă e sătul, îi pot deranja somnul:
A scos aerul care i s-a adunat în stomac în timpul hrănirii? Gazele astea îi umflă burtica și îi provoacă durere
Ii e cald, prea cald, rece sau prea rece? A udat/murdărit scutecul? Toate astea îi pot răpi somnul, pentru că îi creează disconfort.
Poate fi vorba de o problemă medicală? Are febră, îl doare urechea? CITEȘTE ȘI: Primul An al bebelușului – Primele 52 de săptămâni de viață
Orele de somn ale unui nou născut
Un nou-născut poate dormi până la 19 ore pe zi, deși specialiștii spun că 14-17 ore sunt suficiente. Aceste ore sunt, de regulă, împărțite în câte trei reprize. Astfel, în primele zile el reușește să stea treaz cam o oră pe zi, iar această perioadă va crește până la sfârșitul primei luni de viață, ajungând la trei ore.
De fapt, după ce va împlini o lună, vei vedea, va putea dormi legat nițeluș mai mult. Dar e doar începutul. Încet, încet, orele de somn de peste zi vor fi tot mai scurte, pe când cele de noapte vor fi tot mai lungi. Și neîntrerupte.
Restul primului an de viață al bebelușului va arăta cam așa:
- la trei luni doarme în jur de 13 ore, din acestea opt ore fiind dedicate nopții. Unii bebeluși încep chiar de la această vârstă să doarmă mai legate orele de noapte;
- la șase luni, un bebeluș doarme 12 ore și jumătate, dintre care nouă ore pe timp de noapte. Deja majoritatea bebelușilor reușesc să doarmă toată noaptea, iar peste zi mai dorm în două sau trei reprize;
- la nouă luni, cele 12 ore de somn se împart astfel: 9 pe timpul nopții și doar 3 ore (în două reprize) pe timpul zilei;
- la 12 luni avem 10 ore pe noapte și o repriză sau două de somn în timpul zilei.
Ca și diversificarea, ori ridicatul în picioare sau mersul de-a bușilea, dormitul peste noapte reprezintă o etapă de dezvoltare. Oricât de mult ți-ai dori să dormi neîntrerupt, cu un bebeluș de doar câteva luni nu vei putea face asta.
Dar nu este exclus ca și după vârsta de 6 luni, copilul să se mai trezească peste noapte de câteva ori. Da, dar aici vorbim deja despre îmbunătățirea calității somnului celui mic. Uau, n-am vrut să sune atât de pompos, căci ideea e că undeva faceți o prostioară de nu doarme ăl mic toată noaptea.
Rutina bebelusului
Cea mai bună modalitate de a rezolva problemele de somn ale bebelușului este de a implementa o rutină, niște obiceiuri înainte de culcare, care să-l trimită direct în lumea lui Moș Ene. Da, e un fel de experiment Pavlov, dar vrei niște ore de somn, nu-i așa? Și lui îi prinde bine rutina.
Rutina, de fapt, prinde bine tuturor bebelușilor pentru că aplicând rutine ei învață că acum mănâncă, acum dorm, acum se joacă și știind ce urmează devin mult mai cooperanți. Încearcă înainte de a-mi râde în față și vorbim după, da?
Există, desigur, și niște obiceiuri greșite care îi strică somnul. Și, când spun asta, mă refer la legănatul pe picioare sau în brațe ca să-l adormi, alăptarea ca metodă de adormire sau oferirea unui biberon cu lapte când bebelușul e gata pus în pătuț și pe jumătate adormit.
Tu ai putea bea ceai în timp ce stai culcată așteptând să adormi? Nu trebuie să renunți la masa de seară, dar o poți muta mai devreme și să încerci să-l pui în pat cât încă e treaz, fără să-l legeni. Încearcă o scurtă lectură care să-l liniștească sau o mângâiere ușoară pe spate. Apoi repetă asta în fiecare seară, ca să formezi o rutină, un obicei. CITEȘTE ȘI: Școala somnului pentru bebeluși | Cum creezi o rutină a somnului după metode blânde