Masa de pranz este, prin traditie, cea mai consistenta masa a zilei. Iata ce, cum, cat trebuie sa manance micutul tau, in functie de varsta!
Fiecare mamica a avut momente in care si-a dorit sa se consulte cu alte mamici in legatura cu masa de pranz a celui mic. Ce, cat, cum mananca? Ii e suficient? Nu ii lipseste nimic? Clubul Bebelusilor a alcatuit un ghid pe varste, in care iti prezentam cateva date orientative legate de masa de pranz a celor mici.
Nu iti vom da cantitati exacte, caci nu suntem prieteni cu manualele stricte legate de cresterea bebelusilor. Consideram ca fiecare copil este unic, nevoile lui sunt diferite si variaza in functie de atat de multi factori incat cantarirea portiilor este doar o sursa de stres. In schimb, te vom ajuta sa ai asteptari realiste in ceea ce priveste preferintele celui mic si cantitatea de mancare pe care e dispus sa o manance.
Intre 6-8 luni bebelusul, si tu alaturi de el, trece intr-o noua etapa. Alaptat exclusiv pana la aceasta varsta, acum incepe Marea Diversificare!
Este o perioada foarte importanta pentru sanatatea sa pe termen lung. Este perioada in care testeaza noi gusturi, texturi si arome si in care tu ii testezi maturitatea sistemului digestiv si existenta eventualelor alergii.
Avand in vedere ca pediatria moderna recomanda inceperea diversificarii cu cate o leguma, fiarta si pasata si administrata in cantitati progresive 3-4 zile consecutive, intre 6 si 8 luni bebelusul va testa morcovul, patrunjelul, pastarnacul, dovlecelul, cartoful si cartoful dulce si, poate, pastaile sau mazarea.
Daca micutul tau este un mancacios, este posibil ca la varsta de 8 luni sa manance cateva lingurite bune de piure de legume la masa de pranz, completate ulterior cu o portie de lapte.
Daca micutul tau este ceva mai reticent la astfel de noutati, este de asemenea posibil ca pranzul lui sa fie o simpla mozoleala cu legume, din care nu se stie cat inghite, iar baza sa fie reprezentata de lapte. Si este perfect normal!
Intre 8 – 12 luni, legumele din meniul celui mic se inmultesc. Apar adaosuri noi si gustoase, cum e carnea si galbenusul de ou.
Bebelusul incepe sa manifeste un alt interes pentru mancare, isi doreste sa o apuce cu mana, sa o manevreze si eventual sa manance singur. Pranzul sau este acum reprezentat de piure de legume simplu, sau amestecat cu carnita, ou sau ficatel. Gustul mancarii poate fi potentat cu diverse ierburi aromatice.
Cel mai probabil, cel mic a gustat deja si din ciorbita adultilor (nesarata, din legume, pui sau vita) si poate si din alte feluri de mancare, gatite adecvat. La aceasta varsta pranzul bebelusului este inca reprezentat de un singur fel de mancare solida.
Bebelusii alaptati vor cere probabil si completarea cu lapte matern, chiar daca mananca o cantitate suficienta de mancare solida. Bebelusii care au primit lapte praf probabil ca au inlocuit masa de lapte cu o masa de solide, totusi multi dintre ei primesc si portia de lapte in biberon inainte de somnul de pranz.
Stim ca exista copii mai mancaciosi si copii mai…sa le spunem mofturosi. Avand in vedere ca cei mici sunt inca foarte mici, si ca nici un copil sanatos „nu moare de foame cu mancarea in fata”, te sfatuim sa iti pastrezi calmul in legatura cu mesele celui mic.
Cei mai multi copii au perioade si perioade: perioadele in care nu vor decat lapte si perioadele in care mananca de te sperii, perioadele in care accepta doar doua feluri de mancare pentru ca brusc, a doua zi, sa nu mai vrea sa le vada macar in fata ochilor. Vei depasi aceste perioade cu umor si rabdare!
Intre 12-24 luni meniul celor mai multi copii sanatosi devine similar cu cel al restului familiei. Se vor evita, desigur, mancarurile grase si grele, rantasurile si alte sosuri greu de digerat, insa in general copilul poate sa stea la masa unor adulti cu o alimentatie sanatoasa.
Dupa varsta de un an, copiii au de obicei 3 mese principale si doua gustari si este important ca alimentatia lor sa fie diversa si sa includa toate grupele de alimente. Aportul de lapte este in continuare important, dar de obicei laptele nu mai interfereaza in nici un fel cu mesele copilului.
Cei mai multi copii beau laptele dimineata la trezire si seara inainte de culcare, iar unii cer portia de lapte dinainte de somnul de pranz. Desigur, regula aceasta nu se aplica celor alaptati, care vor cere sanul des, dar vor consuma cantitati mai mici decat cei care primesc laptele in cana sau in biberon.
Citeste mai departe despre pranzul copiilor pana la 3 ani.
Pranzul copiilor intre 1 si 2 ani contine de multe ori un singur fel de mancare, ceea ce nu este o problema! Unii copii mananca felul unu inainte de somnul de pranz, iar felul doi dupa ce se trezesc, si este in regula si asa, atata timp cat ramane loc in programul zilnic si pentru fructe.
Iata cateva idei de mancare oferita la pranz copiilor mai mari de 1 an:
- ciorbite cu legume si carne de curcan sau vita neacrite si cu putina sare
- supe creme de legume simple sau cu adaos de taitei, orez, cuscus, linte rosie
- peste cu garnitura de legume
- mancare de mazare, fasole verde sau pastai, naut
- sufleuri de diverse legume si branza
- paste cu sos de rosii si legume dulci sau cu diverse sortimente de branza
Intre 24-36 luni masa de pranz a celor mici seamana din ce in ce mai mult cu pranzul unui adult.
La aceasta varsta copilul este capabil sa manance singur cu tacamurile atat felul unu cat si felul doi, si multi copii primesc doua feluri de mancare la pranz, si poate chiar si desert.
Nutritionistii recomanda ca inclusiv la aceasta varsta sa se respecte principiile combinarii corecte a alimentelor, caci acum se pun bazele obiceiurilor legate de alimentatie, obiceiuri care raman inradacinate o viata intreaga.
Cum arata masa de pranz a copilului tau? Ce varsta are el? La ce varsta a inlocuit complet masa de lapte cu masa de solide? Cand a inceput sa manance doua feluri de mancare la pranz?