Exista o solutie perfecta pentru o burtica linistita, o digestie eficienta si o maxima absorbtie a nutrientilor: asocierea corecta a alimentelor!
Atunci cand se discuta de principiile asocierii corecte a alimentelor, majoritatea adultilor se gandesc la cure de slabire, diete si alte probleme care nu au ce cauta in viata unui copil. Nimic mai gresit!
Combinarea corecta a alimentelor asigura o digestie optima, absorbtia mai buna a elementelor nutritive si, per total, o stare de sanatate superioara a organismului.
Asocierile alimentare proaste sunt principala cauza a balonarii, flatulentei, arsurilor sau indigestiilor. O digestie proasta poate cauza malnutritie chiar daca alimentatia este una diversa si aparent sanatoasa.
Unii medici naturopati sunt de parere ca este important sa consumi alimente de sezon, pentru ca ele sunt cele mai potrivite pentru schimbarile sezoniere prin care trece corpul uman. In plus, fructele de sezon sunt proaspete, iar daca le alegi pe cele produse local probabil ca sunt si mai naturale.
Pentru a intelege de ce este atat de important sa combini corect alimentele, trebuie sa intelegi cateva principii de baza legate de cum se desfasoara digestia.
Exista 3 categorii principale de alimente: proteine, carbohidrati si lipide. Digestia chimica a proteinelor incepe in stomac. Carbohidratii sunt digerati diferit, in functie de tipul lor: fructele trec relativ rapid prin sistemul digestiv, in timp ce legumele cu amidon sunt scindate in 3 etape diferite.
Regulile de aur ale combinarii alimentelor
Nu se asociaza niciodata proteine si alimente bogate in amidon la aceeasi masa.
Digestia corecta a proteinelor necesita un mediu cat mai acid, in timp ce digestia amidonului necesita un mediu alcalin. Prin urmare, daca le asociezi, nici una dintre ele nu se va digera corect.
Dupa o masa bogata in amidon, asteapta macar 2 ore inainte de a consuma proteine. Daca ai mancat proteine, asteapta macar 3 ore inainte de a consuma alimente bogate in amidon.
Nu se consuma niciodata fructe si legume la aceeasi masa.
Fructele sunt maruntite in stomac, dar sunt digerate chimic abia in intestinul subtire.
Legumele sunt supuse digestiei mecanice inca din faza de masticatie. Fructele nu se consuma niciodata la desert, ci cu 30-60 de minute inainte de masa.
Nu se combina doua tipuri diferite de proteine la aceeasi masa.
Nu se mananca nuci si carne, sau oua si carne, sau branza si oua la aceeasi masa.
Doua proteine diferite, cu timpi diferiti de digestie, necesita si sucuri digestive diferite. Prin urmare este mai bine sa eviti combinatiile de proteine in cadrul aceleiasi mese.
Nu combina proteinele cu grasimi.
Grasimile scad actiunea celulelor care secreta acidul gastric, fapt de intarzie digestia proteinelor, care intra intr-un veritabil proces de putrefactie in stomac.
Nu combina fructe acide cu proteine.
Portocalele, rosiile, lamaile, ananasul nu se consuma in asociere cu carne sau oua. Fructele acide determina scaderea secretiei de acid gastic, ceea ce ingreuneaza digestia proteinelor.
Fructele se mananca goale, sau pe stomacul gol. Altfel, trecerea lor prin tractul digestiv este incetinita, ele vor fermenta cauzand balonare si dureri abdominale.
Pentru o mai mare usurinta in combinarea alimentelor, iti prezentam urmatorul tabel:
FRUCTE |
AMIDONURI |
PROTEINE |
NUCI, SEMINTE, FRUCTE USCATE |
ALIMENTE NEUTRE |
Mere | Cartofi dulci | Carne | Migdale | Salata verde |
Banane | Avocado | Peste | Nuci pecan | Varza |
Portocale | Cartofi | Lapte | Nuci braziliene | Spanac |
Pere | Grau | Branza | Nuci madadamia | Kale |
Grapefruit | Orz | Iaurt | Caju | Broccoli |
Ananas | Ovaz | Inghetata | Alune | Conopida |
Pepene galben | Quinoa | Oua | Susan | Fasole verde |
Kiwi | Amaranth | Seminte de floarea-soarelui | Morcovi | |
Struguri | Mei | Chia | Sfecla | |
Fructe de padure | Paste | Seminte de in | Ceapa | |
Mango | Cereale | Fructe uscate | Telina | |
Papaya | Porumb gatit | Nuca de cocos | Castraveti | |
Piersici | Fasole | Zucchii | ||
Caise | Linte | Dovlecei | ||
Nectarine | Fenicul | |||
Avocado | Asparagus | |||
Ghimbir | ||||
Usturoi | ||||
Ardei gras | ||||
Rosii |
Ca idee, alimentele neutre pot fi asociate la aceeasi masa cu oricare dintre celelalte 3 categorii de alimente.
Pe de alta parte, este interzisa asocierea in cadrul aceleiasi mese a fructelor, amidonurilor, proteinelor, nucilor si semintelor.
Pentru ca fructele sa fie consumate pe stomacul gol, se recomanda consumarea lor dimineata.