Ti se pare ciudat sa auzi asta? Ei bine, este purul adevar. Adultii, care au scoala diplomatiei, sau macar cateva clase din ea absolvite, iti vor spune ca esti exagerata, severa sau te vor privi ciudat. Copilul, mai sincer, ti-o va spune in fata: esti cea mai REA mama din lume!
Uneori, o mama rea poate fi cea mai buna mama din lume. Afla ce anume te poate face rea un ochii copilului tau, de ce este bine ca uneori sa fii „cea mai rea mama din lume” si cat bine ii face uneori o mama rea, copilului sau!
De ce ti-ai dori sa fii o mama rea?
Pentru ca asta poate fi spre binele copilului tau. Urmarind felul in care a evoluat parentingul de-a lungul timpului, psihologii au ajuns la concluzia ca traim intr-o perioada in care majoritatea parintilor se feresc sa spuna NU, se tem de plansetul copilului ca de cine stie ce tortura, incearca sa compenseze lipsa de timp cu bunuri materiale si in general intampina dificultati in a stabili limite. Incercarea de a elimina de pe lista metodelor de educatie pedeapsa, recompensa sau palmuta la fund pare sa ii fi facut pe multi parinti sa confunde orientarea catre copil si conectarea cu acesta, cu permisivitatea exagerata.
Nu vom exagera sustinand ca oricarui copil ii face bine sa planga, desi este adevarat, ca si in cazul adultilor, ca un plans sanatos ne poate elibera de tensiunea acumulata de-a lungul timpului si ca plansul nu este chiar cea mai mare nenorocire de pe pamant. Ce incercam sa iti spunem este ca, uneori, este spre binele copilului sa ii refuzi cerintele, sa spui nu (justificat) sau cu alte cuvinte sa il superi si sa il faci sa planga.
Iata cateva dintre situatiile in care ar trebui sa iti asumi vina pe care ti-o atribuie copilul, de a fi o mama rea.
Cand cerintele sale sunt nerezonabile.
Este de datoria ta sa spui nu, atunci cand copilul depaseste limite cu pretentiile sale. Nu vei cumpara al 51-lea ponei roz daca fetita ta are deja 50. Ba, indraznim sa intrebam DE CE are 50? Nu vei face credit la banca pentru cine stie ce masinuta electrica si nu vei comanda in fiecare zi de la restaurant numai pentru ca „acolo fac cele mai bune paste”. Nu vei pleca dupa inghetata la 12 noaptea decat daca simti si tu ca mori de pofta si nu il vei tine acasa, bolnav de cateva zile, doar pentru ca lui nu ii place sa mearga la medic. Ai dreptul sa refuzi orice pretentie nerezonabila a copilului, cu conditia ca aceasta sa fie cu adevarat exagerata.
Cand vine vorba de sanatatea copilului.
Daca micutul tau are o problema de sanatate, sau daca vrei sa previi potentiala declansare a unei probleme de sanatate cat se poate de reale, este de datoria ta sa fii rea. Berea nu e buna pentru copii, nici „un degetel”, nici „bere fara alcool” si nici daca „dar Andrei de ce are voie?”. Mersul fara caciula la -5 grade nu e o idee buna, chiar daca asta isi doreste copilul tau sa faca. Indiferent ce temeri are copilul tau legate de vizita la medicul pediatru, ea poate fi uneori absolut necesara.
CITEȘTE ȘI: Primul An al bebelusului pe saptamani – Primele 52 de saptamani de viata
Cand vine vorba despre reguli.
Fiecare casa, si in general fiecare loc, are setul propriu de reguli. Este politicos sa respecti regulile locului in care mergi, iar copilul tau trebuie sa stie asta. Chiar daca la el acasa are voie sa sara pe pat, bunica s-ar putea sa nu aprecieze topaiala pe canapeaua ei veche cu arcuri. Pe de alta parte, faptul ca la bunica, masa se ia in sufragerie, nu te obliga sa il lasi sa manance in living, atata timp cat obiceiul la voi acasa este ca toata lumea sa manance in bucatarie. Pledam in favoarea stabilirii unui set clar de reguli, pe care toata lumea le cunoaste si le respecta. Este bine sa existe putine reguli, dar valabile pentru toti. Desigur ca exista situatii in care exceptiile sunt nu numai binevenite, ci chiar necesare ele insa nu sunt numeroase si ar fi bine ca exceptiile sa ramana exceptii.
Cand vine vorba despre alimentatie.
Alimentatia copilului este atat de importanta, sunt atatea in joc nu numai pe termen scurt, cat mai ales pe termen mediu sau lung, incat este bine sa fii o mama rea, preocupata excesiv de alimentatia corecta a copilului tau. Cu siguranta nu il vei putea feri de zahar sau de fast-food o viata intreaga, dar gusturile alimentare se educa, iar principiile insuflate din frageda copilarie vor constitui reguli nescrise pana mult mai tarziu. Si sa recunoastem, e o diferenta intre o persoana care mananca un hotdog o data la cateva luni, si una care consuma aripioare picante de la fast food zilnic!
Cand vine vorba despre siguranta copilului.
Este destul de probabil ca micutul tau sa se supere pentru ca el nu are voie singur cu bicicleta in cartier, ca nu il lasi singur in parc, ca la scoala il conduci pana in clasa, ca ai parolat calculatorul familiei si ii limitezi si controlezi accesul la internet. Este dreptul sau sa se supere, pana la urma aminteste-ti, intreaga ta copilarie nu ai vrut decat sa cresti odata mare, sa fii independenta, sa fii pe picioarele tale si sa nu dai socoteala nimanui. Asta isi doreste si copilul tau, sa iti si sa isi demonstreze ca poate, ca e mare, ca se descurca.
Insa atunci cand este vorba despre siguranta lui, ai tot dreptul sa nu faci nici un fel de concesii!
Copilul tau cand te acuza ca esti o mama rea?
CITEȘTE ȘI: Renunț la job? Stau acasă ca să-mi cresc copilul? O decizie cu pro și contra