In prezent opiniile specialistilor legate de expunerea la soare par sa se fi schimbat radical fata de ceea ce se spunea pe vremea cand eram noi copii. Iar perioada de sarcina este una cu atat mai delicata. Asadar, femeile insarcinate au voie la plaja? Afecteaza expunerea la soare dezvoltarea fatului?
Sunt gravida – Am voie sa merg la plaja?
Raspunsul este: cu siguranta DA! Aerosolii de pe malul marii sunt o adevarata cura de sanatate pentru oricine, iar soarele de la primele ore ale diminetii ajuta la sinteza de vitamina D. Zgomotul valurilor este o permanenta sursa de relaxare, iar briza este delicioasa. Daca mergi la Marea Neagra si chiar daca n-o sa admiri prea curand un apus in mare, o plimbare pe inserat nu poate fi decat placuta. Respecta insa recomandarile doctorilor legate de intervalul orar pentru expunerea la soare si evita orele intre 10 si 17.30.
Radiatiile, cadura si deshidratarea in sarcina. Exista dovezi ca femeile insarcinate sunt mai sensibile la radiatiile solare periculoase, la caldura si la deshidratare. Unii specialisti spun ca expunerea prelungita la radiatii ultraviolete distruge acidul folic din organism, de aceea ar trebui limitata plaja in primul trimestru de sarcina. Insa oricum a trecut vremea cand se considera ca un bronz-taciune ar fi sanatos (sau frumos!) si nimeni nu se mai expune nelimitat la soare la ore periculoase.
CITESTE ȘI: SARCINA LUNA DE LUNA
Prima lună de sarcină (săptămânile 1-4)
Luna 2 de sarcină (săptămânile 5-8)
Luna 3 de sarcină (săptămânile 9-12)
Luna 4 de sarcină (săptămânile 13-16)
Luna 5 de sarcină (săptămânile 17-20)
Luna 6 de sarcină (săptămânile 21-24)
Luna 7 de sarcină (săptămânile 25-28)
Luna 8 de sarcină (săptămânile 29-32)
Luna 9 de sarcină (săptămânile 33-36)
Ultima lună de sarcină (săptămânile 37-40)
Sarcina si protectia solara
Gravidele, mai mult decat restul lumii, trebuie sa aiba grija sa se protejeze. Dupa ora 10-10.30 radiatiile solare devin nocive, asa ca se recomanda sa se evite expunerea la soare. Poti sta afara intreaga zi, cu conditia sa beneficiezi de umbra. Si nu ne referim la umbra indoielnica a unei umbrelute deschise la culoare, ci la o umbra serioasa, apartinand macar unei umbrele cu factor de protectie anti-UV. Umbra de copac sau umbrelele construite sunt si mai eficiente, dar ele nu sunt mereu la indemana.
CITEȘTE ȘI: Sarcina în timpul verii | 10 avantaje dacă esti însărcinată vara
Este indicat sa iti protejezi bine capul. Chiar daca stai la umbra, probabil ca vei merge in apa din cand in cand, poate te vei duce la o terasa din apropiere sa comanzi un fresh – deci nu uita sa iti iei cu tine palaria de soare! Iti recomandam palarii cu boruri largi, care iti apara si fata si gatul, din materiale naturale si usoare, ca sa nu transpiri.
Chiar daca stai la umbra, pe malul marii multe dintre radiatiile solare sunt reflectate de apa si de nisip. Prin urmare este esential sa iti protejezi bine pielea. Foloseste o crema de protectie solara cu SPF minim 30. Iti recomandam sa apelezi la un produs dintr-o gama dermatocosmetica consacrata. Chiar daca sunt mai scumpe, producatorii seriosi folosesc produse bine testate, astfel ca nu vei risca sa ii faci rau bebelusului din burtica. Folosirea cremei de protectie solara reduce si numarul petelor care sar putea sa iti apara oricum pe fata. La multe gravide are loc aceasta patare a fetei, ea este trecatoare!
Gravidele sunt mai sensibile la caldura din cauza modificarilor hormonale care au loc in corpul lor. Asadar ele tolereaza mai greu temperaturile ridicate. Briza te poate face sa te simti mai bine, dar nu uita nici o clipa de hidratare! Este obligatoriu sa consumi cel putin 3 litri de apa pe zi, avand in vedere starea ta fiziologica si caldura! Afla ce este important sa stii despre hidratarea in timpul sarcinii
Nu uita sa iti protejezi si ochii! Ochelarii de soare sunt o alegere buna, obligatorie am spune. Reflexia razelor solare de pe suprafata apei poate fi nu numai neplacuta ci si obositoare si nociva.
Sunt gravida – Pot face baie in mare?
Stim, plaja nu ar fi plaja fara o baie buna in mare. Apa relaxeza, racoreste si, daca te afli intr-o luna inaintata de sarcina, te face sa te simti, la propriu, mai usoara. Daca ai o sarcina normala, poti face linistita baie in mare, nimic rau nu se poate intampla. Este bine sa nu te arunci in apa rece ca gheata, dar care sunt sansele ca apa sa fie atat de rece in plina vara? De asemenea, dintr-un exces de prudenta, e bine sa incerci sa eviti ca valurile puternice sa te loveasca in plin peste burtica. Dar daca valurile sunt atat de puternice este mai bine sa le eviti cu totul, nu-i asa?
Tu ai mers la mare in perioada sarcinii? Cum a fost concediul cu burtica?
Descoperă în CLUBUL BEBELUȘILOR totul despre NAȘTERE | NUME COPII | NOU NASCUT | BEBELUSI | PRIMUL AN | ALAPTARE