Aschia nu sare departe de trunchi, spune intelepciunea populara. Intr-adevar, parintii au cea mai mare influenta asupra copiilor. Cum ii influenteaza parintii pe copii? Fie ca vor sau nu, parintii joaca un rol crucial in formarea viitorului adult. Relatiile dintre parinti, dintre mama, respectiv tata si copil, dintre frati, relatiile familiei cu familia extinsa, cu prietenii si cunoscutii, credintele, principiile si convingerile parintilor reprezinta punctul de pornire in formarea viitorului adult.
Prima si cea mai puternica influenta asupra copilului mic este cea a parintilor
Fiecare mic gest pe care il facem pentru sau in prezenta copilului ii ofera acestuia notiuni despre cine este el si unde se plaseaza el in familie si in lume in general. Lucruri marunte de care noi adultii nici nu suntem constienti uneori, le raman celor mici intiparite in memorie. Nu ti s-a intamplat sa te surprinzi fredonandu-i bebelusului, la culcare, un cantec de leagan pe care habar nu ai de unde il stii, dar pe care il vei auzi fredonat si de mama ta atunci cand ramane sa aiba grija de nepotel? Citește pe larg despre: Tipurile de atașament mamă-copil. Ce impact au în dezvoltarea și în devenirea copilului ca adult. Tu în ce tip te încadrezi?
Copilul invata prin imitare
Copilul invata sa vorbeasca imitandu-i pe cei mari. Invata sa manance singur, sa se imbrace si sa se dezbrace, sa construiasca un turn din cuburi, sa aseze tacamurile in sertarul special, toate acestea urmarindu-i pe adultii din viata sa: parintii. La fel, copilul va deprinde felul de a se adresa al parintilor, expresiile lor verbale, gesturile lor. Citește pe larg despre: Cele mai bune 10 modalități prin care părinții ajută la dezvoltarea copiilor
Copiii inteleg mai multe decat credem!
Chiar daca nu intelege toate nuantele, copilul percepe atitudinea parintilor fata de diverse lucruri. Un parinte care se teme de animale ii va insufla copilului sau aceeasi frica, insotita de ideea ca animalele sunt niste fiinte murdare. Un parinte cu prea putina consideratie fata de semenii sai aflati cu o treapta mai jos pe scara sociala ii va transmite copilului sau conceptia ca „saracii” sunt demni de dispret. O familie profund religioasa il va creste pe copil in spiritul respectarii cutumelor bisericesti inainte ca acesta sa fie capabil sa inteleaga conceptul de divinitate sau semnificatia diverselor sarbatori religioase. Citește pe larg despre: Mamă, TU vei fi întotdeauna IUBIRE pentru copilul tău
Mediul familial in care creste copilul ii creeaza acestuia asteptari privind viata de cuplu
Este cunoscut faptul ca femeile crescute de mame care au acceptat diverse forme de abuz din partea partenerului lor de viata sunt predispuse sa se implice in relatii abuzive, asumandu-si rolul pe care l-au avut mamele lor si considerand ca aceasta este normalitatea pe care o merita. De asemenea, baietii crescuti in familii in care tatii manifesta violenta fata de partenerele lor de viata, au un potential crescut de a deveni la randul lor barbati violenti. Dar nu este nevoie sa se ajunga la asemenea extreme. Exemplele oferite de parinti pot fi mult mai subtile.
Copilul va observa ca normalitatea la el acasa este ca mereu doar mama sa spele vasele. Ca tati cand vine de la munca trebuie lasat sa se odihneasca in fata televizorului. Ca mamele gatesc, dar nu schimba becurile arse deoarece asta este treaba tatalui. Toate aceste amanunte se imprima in subconstientul copilului, in asa fel incat acesta isi creeaza o imagine despre cum ar trebui sa arate lumea sa de adult. In consecinta, fara ca macar sa isi dea seama, va ajunge ca in adolescenta si la maturitate sa incerce sa recreeze normalitatea casei parintesti.
Relatia parintilor cu copilul lor este determinanta pentru relatia pe care acesta o va avea cu copiii sai
De cate ori nu ti s-a intamplat sa te trezesti spunandu-i copilului tau sintagme pe care le urai cand le auzeai rostite de mama ta? Felul in care ne-au crescut parintii nostri joaca un rol esential asupra tipului de parinti care vom deveni. Mamele supraprotectoare au fost la randul lor crescute de mame excesiv de grijulii. Palmuta „rupta din rai” se perpetueaza din generatie in generatie, pana ce in sfarsit cineva se hotaraste sa rupa acest lant. O mama care apeleaza la diverse forme de santaj ii transmite copilului sau ca acest tip de relationare este normal, asadar acesta va replica acest tip de comportament in relatiile cu cei din jur. CITEȘTE ȘI: Meseria de mamă înseamnă 2 joburi și jumătate cu normă întreagă! Demonstrat științific pe pielea tuturor mamelor
Obiceiurile de o viata se deprind in sanul familiei, in primii ani de viata
Nu degeaba se vorbeste despre cei 7 ani de acasa. Acestia sunt cruciali in formarea unor obiceiuri si deprinderi pe care copilul le va pastra pentru intreaga viata – sau pe care le va schimba la un moment dat, cu eforturi constiente. Asadar, este crucial sa ii insuflam copilului conceptii sanatoase despre alimentatie, vestimentatie, sanatate, invatatura si asa mai departe. Inainte de a merge la scoala si de a fi supus influentei importante a colegilor, copilul trebuie sa fi invatat notiunile de baza privind rolul alimentelor si tipurile de alimente sanatoase sau nu.
Aceasta este perioada in care ii va intra in reflex spalatul pe dinti dupa fiecare masa sau macar dimineata si seara, spalatul pe maini dupa ce intra in casa, schimbarea hainelor de exterior cu cele de interior si asa mai departe. Nu pierde aceasta etapa deoarece timpul pierdut acum poate fi cu greu recuperat mai tarziu, si cu mai mult efort!
Tu ce obiceiuri ale parintilor tai te-ai surprins repetandu-le cu familia ta?
Citește pe larg despre: 7 Motive ca să alegi Attachment Parenting | Cea mai ușoara metodă de creștere a copilului