Pentru stimularea inteligentei copilului tau foarte importante sunt jocurile prin care poate sa exploreze lumea inconjuratoare inca din primele lui luni de viata. In perioada in care bebe absoarbe informatii ca un burete despre mediul in care creste, sunt puse bazele dezvoltarii fizice, intelectuale si emotionale. Parintii trebuie sa il ajute pe micut sa experimenteze cat mai multe senzatii care ii pot stimula dezvoltarea cognitiva. Jocurile sunt cele mai simple si ieftine metode prin care il puteti ajuta sa isi dezvolte atat gandirea cognitiva si strategica, cat si memoria.
Stimularea bebelusului de 0-3 luni prin joc
Nici simturile si nici abilitatile motorii nu sunt pe deplin dezvoltate pana la aceasta varsta. Cu toate acestea, poti stimula creierul micutului tau cu cateva jocuri simple. Ofera-i o varietate de senzatii cu ajutorul jucariilor si obiectelor cu texturi diferite. Atinge-i manutele cu paturi matasoase sau cu prosoape moi, cu mici jucarii de lemn sau de plastic pentru ca el sa poata percepe diferentele din mediul in care creste. Simtind diferentele intre moale si tare, dur, neted sau matasos ii va ajuta sa isi dezvolte abilitati intelectuale rudimentare, de exemplu conceptele opuse/contrare.
Nu te limita la simtul tactil, ci, pentru ca vazul este in curs de dezvoltare, foloseste de acest lucru pentru a-l ajuta sa isi dezvolte acest simt, dar si inteligenta. Deoarece bebelusii prefera imaginile in alb si negru, tu il poti stimula sa priveasca diferite imagini desenate in creion sau marker negru. Tine insa minte ca ei nu vad la o distanta mai mare de 20-30 de cm, asa ca apropie desenele de fata lui.
CITEȘTE ȘI: Bebelușii au nevoie de îmbrățișări pentru a fi sănătoși. 16 beneficii ale atingerii piele-pe-piele
De abia dupa varsta de 2 luni ei pot distinge culorile, asa ca acum il poti introduce treptat intr-o lume colorata. Poti, mai ales, sa ii arati culori contrastante, pentru a-l ajuta sa isi dezvolte perspectia.
Pentru a-l ajuta sa inteleaga, inca de la inceput, relatiile de cauza si efect ofera-i jucarii care produc zgomot atunci cand sunt atinse sau cand se exercita presiune asupra lor. Va dezvolta astfel deprinderea de a le atinge pentru a auzi zgomotul produs, intelegand cum anumite actiuni conduc la rezultate pe care el poate sa le anticipeze.
Pentru a-i antrena de timpuriu memoria si pentru a-i dezvolta capacitatile cognitive, apeleaza la o jucarie viu colorata. Aratandu-i jucaria, ascunzand-o apoi, pentru a i-o arata din nou, nu numai ca il va distra la maximum, dar il vei invata sa anticipeze miscarea si locul de unde va aparea jucaria, ii vei dezvolta capacitatea de concentrare si ii vei antrena muschii ochilor. Atunci cand da semne ca se plictiseste, schimba locul in care ascunzi jucaria.
Desi toate aceste informatii pot parea desuete, nu multi parinti isi dau seama ca actiuni sau jocuri atat de simple pot stimula un copil sa fie curios si ii pot dezvolta capacitatile cognitive si inteligenta emotionala. Nu in ultimul rand, toate aceste activitati intreprinse impreuna, va vor relaxa pe voi, parintii, si vor crea o legatura de neinlocuit intre voi si copilul vostru.
In aceasta perioada, copiii imita cu usurinta actiunile parintilor. Stimuleaza-l sa te imite: tine-l in brate si, cand te priveste scoate limba. Majoritatea copiilor vor imita actiunile mamei.
Stimularea bebelusului de 3-6 luni prin joc
La aceasta varsta, copilul invata prin cantece, poezii rimate sau sunete de natura diversa. Asa ca achizitioneaza o carte cu animale, care prin atingere sau apasare reproduce sunetele scoase de acestea si distreaza-ti copilul cu ea. Reproducand si tu sunetul scos de animalul respectiv, il vei indemna si pe cel mic sa te imite si sa inceapa sa gangureasca. Fa-l sa inteleaga ca obiectele continua sa existe si dupa ce el nu le mai vede. Ia o jucarie pe care el o iubeste, arata-i-o, las-l sa se joaca cu ea, apoi ascunde-o intr-un loc la care el poate ajunge, astfel incat sa o poata descoperi. El isi va da seama ca jucaria e acolo, chiar daca nu o vede.
Stimularea bebelusului de 6-9 luni prin joc
In aceasta perioada trebuie sa insisti din ce in ce mai mult pe dezvoltarea memoriei. Astfel, incearca jocuri care il vor face sa isi aminteasca partile corpului si numele acestora, pentru ca atunci cand va incepe sa invete cuvintele sa ii fie mult mai usor sa le identifice.
CITEȘTE ȘI: Primul An al bebelusului pe saptamani
Stimularea bebelusului de 9-12 luni prin joc
In aceasta perioada este ideal sa ii exersezi dexteritatea, gandirea strategica si abilitatile motorii printr-un joc care ii va capta intreaga atentie. Din cuburi de lemn sau de plastic indeamna-l sa construiasca un turn cat mai inalt. Pentru inceput, asaza-i tu primele piese, pentru ca el sa inteleaga sensul jocului. Atunci cand a construit un turnulet indeajuns de inalt, doboara-l ca din greseala si indeamna-l apoi sa il refaca. Poti repeta acest joculet in mai multe zile, stimulandu-i si dexteritatea, dar si memoria.
CITEȘTE ȘI: 20 de joculețe distractive pentru dezvoltarea bebelușilor | Super-ghid pentru tătici
Jocul cu oglinda este extrem de simplu, dar revelator.
Bebelusilor le place sa se priveasca in oglinda, chiar daca nu constientizeaza ca sunt chiar ei. Acest joc poate fi repetat la cateva luni pentru a vedea modul in care se schimba perceptia lor si cat de repede isi dau seama de ce se intampla. Lasa-ti copilul sa se uite in oglinda pentru cateva minute, apoi aplica-i putin ruj pe frunte sau obraji.
Majoritatea copiilor sub un an nu isi vor da seama ca e ceva diferit. Cei care vor observa diferentele vor zambi sau se vor incrunta. Cei care depasesc aceasta varsta, vor observa diferentele si vor intinde manuta nu spre fata lor, ci spre oglinda, deoarece inca nu isi dau seama ca este propria reflexie. Abia dupa primele 18 luni, copiii vor deveni constienti ca se uita la propria reflexie si isi vor atinge fruntea sau obrajii pentru a semnaliza diferentele.
Pentru ca inteligenta nu depinde doar de bagajul genetic, ci si de educatia cognitiva, este indicat ca bebelusul sa creasca intr-un mediu proprice dezvoltarii si sa fie stimulat permanent. Cu cat il stimulezi mai mult, cu atat se vor crea mai multe conexiuni neuronale pentru a raspunde acestor solicitari. Copiii invata foarte repede si cu usurinta. Ei te vor uimi cu dexteritatea si talentele lor. Fiecare copil e diferit, asa ca te poti folosi de acest lucru pentru a crea chiar tu jocuri noi care sa iti stimuleze bebelusul.
CITEȘTE ȘI: Cum îi poți oferi bebelușului tău un mediu sigur în care să se odihnească
Descoperă mai multe la Clubul Bebelusilor
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.