Au apărut primele date oficiale despre manifestările clinice ale primelor cazuri de infectare cu noul coronavirus la copii, în China, în orașul unde a izbucnit pandemia. Deși se știa că virusul nu atacă micuții, realitatea este că, se pare, virusul nu alege. China a avut cazuri de îmbolnăviri în rândul copiilor, însă abia acum aceste date au fost colectate și introduse într-un raport oficial care a ajuns în toată lumea.
O analiză retrospectivă a evoluției medicale a unui număr de 366 de copii (cu vârste sub 16 ani) cu infecții respiratorii și spitalizați în perioada 7-15 ianuarie a fost făcută publică. Analiza arată că dintre cei 366 de copii, cei mai frecvenți agenți patogeni detectați au fost virusul gripal A (la 23 de pacienți – 6,3%) și virusul gripal B (la 20 de pacienți – 5,5,%). Virusul care provoacă COVID-19, a fost detectat la doar 6 pacienți (1,6%).
Simptomele infecției cu COVID-19 la copii
La acești copii, simptomele au debutat în perioada 2-8 ianuarie, iar micuții au fost spitalizați între 7 și 13 ianuarie. Vârsta medie a fost de 3 ani. Anterior, toți cei 6 pacienți infectați cu noul coronavirus au fost sănătoși.
Simptomele care i-a adus în atenția medicilor au fost:
- febra ridicată (peste 39 °C), simptom prezent la toți cei șase pacienți;
- tuse (toți cei șase);
- vărsături (la patru dintre cei șase pacienți).
Cercetările de laborator au arătat că nivelurile de limfocite, celule albe și neutrofile au fost sub limita normală. Patru dintre cei șase pacienți au avut pneumonie, așa cum s-a văzut la radiografie și în urma scanărilor tomografice computerizate ale toracelui, care prezintă tipare tipice de pneumonie virală. Un copil a fost internat în unitatea de terapie intensivă pediatrică și a primit imunoglobulină comună din partea donatorilor sănătoși. Toți pacienții au fost tratați empiric cu agenți antivirali, antibiotici și terapii de susținere. Toți pacienții s-au recuperat după spitalizare, în 7,5 zile, în medie.
Acest studiu arată clar că noul coronavirus afectează și copiii, provocând o boală respiratorie moderată până la severă, că cei 6 pacienți infectați au căpătat boala în faza timpurie a focarului și că un singur pacient a avut nevoie de internare la terapie intensivă. Evoluția celor 6 cazuri de copii infectați de noul coronavirus – 11 zile de febră (pacientul 1), 7 zile de febră (pacientul 3), spre exemplu.
Studiul mai relevă un lucru interesant: niciunul dintre pacienți sau membrii familiei lor nu a avut un contact direct cu Huanan (Piața de fructe de mare din Wuhan – locația inițială la care au fost asociate cazuri de Covid-19) sau unul cu altul.
Femeile însărcinate sunt expuse riscului de infecție?
Ca în cazul oricăror infecții respiratorii virale, cum ar fi gripa de sezon, femeile însărcinate pot fi expuse riscului de infecție cu noul coronavirus, care se poate manifesta în boli severe, morbidități sau mortalitate, așa cum s-a întâmplat și în cazul infectării cu alte virusuri Corona în alți ani. Motivul, spun specialiștii de Centrul de Control și Prevenție al Bolilor (CDD), este legat de modificările imunologice și fiziologice din timpul sarcinii, modificări care le fac mai susceptibile la infecții respiratorii virale, inclusiv COVID-19.
Pe de altă parte, specialiștii nu dețin deocamdată suficiente date legate despre riscurile sarcinii și nașterii în cazul în care femeia este infectată cu noul coronavirus. Pierderea sarcinii, inclusiv avortul și nașterea unui făt mort, a fost observată în cazurile de infecție cu alte coronavirusuri asociate [SARS-CoV și MERS-CoV]. Febra ridicată în primul trimestru de sarcină poate crește riscul unor defecte de naștere.
Se transmite noul coronavirus la făt?
Nu se cunosc însă date care să lămurească dacă o femeie însărcinată poate transmite virusul care provoacă COVID-19 la fătul său sau la nou-născut înainte, în timpul sau după naștere. Cu toate acestea, în cazuri recente, puține, ce-i drept, de sugari născuți din mame cu COVID-19 publicate în literatura de specialitate revizuită, arată că niciunul dintre sugari nu s-a dovedit pozitiv pentru virusul care provoacă COVID-19. În plus, virusul nu a fost detectat la eșantioane de lichid amniotic sau în lapte matern.
O femeie diagnosticată cu noul coronavirus poate alăpta?
Nu se știu încă foarte multe lucruri despre modalitatea de transmitere a noului coronavirus. Contaminarea de la persoană la persoană se presupune că se întâmplă prin intermediul picăturilor respiratorii când o persoană infectată tușește sau strănută. Adică în același mod în care se răspândește gripa sau alte infecții respiratorii.
În puținele cazuri de femei care alăptează și infectate cu noul coronavirus, acest virus nu a fost depistat în laptele matern; cu toate acestea, nu se știe încă virusul poate fi transmis sugarilor prin intermediul laptelui matern.
Laptele matern oferă protecție împotriva multor boli. Există rare excepții atunci când alăptarea sau hrănirea laptelui matern exprimat nu sunt recomandate. CDC nu are îndrumări specifice pentru alăptare în timpul infecției cu virusuri precum SARS-CoV sau Sindromul respirator din Orientul Mijlociu (MERS-CoV).
Însă, la fel ca în gripe, CDC (Centers for Disease Control and Prevention) recomandă ca o mamele să continue alăptarea sau hrănirea laptelui matern exprimat sugarului, în timp ce ia măsuri de precauție pentru a evita răspândirea virusului la sugar.
O mamă care a fost confirmată cu COVID-19 sau care are simptomele acestei boli ar trebui să ia toate măsurile de precauție posibile pentru a evita răspândirea virusului la sugar, inclusiv spălarea mâinilor înainte de a atinge copilul și a purta o mască, dacă este posibil, în timp ce alăptează. Dacă exprimă laptele matern cu o pompă manuală sau electrică, mama trebuie să se spele pe mâini înainte de a atinge orice pompă sau părți ale sticlei și trebuie să urmeze recomandări pentru curățarea corectă a pompei după fiecare utilizare. Dacă este posibil, luați în considerare să aveți pe cineva care să hrănească sugarul cu lapte matern.
https://www.cdc.gov/coronavirus/2019-ncov/specific-groups/pregnancy-faq.html
https://www.cdc.gov/coronavirus/2019-ncov/specific-groups/pregnancy-guidance-breastfeeding.html