Scutecele lavabile sunt o noua moda in materie de cresterea bebelusilor. Argumentele in favoarea folosirii lor sunt dintre cele mai variate si incontestabile, insa si contra argumentele sunt demne a fi luate in seama. Asadar, sunt scutecele lavabile o optiune pentru toata lumea?
Exista numeroase avantaje si dezavantaje ale ambelor tipuri de scutece pentru bebelusi. Odata ce le cunosti, iti va fi mai usor sa alegi in cunostinta de cauza.
Avantajele scutecelor lavabile sunt destul de clare. In primul rand, pielea copilului este in contact cu un material textil natural, netratat, neimbibat cu chimicale. Apoi, dincolo de investitia initiala, destul de piperata, costurile se reduc substantial. Faptul ca trebuie schimbate mai des determina scaderea incidentei iritatiei de scutec. Si antrenamentul la olita poate incepe mai devreme, deoarece copiii cu scutec textul simt clar cand se uda.
Dezavantajul major al scutecelor textile este reprezentat de investitia initiala. In plus, in ciuda trucurilor adoptate, scutecele textile nu etanseaza la fel de bine ca cele de unica folosinta, asadar e posibil sa se intample mai multe accidente. Scutecele textile nu sunt nici pe departe atat de ecologice cum se vehiculeaza, caci la spalarea lor se consuma apa, detergent si electricitate. Scutecele textile murdare trebuie clatite de mana dupa ce bebelusul are scaun, apoi depozitate pentru a fi spalate impreuna. In plus, daca bebelusul are scaun cand nu sunteti acasa, te vei vedea obligata sa umbli cu scutece murdar dupa tine.
Mamicile discuta aici pe forum despre scutecele lavibile pentru bebelusi.
Avantajul scutecelor de unica folosinta este ca sunt foarte simplu de folosit. Se pun in doi timpi si trei miscari, chiar si pe un bebelus grabit. Faptul ca exista diverse marimi le face mai bine adaptate la nevoile copilului. E simplu sa calatoresti cu ele, caci imediat ce se murdaresc le poti arunca la gunoi. In plus, sunt foarte absorbante, mentin copilul uscat si nu prea scapa urina pe laterale.
Dezavantajul major al scutecelor de unica folosinta este ca substantele chimice din structura lor pot provoca iritatii urate copiilor cu pielea sensibila. Ele nu sunt biodegradabile, deci deloc prietenoase cu mediul inconjurator. Fiind atat de bine absorbante, copilul se simte mereu uscat, asa ca nu are prea multe motive sa isi bata capul cu invatatul sa faca la olita. Nici aspectul financiar nu trebuie ignorat, caci se pare ca, in medie, copiii invata sa foloseasca olita in jrul varstei de 2 ani si jumatate, iar cheltuielile pe scutece de unica folosinta le depasesc pe cele pentru scutecele textile.
Luand in calcul toate aceste avantaje si dezavantaje, numeroase mamici au decis ca scutecele textile merita investitia initiala, in timp ce altele au optat pentru comoditatea pe care o ofera scutecele de unica folosinta. Stilul de viata, resursele financiare si, de ce nu, copilul insusi le ghideaza sa faca o alegere intr-un sens sau altul.
Asadar, tu ce ai ales? Care au fost motivele pentru care ai decis astfel? Care a fost argumentul care a primat in alegerea ta? Ai avut ocazia sa testezi si scutecele textile, sau au iesit din discutie din start?