Există o probabilitate mare ca, dacă aștepți un bebeluș, o parte din sarcină să se suprapună peste lunile de vară. Și există o mulțime de întrebări pe care ni le adresează mămicile, referitoare la siguranța și confortul personal în această perioadă. În acest articol ne-am hotărât să răspundem la câteva dintre cele mai frecvente.
Repelentele împotriva insectelor pe bază de DEET pot fi folosite în sarcină?
Trebuie să folosesc un anumit tip de cremă solară?
Care sunt activitățile acvatice sigure în sarcină?
Ar trebui să beau mai multă apă vara, pe timpul sarcinii?
Când se consideră că sarcina e prea avansată ca să mai pot zbura în siguranță?
Pot folosi creme autobronzante în sarcină?
Mi-e poftă de înghețată, dar mi-e teamă de Listeria, pot să mănânc?
Pot să merg în parcuri de distracții în timpul sarcinii?
Repelentele împotriva insectelor pe bază de DEET pot fi folosite în sarcină?
Dacă punem în balanță riscurile asociate înțepăturilor de țânțari – și aici ne referim la transmiterea virusului Zika, posibilă și în România, da, utilizarea produselor pe bază de DEET este considerată preferabilă.
Toxicitatea repelentelor împotriva insectelor este un fapt real, chiar dacă aceasta se manifestă numai la concentrații ridicate. Totuși, CDC – unul dintre organismele oficiale în materie de sănătate – susține că utilizarea repelentelor împotriva insectelor pe bază de DEET, picaridin, IR3535 sau eucalipt este preferabilă. Ele trebuie folosite în dozele minime eficiente și trebuie combinate cu metode fizice de protecție, atunci când este posibil. Citește și despre: Care este cel mai bun spray împotriva insectelor pentru bebeluși și copii? Sunt sigure pentru cei mici?
Trebuie să folosesc un anumit tip de cremă solară?
Li se recomandă gravidelor să evite cremele de protecție solară care conțin unul dintre următoarele ingrediente: oxibenzonă, homosalat, 4-metilbenziliden, octocrilena sau acid para-aminobenzoic. Alternativa cea mai sigură este reprezentată de cremele de protecție solară pe bază de filtre minerale, adică e bine să te uiți după ingredientele următoare: dioxid de titan sau de oxid de zinc, ingrediente care se regăsesc și în cremele de protecție împotriva iritației de scutec și sunt total inofensive. Citește și despre: Ingrediente din produse cosmetice pentru piele pe care e bine să le eviți în timpul sarcinii deoarece nu sunt sigure
CITESTE ȘI: SARCINA LUNA DE LUNA
Prima lună de sarcină (săptămânile 1-4)
Luna 2 de sarcină (săptămânile 5-8)
Luna 3 de sarcină (săptămânile 9-12)
Luna 4 de sarcină (săptămânile 13-16)
Luna 5 de sarcină (săptămânile 17-20)
Luna 6 de sarcină (săptămânile 21-24)
Luna 7 de sarcină (săptămânile 25-28)
Luna 8 de sarcină (săptămânile 29-32)
Luna 9 de sarcină (săptămânile 33-36)
Ultima lună de sarcină (săptămânile 37-40)
Care sunt activitățile acvatice sigure în sarcină?
Din punct de vedere medical, nu există restricții concrete legate de activitățile acvatice. Totuși, este de dorit să eviți sporturile periculoase sau pe cele care presupun mișcări bruște sau impact puternic. Poți continua să mergi cu canoea pe lac, de exemplu, dar echilibrul modificat din perioada sarcinii avansate face cu atât mai importantă purtarea vestei de salvare.
Se recomandă, de asemenea, evitarea scufundărilor și a skiului nautic. Înotul este considerat benefic – desigur, cu mențiunea să alegi un loc sigur în care să faci asta. Având în vedere că sistemul imunitar nu este cel mai eficient în perioada sarcinii, e bine să alegi piscine curate și corect întreținute.
Ar trebui să beau mai multă apă vara, pe timpul sarcinii?
Hidratarea este foarte importantă, nu numai pe perioada sarcinii. Încearcă să bei 2.5 litri de apă pe zi și crește această cantitate cu 250 ml pentru fiecare oră petrecută afară, în căldură. De asemenea, aportul de apă ar trebui crescut în cazul în care suferi de vărsături din cauza răului de dimineață, sau dacă faci sport.
Un aport adecvat de apă este indispensabil pentru formarea continuă a lichidului amniotic. De asemenea, apa ajută la eliminarea mai rapidă a toxinelor din organism. Dacă îți este greu să bei atât de multă apă plată, adaugă opțiuni ca apa fructată (preparată de tine), apa carbogazoasă, infuziile de fructe, sucurile naturale sau laptele.
Când se consideră că sarcina e prea avansată ca să mai pot zbura în siguranță?
Te tentează o vacanță la mare depărtare? Majoritatea medicilor sunt de părere că este sigur să călătorești cu avionul până în săptămâna 36 de sarcină, dacă ai o sarcină sănătoasă și fără risc. Majoritatea companiilor aeriene solicită un aviz medical în cazul gravidelor cu sarcini mai mari de 28 săptămâni. În cazul sarcinilor cu risc, medicii recomandă să nu mai călătorești cu avionul după săptămâna 24 – 28 de sarcină. Iar în cazul sarcinilor cu gemeni, 24 săptămâni de sarcină este considerată limita de siguranță.
Pot folosi creme autobronzante în sarcină?
Având în vedere cât de conștiincios te protejezi împotriva soarelui, este sigur să folosești creme autobronzante pentru a obține un aspect mai… de vară? Din păcate, nu. Cremele autobronzante conțin dihidroxiacetonă (DHA), o substanță chimică ce se absoarbe în sânge și despre a cărei siguranță pe perioada sarcinii nu se știu prea multe.
Mi-e poftă de înghețată, dar mi-e teamă de Listeria, pot să mănânc?
Sigur, uneori ajung în presă tot felul de cazuri de intoxicații alimentare, așadar e normal să fii îngrijorată. Majoritatea sortimentelor de înghețată comercială sunt preparate cu lapte pasteurizat, prin urmare ar trebui să fii în siguranță. Citește și despre: Sarcina în timpul verii | 10 avantaje dacă esti însărcinată vara
Pot să merg în parcuri de distracții în timpul sarcinii?
Majoritatea specialiștilor îți vor spune că e preferabil să eviți atracțiile de acest gen din cauza mișcărilor bruște și a presiunilor la care este supus corpul în timpul unora dintre aceste mici aventuri. Fă o listă cu parcurile pe care ți-a dori să le vizitezi și așteaptă puțin: în unele dintre ele poți merge cu viitorul tău copil! Dacă mai ai alte curiozități și întrebări, atunci când nu ești sigură că ceva ar putea dăuna sarcinii discută cu medicul care îți monitorizează sarcina sau cu medicul de familie: este cel mai în măsură să îți ofere sfaturi informate, adaptate situației tale particulare!
Descoperă în CLUBUL BEBELUȘILOR totul despre:
NOU NASCUT | NUME COPII | BEBELUSI | PRIMUL AN | ALAPTARE