Nu rata aceste 10 rețete de brioșe pentru bebeluși, sănătoase și gustoase, perfecte pentru micuțul tău! Fie că le prepari pentru micul dejun, gustarea dintre mese sau pentru a avea la îndemână o opțiune rapidă și hrănitoare, aceste brioșe sunt ideale pentru cei mici. Făcute cu ingrediente naturale și adaptate nevoilor bebelușilor, fără adaosuri de zahăr sau sare, brioșele pot fi atât dulci, cu fructe proaspete sau piureuri, cât și sărate, cu legume și brânză. Sunt ușor de făcut și sunt soluția perfectă pentru părinții care vor să ofere o gustare echilibrată și ușor de mâncat. Descoperă rețetele și bucură-te de zâmbetele celui mic la fiecare îmbucătură!
Cele mai simple și sănătoase retete de briose pentru bebelusi și copii de toate vârstele
Dulciurile nu reprezintă o problemă până pe la vârsta de 1 an și jumătate. Când este foarte mic, bebelușul nu-și da seama că nu îi oferiți aceeași mâncare pe care o consumați. Savurând în fața lui un fursec, de exemplu, n-o să-i stârniți nicio poftă. Curiozitatea va apărea puțin mai târziu, când produsul, odată gustat, va deveni atât de plăcut încât, pur și simplu, îl va devora pe tot. Prin urmare, desertul ar trebui să-i fie întotdeauna servit ca parte a mesei, nu în locul unei mese principale, porționat adecvat și pregătit în casă (asta în măsura în care timpul vă permite). Brioșele ar putea fi consumate și ca un snack între prânz și seară.
Zahărul nu aduce organismului vreun aport de vitamine sau minerale dar se folosește încă din vremurile străvechi. Un îndulcitor obișnuit, ale cărui efecte secundare se pot preveni printr-un consum controlat și printr-o frecventă igienă orală (excesul de dulciuri poate contribui la apariția cariilor dentare). Repetăm, pentru un gust diferit al deserturilor, zahărul brun (în rețetele culinare, cantitățile sunt echivalente) ori mierea (2 linguri de zahăr sunt egale cu 3 lingurițe de miere) pot substitui zahărul alb. Nu oferiți copiilor preparate în care s-a adăugat zahăr înainte de 12-18 luni.
Se recomandă să controlați și să reduceți pe cât posibil consumul de zaharuri industriale și să excludeți din nutriția copiilor îndulcitorii artificiali (aspartamul, sucrazitul, benzonatul de sodiu, monoglutamatul de sodiu, acesulfamul deoarece pe termen lung și în cantități mari pot genera efecte secundare adverse). Zahărul ar putea fi înlocuit de miere (sunt rare cazurile de alergie la acest produs), de zahăr invertit, un ingredient care este mai puțin nociv, de sirop de arțar, stevie sau roșcove.
10 Rețete de briose de casa pentru bebelusi și copii
Brioșele fac parte din categoria gustărilor cu preparare rapidă, fiind o alternativă la madlenele din comerț, clătite și gogoși din aluat prăjit. Rețetele nu au un grad ridicat de dificultate. Compoziția nu trebuie amestecată mult timp, ingredientele solide și lichide se combină separat, urmând doar a fi ușor omogenizate (nu-i nicio problemă dacă vă rămân câteva cocoloașe prin aluat). Brioșele alcătuiesc o gustare perfectă, numai bună de a introduce în alimentația copilului diverse fructe și legume. Brioșele gătite în casă sunt calitativ superioare celor din comerț, în primul rând pentru că nu se bazează pe siropul de porumb sau alți îndulcitori nocivi. Apoi, nu conțin atâta fructoză, înlocuitori de fructe și făină intens procesată. Aluatul se poate pregăti din cantități duble, se poate păstra în frigider și se poate coace pe rând, pe porții, atunci când aveți timp și chef, iar copilul, poftă.
Îl puteți implica și pe copil în procesul de preparare al brioșelor. Va fi extrem de interesat și vă va fi un real ajutor. Lăsați-l și pe el să amestece cu lingura în boluri, faceți împreună porțiile, permiteți-i să decoreze câteva, așa, după gustul lui, iar în tot acest timp, creati-i povești, de exemplu despre ingredientele pe care le folosiți. Vă asigurăm că cel puțin pentru el, activitatea va fi una captivantă și foarte importantă. Atât variantele dulci de brioșe cât și cele sărate sunt deopotrivă gustoase. Se prepară la fel de ușor, având ingredientele de bază asemănătoare și cam aceiași pași de urmat.
Briose de casa – Trucuri utile
Pentru a obține brioșe uniforme, ajutați-vă de o cană gradată ori de căușul de inghețată cu mâner.
Când ungeti formele de brioșe, folosiți o bucată de prosop de hârtie îmbibată în ulei/unt topit. La fel de bine, le puteți pulveriza cu ulei.
Nu amestecați mult aluatul, ca brioșele să nu vă iasă țuguiate.
După preferințe, înlocuiți laptele obișnuit cu lapte vegetal aromat ori simplu.
Brioșele se păstrează la temperatura camerei maximum două zile dar se pot păstra și în frigider.
Pentru numeroasele sale beneficii asupra sănătății, puteți folosi la prepararea brioșelor uleiul inodor de canola.
Pentru o nutriție sănătoasă, o alternativă la făina albă ar fi făina din cereale integrale. Brioșele nu vor crește prea mult, vor avea o textură densă, dar vor conține o cantitate mai mare de substanțe nutritive.
- Brioșe simple
- Brioșe cu banane
- Brioșe cu afine
- Brioșe cu morcov și ananas
- Brioșe cu făină de porumb
- Brioșe cu dovlecel verde
- Brioșe cu roșii și mozzarella
- Brioșe dietetice (din tărâțe)
- Brioșe cu ouă jumări
- Brioșe cu praz și cașcaval
Briose bebelusi simple
Ingrediente (pentru 6 brioșe)
– 1 cană făină
– 2 lingurițe praf de copt
– 1/2 linguriță sare
– 2 linguri zahăr
– 1/2 cană lapte
– 1 ou
– 2 linguri de ulei (sau unt topit)
Mod de preparare:
Într-un bol combinați ingredientele uscate ( făina, praful de copt, zahărul, sarea ). Faceți în mijloc o adâncitură și turnați în ea laptele, oul și uleiul. Amestecați compoziția până devine omogenă. Turnați-o într-o tavă specială, având grijă să nu umpleți formele până sus ( lăsați loc aluatului să crească punându-l doar pe 3/4 din formă ). Coaceți brioșele circa 20 minute, în cuptorul preîncălzit la 180 grade C. Vor avea o culoarea apetisantă, brun-aurie. Folosți hârtie de copt ori ungeți formele cu puțin unt.
* Pentru a face Brioșe cu terci de ovăz, înlocuiți o jumătate din cantitatea de făină cu fulgi de ovăz (produs cu preparare rapidă). Consistența va fi mai densă (dacă preferați textura pufoasă, pisați ovăzul în robotul de bucătărie).
PENTRU MESELE PRINCIPALE ÎNCEARCĂ ACESTE REȚETE:
10 Idei de REȚETE cu LEGUME pentru bebeluși
10 Idei de REȚETE cu CEREALE pentru bebeluși
10 Idei de REȚETE de SUPĂ pentru bebeluși
10 Idei de REȚETE cu CARNE pentru bebeluși
10 Idei de REȚETE cu PEȘTE pentru bebeluși
22 Idei de REȚETE cu OVĂZ pentru bebeluși
10 idei de rețete cu o legumă delicioasă, simplu de pregătit – Cartoful dulce
Briose bebelusi cu banane
Ingrediente (pentru 6 brioșe)
– 1 cană făină
– 2 lingurițe praf de copt
– 1/4 linguriță sare
– 2 linguri zahăr (opțional, depinde de cât de dulci le preferați)
– 1/2 linguriță scorțișoară
– 1/2 cană lapte
– 1 ou
– 1 banană foarte coaptă pasată cu furculița (aproximativ 1/2 cană)
– 2 linguri de ulei (sau unt topit).
Mod de preparare:
Într-un bol combinați ingredientele uscate ( făina, praful de copt, zahărul, sarea, scorțișoara ). Faceți în mijloc o adâncitură și turnați în ea laptele, oul, banana și uleiul. Amestecați compoziția până devine omogenă. Turnați-o într-o tavă specială, având grijă să nu umpleți formele până sus (lăsați loc aluatului să crească punându-l doar pe 3/4 din formă). Coaceți brioșele circa 20 minute, în cuptorul preîncălzit la 200 grade C. Vor avea o culoarea apetisantă, brun-aurie. Folosți hârtie de copt ori ungeți formele cu puțin unt.
Briose bebelusi cu afine
Ingrediente (pentru 6 brioșe)
– 1 cană făină
– 2 lingurițe praf de copt
– 1/2 linguriță sare
– 1-2 linguri zahăr (sau jumătate de banană foarte coaptă pisată)
– 1/2 linguriță scorțișoară
– 1/2 cană lapte
– 1 ou
– 1/2 cană de afine proaspete sau congelate
– 2 linguri de ulei (sau unt topit).
Mod de preparare:
Într-un bol combinați ingredientele uscate (făina, praful de copt, zahărul, sarea, scorțișoara). Faceți în mijloc o adâncitură și turnați în ea laptele, oul și uleiul. Amestecați compoziția până devine omogenă. Presărați treptat afinele. Turnați aluatul într-o tavă specială, având grijă să nu umpleți formele până sus ( lăsați loc aluatului să crească punându-l doar pe 3/4 din formă ). Coaceți brioșele circa 20 minute, în cuptorul preîncălzit la 200 grade C. Vor avea o culoarea apetisantă, brun-aurie. Folosți hârtie de copt ori ungeți formele cu puțin unt.
* Pentru Brioșe cu piersici, înlocuiți afinele cu 1/2 cană de piersici tăiate bucățele.
** Pentru Brioșe cu făină integrală, înlocuiți făina albă din rețetele de mai sus cu făină integrală ori cu făină integrală special făcută pentru produse de patiserie.
Briose bebelusi cu morcov și ananas
Ingrediente (pentru 12 brioșe)
– 2/3 cană făină
– 1/2 cană fulgi de ovăz zdrobiți
– 1 linguriță praf de copt
– 1 linguriță bicarbonat de sodiu
– un praf de cuișoare măcinate
– 1/2 cană ulei
– 1/2 cană zahăr
– 1/2 linguriță scorțișoară
– 2 ouă bătute
– 2/3 cană morcovi rași
– 250 gr ananas proaspăt sau din conservă, scurs de suc și zdrobit
Mod de preparare:
Într-un bol combinați următoarele ingredientele uscate (făina, ovăzul, praful de copt, bicarbonatul, scorțișoara, praful de cuișoare măcinate). Faceți în mijloc o adâncitură și turnați în ea zahărul, oul, uleiul, morcovul și ananasul. Amestecați ( nu prea mult ) compoziția până devine omogenă. Turnați-o într-o tavă specială, având grijă să nu umpleți formele până sus ( lăsați loc aluatului să crească punându-l doar pe 3/4 din formă ). Coaceți brioșele circa 25 minute, în cuptorul preîncălzit la 200 grade C. Vor avea o culoarea apetisantă, brun-aurie. Folosți hârtie de copt ori ungeți formele cu puțin unt. Înainte de a le servi, scoateți brioșele din forme și răciți-le pe un grătar metalic.
Brioșe cu făină de porumb
Ingrediente (pentru 6 brioșe)
– 1/2 cană făină de grâu
– 1/2 cană făină de porumb
– 2 lingurițe praf de copt
– 1/2 linguriță sare
– 1-2 linguri zahăr
– 1/2 cană lapte
– 1 ou
– 2 linguri unt topit
Mod de preparare:
Într-un bol combinați ingredientele uscate ( cele două tipuri de făina, praful de copt, zahărul, sarea ). Faceți în mijloc o adâncitură și turnați în ea laptele, oul și untul. Amestecați compoziția până devine omogenă. Turnați-o într-o tavă specială, având grijă să nu umpleți formele până sus ( lăsați loc aluatului să crească punându-l doar pe 3/4 din formă ). Coaceți brioșele circa 20 minute, în cuptorul preîncălzit la 200 grade C. Vor avea o culoarea apetisantă, brun-aurie. Folosți hârtie de copt ori ungeți formele cu puțin unt.
* Pentru a obține o aromă și o textură deosebite, încercați să înlocuiți laptele obișnuit cu lapte acru (bătut)
Briose copii cu dovlecel verde
Ingrediente
– 1 cană făină
– 2 lingurițe praf de copt
– 1/2 linguriță sare
– un praf de cuișoare măcinate
– un praf de nucușoară
– 2 linguri zahăr
– 1/2 linguriță scorțișoară
– 1/2 cană lapte
– 1 ou
– 1/2 cană de dovlecel verde tăiat mărunt
– 2 linguri de ulei
Mod de preparare:
Într-un bol combinați următoarele ingredientele uscate (făina, praful de copt, sarea, zahărul, scorțișoara, cuișoarele și nucușoara măcinate). Faceți în mijloc o adâncitură și turnați în ea laptele, oul, dovlecelul si uleiul. Amestecați compoziția până devine omogenă. Turnați-o într-o tavă specială, având grijă să nu umpleți formele până sus ( lăsați loc aluatului să crească punându-l doar pe 3/4 din formă ). Coaceți brioșele circa 20 minute, în cuptorul preîncălzit la 180 grade C. Vor avea o culoarea apetisantă, brun-aurie. Folosți hârtie de copt ori ungeți formele cu puțin unt.
Briose copii cu roșii și mozzarella
Ingrediente
– 1 3/4 cană făină
– 2 lingurițe praf de copt
– 1 linguriță bicarbonat de sodiu
– 1 lingură oregano proaspăt ( sau 1 linguriță oregano uscat )
– 1 ou bătut
– 1/2 cană sos de roșii
– 1 cană iaurt
– 1/2 cană mozzarella rasă
Mod de preparare:
Într-un bol combinați ingredientele uscate (făina, praful de copt, bicarbonatul, oregano). Separat, procedați la fel cu cele umede (oul bătut, iaurtul, sosul de roșii, mozzarella). Amestecați cele două compoziții. Turnați aluatul într-o tavă specială, având grijă să nu umpleți formele până sus (lăsați loc aluatului să crească punându-l doar pe 3/4 din formă). Ornați cu felii de roșie și puțină brânză rasă deasupra. Coaceți brioșele circa 25 minute, în cuptorul preîncălzit la 180 grade C. Vor avea o culoarea apetisantă, brun-aurie. Folosți hârtie de copt ori ungeți formele cu puțin unt. ÎNCEARCĂ ȘI: 7 Rețete rapide și savuroase pentru copii | PORȚIA DE IMUNITATE
Briose dietetice (din tărâțe)
Ingrediente
Uscate
– 2 cani tărâțe de ovăz
– 1/4 cană germeni de grâu
– 1 linguriță bicarbonat de sodiu
– 1 linguriță scorțișoară
– 1 ou bătut
Umede
– 1/2 cană lapte
– 3/4 cană suc de mere concentrat
– 1 ou bătut
– 2 linguri sirop de arțar
Mod de preparare:
Într-un bol combinați ingredientele uscate. Separat, procedați la fel cu cele umede. Amestecați cele două compoziții. Adăugați un măr dat, cu tot cu coajă, pe răzătoarea mică și 3 linguri de nuci măcinate. Turnați aluatul într-o tavă specială. Umpleți formele până sus, brioșele acestea nu vor crește. Coaceți brioșele circa 25 minute, în cuptorul preîncălzit la 180 grade C. Folosți hârtie de copt ori ungeți formele cu puțin unt.
Briose cu ouă jumări
Ingrediente
– 1 cană făină integrală de grâu
– 1 cană făină albă
– 2 linguri miere
– 4 ouă
– 2 căni lapte
Mod de preparare:
Într-un bol bateți bine oul și adăugați treptat laptele. Mixați ușor cu restul ingredientelor. Turnați aluatul într-o tavă specială, având grijă să nu umpleți formele până sus ( lăsați loc aluatului să crească punându-l doar pe 3/4 din formă ). Coaceți brioșele 10 minute, în cuptorul preîncălzit la 220 grade C. Apoi, reduceți temperatura la 180 grade C. Continuați coacerea încă 15-20 minute. Vor avea o culoarea apetisantă, brun-aurie. Folosți hârtie de copt ori ungeți formele cu puțin unt. Când se răcesc, tăiați-le în jumătate și umpleți-le cu ouă jumări ( bateți bine ouăle cu un praf de sare, turnați-le într-o tigaie mică, unsă cu 2 lingurițe ulei încins, amestecați și dezlipiți continuu, să nu se prindă, luați de pe foc când sunt aproape gata, rămânând puțin zemoase).
Briose copii cu praz și cașcaval
Ingrediente
– 200 gr făină
– 100 gr cașcaval ras
– 150 gr iaurt
– 150 ml lapte
– 50 gr unt topit
– 10 gr praf de copt
– 100 gr praz tocat fin ( partea albă )
– 1 ou
– 1 linguriță boia dulce de ardei
– un praf de sare
Pentru decor folosiți 50 gr cașcaval ras și 1 linguriță boia dulce
Mod de preparare:
Într-un bol bateți bine ingredientele umede (oul, untul topit, laptele, iaurtul). Separat, procedațila fel și cu produsele uscate (făina, praful de copt, cascavalul, prazul, sarea, boiaua). Încorporați treptat cele două compozitii până se omogenizează. Turnați aluatul într-o tavă specială, având grijă să nu umpleți formele până sus ( lăsați loc aluatului să crească punându-l doar pe 3/4 din formă ). Ornați cu cașcaval ras și puțina boia deasupra. Coaceți brioșele circa 25 -30 minute, în cuptorul preîncălzit la 190 grade C. Vor avea o culoarea apetisantă, brun-aurie. Folosiți hârtie de copt ori ungeți formele cu puțin unt. Poftă mare!
PENTRU ALTE IDEI DE DESERT VEZI ȘI:
Rețete, povești și nostalgie – Dulciurile copilăriei – 10 Deserturi ușor de preparat, greu de refuzat (de la 3 ani)
10 Idei de REȚETE de BISCUIȚI pentru bebeluși
Descoperă mai multe la Clubul Bebelusilor
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.