„Omul lipsit de credință este un om pierdut”. (Academician Leon Dănăilă)
Continuăm seria propunerilor de prenume, cu categoria celor masculine, întâlnite în Sinaxar (calendarul creștin-ortodox), în fiecare zi din an, din luna august (lună cunoscută ca „Gustar” sau „Secelar” este una din lunile ce abundă în legume, fructe si recolte de tot soiul). Opțiunea de a alege numele Sfîntului sărbătorit în ziua nașterii copilului nu este una întâmplătoare, deoarece mare parte dintre părinți își mărturisesc credința față de Dumnezeu și prin acest act, și anume acela de a-și boteza urmașii cu nume sfinte, având speranța unor binecuvântări și ocrotiri divine, permanente. Materialul se adresează în special părinților care își doresc asocierea prenumelui cu data nașterii copilului. Ca atare, veți regăsi același nume menționat de mai multe ori, însă la date calendaristice diferite.
Nume de sfinți din luna august (după calendarul creștin-ortodox) pentru băieți
1 August
MARCEL – Cei șapte sfinți mucenici Macabie ( Avim, Antonie, Gurie, Eleazar, Evsevona, Ahim si Marcel ), a mamei lor, Solomoni, si a dascalului lor, Eleazar
2 August
ȘTEFAN – Aducerea moaștelor Sfântului Mucenic și Arhidiacon Ștefan
NICODIM/AVIV – Lângă Sf. Ștefan, s-au descoperit și moaștele bărbaților celor plăcuți de Dumnezeu, Nicodim, Gamaliel și Aviv.
IUSTIN – Împăratul Justinian cel Mare s-a născut în anul 483 din părinți credincioși, într-un sat la Est de Uskub, lângă Scopje, capitala Macedoniei de astăzi
3 August
ISAC – Sfântul Cuvios Isachie a fost un bun creștin, plăcut de Dumnezeu pentru curajul de a-și fi mărturisit credința
4 August
MAXIM/MAX/MAXIMILIAN/IOAN/ IONUȚ/DIONISIE – în Efes au trăit șapte ostași, Maximilian, Iamvlih, Martinian, Ioan, Dionisie, Exacustodian și Antonin, evocați astăzi pentru curajul și credința lor.
5 August
IACOB – Sfântul Cuvios Iacob de la Neamț – Toți se foloseau de smerenia, blândețea și dragostea lui și se gândeau că este un ales al Domnului
FABIAN – Sfântul Ierarh Fabian, Episcopul Romei
Citește și despre: 20 de sugestii deosebite de nume de băieți inspirate din natură
6 August – Sărbătoarea Schimbarea la față – Pe Muntele Taborului, Isus se arată apostolilor în chip strălucitor precum lumina soarelui și îmbracat cu haine albe, imaculate
7 August
NARCIS – Sfântul Sfinţit Mucenic Narcis, Patriarhul Ierusalimului
ANTON/ANTONIO/TONY – Sfântul Antonie de la Optina ( se ruga mereu pentru rabdare, smerenie, blândețe )
8 August
EMILIAN/EMIL – Sfântul Ierarh Emilian, mărturisitorul lui Hristos, episcop al Cizicului, a trăit pe vremea împăratului Leon Armeanul, luptătorul împotriva icoanelor
MIRON – Sfântul Ierarh Miron, Episcopul Cretei – Pentru viața sa deosebită, a fost numit preot al sfintei biserici a lui Dumnezeu. A învățat popoarele buna credință și le întărea când aveau greutățile mucenicești.
9 August
IULIAN/IULIUS
IOAN/IONUȚ
IACOB/IACOV
ALEXIE/ALEX
DIMITRIE/DIMI
PETRU/PETRE
LEON/LEONTIN – Sfinții 10 Mucenici Mărturisitori pentru icoana lui Hristos: Iulian, Marchian, Ioan, Iacov, Alexie, Dimitrie, Foca, Petru și Leontie
MATEI/MATI – Sfântul Matia a fost unul din cei 70 de ucenici, iar apoi a fost numărat cu cei 12 Apostoli , în locul lui Iuda, care trădase.
ANTONIO – Sfântul Mucenic Antonin
Citește și despre: Nume de băieți inspirate din calendarul creștin-ortodox, sugestii deosebite dar mai rar întâlnite
10 August
LAURENȚIU/LAUR – Când Sfântul Mucenic Arhidiaconul Laurențiu își punea mâinile pe ochii celor orbi în semnul Sfintei Cruci, îi făcea să vadă, doar rugându-se lui Iisus Hristos.
11 August
NIFON – Sfântul Ierarh Nifon, Patriarhul Constantinopolului (toți îl considerau ca un apostol al Domnului)
12 August
SERGHEI/SERGIU/SERGIAN/ȘTEFAN – Sfinții Cuvioși Serghie si Ștefan
13 August
MAXIM/MAX/MAXIMILIAN – Sfântul Maxim Mărturisitorul a trăit pe vremea necredinciosului împărat Constans. A fost un filosof desăvârșit.
14 August
MARCEL – Sfântul Mucenic Marcel, episcopul Apamiei
SIMION/SIMI – Sfântul Mucenic Simeon Trapezunteanul
15 August
MARIN/MARIAN – Adormirea Maicii Domnului
CITEȘTE ȘI: 30 Cele mai frumoase nume de băieți
16 August
CONSTANTIN/ȘTEFAN/RADU/MATEI – După 25 de ani de strălucită domnie, marelui Voievod Constantin Brâncoveanu și celor patru fii ai săi, Constantin, Ștefan, Radu și Matei, le-a fost dat să pătimească din cauza credinței în Hristos și să fie încununați cu coroana sfântă a muceniciei.
IOSIF – Sfântul Cuvios Iosif de la Văratec – preot și duhovnic de seamă, un adevărat părinte pentru călugări și mireni și un bun organizator, Sfântul Iosif este primul duhovnic al mănăstirii de la Văratec și, totodată, unul dintre ctitorii acestui lăcaș de cult.
17 August
GHEORGHE/GEORGE/GEORGIAN – Sfântul Gheorghe Pelerinul – Sfântul Gheorghe s-a născut în anul 1846, în Șugag, județul Alba, pe vremea când Transilvania făcea parte din Imperiul Habsburgic
MIRON – îl întâlnim iar pe Sfântul Mucenic Miron
CIPRIAN – Sfântul Mucenic Ciprian a fost un bun credincios, ce a cunoscut providența divină atunci când a fost persecutat pentru mărturisirea lui Hristos
18 August
LEON – Sfântul Mucenic Leon
FLORIN/FLOR – Sfinții Mucenici Flor și Lavru au fost frați și, pentru faptele lor bune și pentru că au crezut amândoi cu un suflet în Hristos, au dobândit darurile divine.
IOAN/ION/IONUȚ – Sfântul Cuvios Ioan de Rila este cinstit ca ocrotitor al bulgarilor de pretutindeni și cel mai mare sfânt al acestui neam creștin ortodox
19 August
ANDREI – Sfântul Mucenic Andrei Stratilat – Sfântul Andrei Stratilat și-a păzit în taină credința cea sfântă în Hristos. Apoi, a arătat-o la toată lumea, mărturisind înaintea tuturor numele Mântuitorului.
TEOFAN – Sfântul Teofan a adormit în pace, în sec. al XV-lea. Sfintele lui moaște făcătoare de minuni sunt depuse în Muntele Nausa, făcând și azi minuni mari, prin puterea lui Dumnezeu.
Citește pe larg și despre: 20 de nume de băieți alese de celebrități pentru copiii lor
20 August
SAM/SAMOIL/SAMUEL – Samuel, prorocul Domnului, a ridicat împărăția și i-a numit pe Saul și pe David peste poporul Lui.
ELIODOR/ELI – Sfântul Mucenic Eliodor
TEOHARIE/TEO – Cinstea și frumusețea lui l-au făcut pe guvernatorul din acea vreme să-i propună tânărului căsătoria cu fiica sa, dar numai dacă s-ar fi convertit la Islam. Teoharie i-a răspuns cu curaj că niciodată nu-și va nega credința în Hristos.
21 August
SILVIU/SILVIAN/SILVESTRU – Sfântul Mucenic Silvan Diaconul
ROMULUS/ROMI – Sfântul Mucenic Romul Preotul, cunoscut pentru că a refuzat să aducă jertfă zeilor păgâni
22 August
IRINEL/IRI – Sfântul Mucenic Irineu
ZINON – Sfântul Mucenic Zinon
SEVER/SEVERIN/SEVERIAN – Sfântul Mucenic Severian
23 August
CĂLIN – Sfântul Calinic a fost mai întâi preot al bisericii Preasfintei Născătoare de Dumnezeu din Vlaherne, iar apoi, a fost ridicat la scaunul patriarhiei, pe vremea împărăției lui Iustinian al II-lea.
24 August
COSMIN/COZMIN – Sfântul Cosma și-a început propovăduirea în zona cetății Constantinopolului, iar Dumnezeu lucra împreună cu el și întărea cuvintele lui prin semne și minuni.
DIONISIE – Sfantul Dionisie, Episcopul Eghinei
25 August
IOAN/IONUȚ – Sfântul Ioan Carpatiul
BARTOLOMEU – Sfântul Apostol Bartolomeu
Citește pe larg și despre: Semnificația celor mai importante nume de sfinți pentru fete și băieți | Cine este sfântul meu protector?
26 August
ADRIAN/ADI – Sfântul Mucenic Adrian a ales sa devina creștin la vârsta de 28 de ani.
27 August
PIM – La Sfântul Cuvios Pimen veneau călugări de toate vârstele și, cerându-i sfaturi, primeau de la el răspunsuri venite de la Dumnezeu, spre întărirea în credință a sufletelor lor.
28 August
IOSIF – Sfântul Cuvios Iosif Isihastul a fost unul dintre cei mai remarcați călugări de pe Muntele Athos, ai secolului al XX-lea. El poate fi considerat, pe bună dreptate, principalul autor al tradiției rugăciunii inimii.
MOISE – După o viața plină de păcate, Sfântul Moise Etiopianul a ales să se călugărească
LAURENȚIU/LAUR – Sfântul Mucenic Lavrentie
29 August
IOAN/ION/IONUȚ – Tăierea capului Sfântului Ioan Botezatorul, o sarbatoare cu semnificatii precum mântuirea omului, lumea nouă, eternitatea
30 August
ALEXANDRU/ALEX/SANDU – Sfântul Alexandru din Svir s-a dăruit cu totul pe sine slujirii lui Dumnezeu. Avea atâta smerenie și ascultare, încât se putea crede că era un înger în trup de om. / Se mai pomenește și Sfântul Ierarh Alexandru, Patriarhul Constantinopolului.
IOAN/ION/IONUȚ – Sfântul Ioan de la Râșca, Episcopul Romanului, numit și arhiepiscopul cel sfânt și minunat / Sfântul Ierarh Ioan, Patriarhul Constantinopolului
VARLAM – Sfântul Ierarh Varlaam, Mitropolitul Moldovei – Lucrarea sa intitulată „Carte românească de învățătură” a fost prima carte românească tipărită în Moldova.
PAVEL – Sfântul Ierarh Pavel cel Nou, Patriarhul Constantinopolului
31 August
ANDREI – Sfântul Mucenic Andrei
AIDAN – Sfântul Aidan episcopul
CITEȘTE ȘI: Nume de rege și regină, principe și principesă pentru copii inspirate din Familia Regală a României