Acum, cand iti tii bebelusul la san, este cu atat mai important sa ai grija de tine, pentru a-l putea ingriji cat mai bine si pe el. Incizia de la operatie cezariana se vindeca in timp si este important sa o ingrijesti cu atentie.
In primele zile dupa operatia cezariana, cat esti inca internata, medicul va veni sa iti schimbe pansamentul si sa verifice aspectul inciziei. Va verifica daca plaga se vindeca corect, daca din plaga curge sange sau limfa, daca pielea reactioneaza la prezenta firelor, daca firele au fost puse suficient de apropiate. Apoi, va sterge zona cu o solutie dezinfectanta si va lipi noul pansament – de regula o bucata de leucoplast special, cu o „pernuta” din comprese sterile si eventual imbibate in alcool.
Dupa ce te vei externa, medicul poate alege sa te cheme zilnic la schimbat pansamentul, sa te invete pe tine sa il schimbi singura, sau sa lase zona fara pansament.
Cum se ingrijeste placa (taietura) de la operatia cezariana?
Daca ti se va recomanda sa ingrijesti singura plaga (taietura), trebuie sa urmezi cativa pasi importanti. In primul rand, nu umbla in zona inciziei decat dupa ce te-ai spalat temeinic pe maini si eventual te-ai sters cu spirt. Dezlipeste cu grija pansamentul vechi si verifica daca este perfect uscat sau daca are urme de sange sau serozitati.
Priveste cu atentie incizia, verifica daca este rosie, umflata sau dureroasa. Este relativ normal ca pielea sa fie poate usor rosiatica in jurul firelor de sutura, dar in nici un caz nu ar trebui sa fie rosie sau umflata pe linia inciziei.
Daca observi roseata sau prezenta unei secretii, sau daca marginile plagii sunt departate, contacteaza medicul sau mergi la camera de garda. Ar putea fi nevoie ca plaga sa fie curatata din nou, sa fie adaugat un fir de sutura suplimentar sau sa fie tratata cu antibiotic. In rare cazuri vei fi sfatuita sa iei un antibiotic pe cale generala. Nu-ti face griji, exista antibiotice sigure in perioada de alaptare.
Sterge zona inciziei cu un tampon din tifon steril imbibat in solutie de betadina. Evita sa atingi zona de imbinare a marginilor plagii. Lipeste deasupra pansamentul steril recomandat de medic.
Este important ca zona sa fie mereu curata, dar ea trebuie sa fie de asemenea uscata. Iti recomandam sa te speli cu grija sa nu uzi pansamentul. Daca totusi l-ai udat, schimba-l urmand pasii mentionati anterior. Amana dusul pentru dupa scoaterea firelor de sutura.
In afara cazului in care s-a folosit un anumit tip de copci care cad singure cand plaga este vindecata, la 7-10 zile dupa operatie vei fi programata pentru scoaterea firelor. Medicul va aprecia inca o data aspectul inciziei si te va sfatui daca este necesar sa mai pastrezi pansamentul 1-2 zile sau daca poti renunta la el.
Odata ce ai scapat de pansament poti face dus linistita. Iti recomandam insa ca dupa dus sa usuci bine zona cu un prosop curat si sa nu desprinzi eventualele fragmente de crusta care poate mai persista. Pentru mai multa siguranta, poti evita udarea zonei infasurand o fasie de plastic din acela folosit la acoperirea alimentelor. Este preferabil sa amani baia in cada pentru momentul in care ai scapat de toate crustele si cojitele din zona inciziei.
Oricum, in perioada de lauzie, multi medici sunt de parere ca baia in cada nu este recomandata, existand un mic risc de infectie ascendenta a endometrului sensibilizat.
Exista in farmacii si plasturi impermeabili care pot fi folosi pentru protectia placii in timpul dusului.
Este important sa contactezi medicul cat mai repede daca observi ca incizia nu arata asa cum ar trebui, sau daca faci febra, frisoane, sau ai o stare generala proasta. Infectarea plagii postoperatorii este rara, in cazul in care aceasta este ingrijita corect.