Există o listă cu alimente pe care ar trebui să le excluzi atunci când alăptezi? Se întâmplă extrem de des, ca o anumită mâncare să fie considerată benefică într-o anumită cultură, în timp ce în altele să fie considerată provocatoare de colici. Cum, de exemplu, la noi există ideea că trebuie să eviți usturoiul, în India nu este nicio problemă în a fi consumat, ba chiar în unele zone se crede că ajută la succesul alăptării. „Câte bordeie, atâtea obiceie”, spune un proverb românesc. Dar înainte de ajunge să nu mai mănânci nimic, din cauza tuturor ideilor haotice, hai să vedem și care sunt recomandările susținute de cercetătorii din domeniu și forurile internaționale.
Ce trebuie să știi despre varză, conopidă și fasole în timpul alăptării
Anumite alimente provoacă gaze din cauza carbohidraților nedigerați care ajung în intestinul gros și sunt descompuși de către bacteriile existente acolo. Laptele matern este compus din ceea ce ajunge în sânge, nu din ceea ce există în stomac sau intestin. Așa că poți mânca liniștită broccoli, varză, linte, fasole, conopidă, dacă acestea nu îți fac ție rău. Este normal ca bebelușul să aibă gaze, în special noaptea, din cauza imaturității sistemului digestiv și nu din cauza a ceea ce mănâncă mama. Citește pe larg despre: Tratamente, investigații și medicamente permise în timpul alăptării bebelușului
Alimentele condimentate în timpul alăptării
Da, unele mâncăruri aromate sau condimentate, pot schimba gustul laptelui. În același timp sunt mulți bebeluși care par că se bucură să experimenteze laptele matern îmbogățit cu diferite arome. Fie că este vorba de ceapă, usturoi sau alte condimente, toate acestea au fost gustate de bebe, încă de când era în burtică, prin intermediului lichidului amniotic. Mai mult decât atât, există studii care au arătat că bebelușii care au experimentat aroma de usturoi, pentru că tot l-am amintit la început, au supt mai bine după ce mama l-a consumat și, mai mult decât atât, atunci când au ajuns la diversificare au fost dispuși să încerce alimente noi.
Citricele și alimentele acidulate în timpul alăptării
Citricele sau roșiile nu pot modifica aciditatea laptelui. Poți mânca orice îți place și îți face bine.
Prea mult dulce?
Sunt întrebată de multe ori dacă dulciurile pe care mama le mănâncă îl afectează pe bebe. Nu. Dulciurile nu afectează în niciun fel. Cantitatea de zahar consumată de mamă nu influențează laptele matern.
Citește și despre: Când ne punem puiul la sân, creierul eliberează oxitocină, hormonul fericirii, care are minunata sarcina de a presa celulele de lapte, făcând astfel ca laptele să iasă ușor
Când nu ai poftă de mâncare în timpul alăptării
Multe mămici se plâng, în primele zile după naștere, de lipsa poftei de mâncare. Iar cei din jurul lor tot încearcă să le oblige, spunandu-le că laptele matern nu o să fie bun pentru bebe. Ca să lămurim din start acest lucru, e important să știi că la bebeluș ajunge laptele de care el are nevoie, indiferent de cât (nu) mănânci tu în anumite zile. Pentru că nutrienții necesari vor fi luați din rezerva ta, este bine, pentru tine, să ai o dieta echilibrată și să apuci să ronțăi ceva sănătos.
Când bebe reacționează la alimentația mamei în timpul alăptării
Multe mămici observă că deși mănâncă absolut orice, uneori se întâmplă ca bebelușul să fie agitat la sân, sau este mai balonat după ce au mâncat o anumită mâncare. Deși sunt cazuri izolate, dacă observi că bebelușul reacționează puternic după ce ai mâncat ceva anume, atunci cel mai bine este să eviți pentru câteva săptămâni acel aliment, apoi să îl reintroduci în dietă. Doar așa îți vei da seama dacă puiul tău este sensibil la acel aliment sau a fost doar o coincidență. Dacă există în familia ta sau a partenerului tău un istoric legat de anumite alergii alimentare, este bine să urmărești dacă bebelușul tău prezintă vreo anumită sensibilitate. Această sensibilitate se manifestă prin multe episoade de vomitat, colici, iritații la nivelul pielii, mâncărimi la nivelul ochilor sau urechilor sau simptome precum cele de răceală.
Alimente cu potențial alergen în timpul alăptării
Primii suspecți atunci când bebelușul prezintă o sensibilitate sunt alergenii aflați în produsele ce conțin lapte de vacă, soia, ouă, alune, cereale. Apoi, dacă mama a mâncat o cantitate mare dintr-un anume aliment de curând iar bebelușul a prezentat semnele de mai sus, este nevoie să fie eliminat, pentru o vreme, din alimentație. Chiar îți poți face un jurnal alimentar, în cazul în care observi ceva și vezi dacă sunt simptome ce se tot repetă după ce consumi ceva anume. Repet, sunt cazuri foarte izolate, de bebeluși care reacționează la ceva ce mănâncă mama, dar este important să ai la dispoziție toate infomațiile pentru a-ți da seama cum este situația în cazul vostru. Și chiar să te liniștești în această privință. Citește pe larg despre: Alergia la proteinele din laptele de vacă (APLV) pe înțelesul părinților
Cu o singură mână
De foarte multe ori, fie uităm să mâncam, fie ne gândim că nu avem cum să mâncăm, având la dispoziție o singură mână liberă. Așa că iată ce îți poți pregăti. În primul rând poți încerca mai multe legume și fructe tăiate în bucăți – morcovi, castraveți, ardei grași, mere, banane, struguri sau fructe de pădure. Apoi, mai poți avea un bol plin de semințe, nuci sau fructe uscate. Dacă ai timp, mai poți găti brioșe cu fructe sau cereale sau îți poți face smoothie-uri sănătoase. Citește și despre: Tot ce trebuie să știi despre mastită: cauze, simptome, tratament, prevenție
Citește și despre: Laptele matern nu se transformă NICIODATĂ în apă chioară, nici după 1 an, 2, 3 sau 7
ÎN CLUBUL BEBELUȘILOR am pregătit un GHID COMPLET DE SUPORT PENTRU ALĂPTARE
Vizitează sectiunile de mai jos și alăptarea bebelușului va fi lină și plină de satisfacții!
ALĂPTAREA LA ÎNCEPUT
BEBELUȘI ALAPTAȚI
ALIMENTAȚIA ÎN ALĂPTARE
DESPRE LAPTELE MATERN
SPRIJIN PENTRU ALĂPTARE
TOTUL DESPRE ÎNȚĂRCARE