Colicile sunt rezultatul procesului de adaptare a tubului digestiv imatur al nou-nascutului la alimentatia primita. Acestea apar dupa primele 3 saptamani de viata sau in unele cazuri mai devreme si sunt produse de spasmele tubului digestiv al bebelusului. Atat bebelusii alaptati, cat si cei care primesc lapte formula au la un moment dat colici.
De ce apar colicile?
Colicile apar cam dupa 30 de minute de la masa din cauza acumularii de gaze in intestinul copilului. Colicile nu reprezinta o boala insa sunt un disconfort major pentru bebelus. Statisticile arata ce cel putin unul din 5 bebelusi sufera de colici.
Nou-nascutii au un sistem digestiv imatur, care se adapteaza si invata sa proceseze hrana primita. Alimentatia cu lapte provoaca formarea de spuma care persista mai mult decat trebuie in intestine, nepermitand aerului sa treaca mai departe si avand ca rezultat balonari dureroase.
Colicile se pot manifesta prin gaze in exces, crampe intestinale, probleme de alimentatie sau un plans sfasietor si de neoprit al bebelusului. Imaturitatea sistemului nervos contribuie, de asemenea, la aparitia colicilor.
Din acest motiv este esential ca bebelusul sa fie inconjurat de o atmosfera linistita si calda, vizitele sa fie reduse, plimbarile cat mai dese, expunerea la zgomote puternice limitata. Starea ta spirit poate fi contagioasa mai mult decat crezi si poate influenta starea bebelusui. Cu cat tu esti mai tensionata, cu atat acest lucru se va reflecta in starea lui.
Alimentatia din timpul alaptarii are legatura cu colicile?
In timpul alaptarii alimentatia mamei se pare ca influenteaza digestia bebelusului. Se recomanda evitarea alimentelor renumite ca pot provoca balonari dureroase, precum: broccoli, varza, conopida, fasole, mazare, ceapa, cartofi. Unii specialist recomanda si evitarea fructelor crude. Bananele si avocado pot fi insa o alegere buna.
Pentru bebelusii alaptati consumul de catre mama a ceaiului de chimen,pare ca functioneaza impotriva colicilor. Citeste mai multe despre alimentele nerecomandate in timpul alaptarii.
In timpul mesei bebelusii inghit cantitati mai mici sau mai mari de aer, ceea ce conduce la aparitia colicilor. Bebelusii hraniti cu biberonul sunt mai expusi. De aceea trebuie sa te asiguti ca tetina este in permanenta plina cu lapte in timpul mesei. Folosirea biberoanelor in unghi rezolva aceasta problema.
Simptomele colicilor pot fi atribuite in unele cazuri unei alte afectiuni, refluxul gastroesofagian. In cazul acestei afectiuni o parte din continutul acid al stomacului este deversat inapoi in esofag, provocand o inflamare dureroasa.
Daca plansul bebelusului este asociat cu alte simptome precum varsaturi, febra, scaune tari, consulta doctorul. Nu exista un tratament impotriva colicilor care functioneaza pentru toti bebelusii. Important este sa ai rabdare si sa tratezi situatia cu mult calm.
Ce poti face impotriva colicilor sau a simptomelor dureroase produse de acestea:
Scoate aerul copilului dupa fiecare masa si hraneste-l intr-o pozitie cat mai verticala. Se pare ca pozitiile culcat si semi-sezand fovorizeaza acumularea de aer si in consecinta balonarea;
Si dupa terminarea mesei tine-l lipit de corpul tau cat mai mult. Pe langa legatura care se creeaza intre voi si dezvoltarea emotionala, caldura corpului tau ii atenueaza durerile;
Masajul abdomenului in sensul acelor de ceasornic mai poate da rezultate;
Pentru calmarea colicilor mai functioneaza asezarea bebelusului pe burta, pe pat sau pe burta mamei, pret de cateva minute. Poti sa-l mangai pe spate, de la fundulet catre ceafa;
Exercitii gen bicicleta sau ducerea genunchilor la gura mai pot ajuta, de asemenea. Mai poti incerca sa-i indoi picioarele si sa le incrucisezi. Mentine 3-5 secunde, indinde-le usor, apoi repeata
Daca alaptezi elimina din alimentatia ta acele alimente pe care le banuiesti ca provoaca neplaceri bebelusului;
Bebelusul ar trebui stimulat cu masura pentru a evita agitatia si plansul provocat de suprastimulare;
Pentru calmarea colicilor bebelusilor exista numeroase solutii de tipul siropurilor sau picaturilor cu efect antispasmotic. Intreaba medicul pediatru ce varianta este cea mai potrivita pentru voi.
Incearca si remediile homeopate sau plicurile de ceaiuri instant speciale pentru bebelusi pe baza de chimen, anason, fenicul – plante renumite ca reduc disconfortul abdominal.
Colicile sunt temporare si vor disparea pe masura ce bebelusul va mai creste. Cel mai probabil dupa varsta de 3-4 luni nu te vei mai confrunta cu ele. Impotriva colicilor functioneaza cu succes si anumite tipuri de probiotice.
Te-ar mai putea interesa pe aceeasi tema:
Alimentatia mamei care alapteaza
Ce poate sa faca bebelusul tau ?
Repere ale dezvoltarii motorii
Suptul degetului sau suzeta ?