Urmeaza sa iti reincepi activitatea profesionala si nu stii cum sa treci peste anxietatea de separare a copilului? Iata cateva sfaturi care s-ar putea sa te ajute. Anxietatea de separare e o faza care survine in mai multe etape, la multi copii prima faza fiind in jur de 7 luni dar cea care pune mai multe probleme e cea care survine in jurul varstei de 1 an cand multe mame se reintorc la serviciu.
Pentru inceput e bine de stiut ca aceasta anxietate tine de normalitate, chiar daca unele persoane din anturaj spun:”vai, dar copilul asta e prea mamos, are probleme, nu e normal asa ceva! l-ai obisnuit tu prost, nu e socializat! te manipuleaza, e un salbatic” – sa stiti ca etapa de manifestarea a anxietatii de separare e de fapt una fireasca in dezvoltarea copilului, care nu face decat sa arate existent unui atasament sanatos fata de mama, principala figura de referinta din primii 2 ani! Citește și despre: De la ce varsta se poate duce copilul la cresa
Anxietatea de separare la bebelusi si copii – Trucuri utile
Desigur ca este o etapa dificila si frustranta, nu e usor sa stii ca urmeaza sa te reintorci sa serviciu sau sa te inscrii la un curs sau sa te implici in orice alta activitate si sa ai un copil care iti cauta nonstop compania, nu accepta sa pleci de langa el si nu e obisnuit sa ramana mai mult timp cu altceva. Insa anumite “trucuri” te pot ajuta:
Pentru a obisnui copilul cu ideea ca e ok sa mai dispari din raza lui vizuala poti incepe sa-l atragi in jocul de “cucu-bau” inca de cand are doar cateva luni. Este un joc super amuzant pentru copii si care-i si ajuta in procesul de separare de mama, la inceput de foarte scurta durata, desigur. Pentru inceput iti poti ascunde doar fata in maini, surprinzandu-l cu scurte “aparitii/disparitii” iar cand copilul e mai maricel il poti implica si pe tata in joc, disparand din raza lui vizuala din ce in ce mai mult si lasandu-i sa te caute, in timp ce vorbiti in permanenta din incaperi diferite:”unde-i mama? Aici e mama!”. Astfel incat atunci cand va trebui sa pleci de acasa copilul va putea fi atras in joc doar de tata/ bunica sau alta persoana in grija caruia va ramane.
Pregateste copilul din timp, chiar daca e mic.
Chiar daca ti se pare ca nu intelege, explica-i din timp, ca va trebui sa lipsesti peste o vreme de acasa, ca ai de mers la serviciu, ca va veti reintalni in scurt timp.
E bine să mergi pe o adaptare treptata.
Nu pleca de la inceput pentru 8 ore! Incepe prin a lipsi intai cateva minute, pana mergi la magazinul din colt, apoi cand copilul incepe sa se obisnuiasca cu aceste plecari si sa le accepte poti lungi plecarile. De asemenea trebuie neaparat acomodat copilul treptat cu persoana cu care va ramane. CITEȘTE ȘI: Dezvoltarea creierului copilului – Ce trebuie să știe părinții
Daca e tatal sau o bunica e mai usor, desigur, copilul fiind familiarizat deja dar chiar si asa el va avea o preferinta pentru mama asa ca ar trebui implicati treptat cat mai mult, sa participle cat mai mult la hranirea copilului, baie, plimbari etc. Daca urmeaza sa stea cu o bona sau o ruda mai indepartata ea trebuie adusa in familie din timp, ca acomodarea sa se faca treptat, in prezenta mamei. Niciun copil nu va accepta resemnat sa fie plasat direct in grija unei persoane necunoscute! CITEȘTE ȘI: Cum te pot ajuta cu adevărat bunicii în creșterea copiilor
Cand ati inceput sa plecati fara copil, fiti “tari pe pozitii”, adica nu va intoarceti de cum il auziti plangand caci veti face apoi despartirea si mai grea. Daca l-ati sarutat, imbratisat, v-ati facut “pa” si ati iesit pe usa iar apoi va intoarceti il bulversati. E recomandat sa fii calma, agitatia si nesiguranta mamei se transmit instantaneu la copil. Nu plecati pe ascuns, creati un ritual de despartire, explicati-i ca plecati si ca urmeaza sa va intoarceti, ca ramane pe maini bune. CITEȘTE ȘI: Primul An al bebelușului pe săptămâni – Primele 52 de săptămâni de viață
Daca il lasati altundeva decat acasa, la domiciliul bonei sa zicem, ii va fi mai usor daca-i lasati un obiect drag si familiar, o jucarie, un animal de plus, o paturica sau pernuta. Aveti in vedere ca despartirea e mai grea daca copilul e foarte somnoros, obosit, flamand, bolnav. Evitati sa plecati in aceste circumstante, coordonati-va in asa fel incat sa lasati copilul hranit, schimbat de scutec, odihnit, vesel.
Daca vi se pare ca anxietatea de separare continua prea mult si este tot mai puternica, puteti lua in calcul factori care ar putea sa o accentueze: poate persoana cu care lasati copilul nu e cea mai potrivita nu ezitati sa montati camere de luat vederea daca aveti suspiciuni, poate atmosfera in familie e tensionata si copilul o resimte, poate copilul are niste nevoi pe care nu le stie comunica. Puteti apela la un specialist in psihologia copilului.
CITEȘTE ȘI:
Frica de separare la bebelusi si copii mici de 1-2 ani
CREȘA – Abandon sau socializare pentru bebe
Ce înseamnă şi cum se educă disciplina la vârsta de 1 an? Explică, arată, explică încă o dată
Cele mai bune 10 modalități prin care părinții ajută la dezvoltarea copiilor
Comunicarea cu bebelușul îi dezvoltă abilitățile și inteligența lingvistică. Iătă ce activități se recomandă
Descoperă mai multe la Clubul Bebelusilor
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.