Numarul experientelor nefericite pe care mamicile le-au avut cu bonele pare nesfarsit. Afla alaturi de noi care sunt bonele de care ar trebui sa te feresti si care sunt semnalele de alarma pe care ti le da copilul, ca ceva nu e in regula cu bona pe care o are.
Iata ca a sosit momentul sa te intorci la serviciu. Bunicile sunt departe sau inca lucreaza, si nu ai vrea sa duci copilul la cresa sau la gradinita inca, din diverse motive. Asadar, ai nevoie de o bona. Stim ca ai emotii in legatura cu alegerea persoanei care iti va ingriji copilul atatea ore pe zi, asa ca iti venim in ajutor: iata cateva tipuri de bone de care trebuie sa te feresti. Alegerea bonei este unul dintre momentele cele mai dificile din viata ta ca mama. Este vorba sa aduci o persoana necunoscuta si sa ii lasi pe mana ce ai tu mai de pret: copilul tau. Indiferent de metodele prin care iti cauti bona, iti asumi constient un risc. De cine trebuie sa te feresti?
Bona stie-tot
Bona stie-tot are de obicei experienta cu copiii. Fie este mama sau bunica unui numar impresionant de copii, fie a lucrat in invatamant sau in domeniul pediatriei, cert este ca a avut mai multi copii „pe mana” si toti au crescut mari, frumosi si voinici. Nu punem la indoiala bunele intentii ale acestui tip de bona, insa de obicei aceasta experienta vine la pachet cu convingerea de nestramutat ca ea stie cel mai bine cum se creste un copil. O astfel de bona este greu de scos din ale ei. Este dificil sa o lamuresti de ce copilul tau incepe diversificarea la 6 luni si ca ceiutul nu e necesar, de ce nu vrei sa ii dai bomboane din magazin, de ce crenwurstii nu sunt o alegere sanatoasa desi copilul ii mananca cu pofta. De asemenea, este greu sa o convingi ca santajul, amenintarile si pedepsele nu sunt metoda potrivita de a creste un copil sanatos din punct de vedere afectiv si sa o dezveti de obiceiul de a-i tot spune ca „e rusine sa…”. Daca esti pregatita sa ii faci fata unei bone de acest tip, nu sta pe ganduri experienta ei este reala. CITEȘTE ȘI: Cum arată copilul care NU este pregătit de grădiniță: urmărește aceste indicii
Bona gospodina
Bona gospodina este bona care risca sa te cucereasca pe tine, mama ocupata si obosita, care nu iti doresti decat sa petreci timp cu copilul tau. Cand ajungi acasa te asteapta un fel nou de mancare, rufele stranse de pe uscatorul de rufe, calcate si asezate la loc in dulap, praful sters si covorul aspirat. E adevarat, e placut sa scapi de aceste activitati casnice in cele 2-3 ore pe care apuci sa le petreci seara acasa. Problema este ca bona ta a facut toate aceste activitati in timpul pe care trebuia sa il petreaca in mod activ cu copilul tau. Iti amintesti cat de greu e sa imbini activitatile domestice cu joaca? In general, o bona care preia cu succes si intreaga activitate a unei menajere este o persoana care nu petrece destul timp fiind atenta cu si la copilul tau.
Bona care neglijeaza copilul
Acest tip de bona va fi bucuroasa de rugamintea ta de a ignora menajul pentru a petrece timpul cu copilul. In schimb, va „uita” copilul la desene animate cat ea povesteste la telefon cu diverse rude si prietene, sau il va lasa sa se joace singur si sa faca cei ii trece prin cap, in timp ce ea se uita la televizor. Un copil nu are niciodata parte de prea multa joaca, dar are nevoie si de un partener si de multa atentie din partea adultului cu care petrece atatea ore in fiecare zi. CITEȘTE ȘI: Vârsta potrivită pentru grădiniță – Este pregătit copilul pentru colectivitate?
Bona care abuzeaza copilul
Acesta este cel mai periculos tip de bona si trebuie neaparat sa te feresti prin orice mijloace de ea. Din pacate, in Romania abuzul vebal si chiar si abuzul fizic sunt inca privite cu o oarecare lejeritate, de care trebuie insa sa scapam. Palmuta la pampers este privita ca ceva absolut normal, cand ar trebui amendata ori de cate ori este observata. Iar abuzul verbal este si mai adesea intalnit – copiii mici sunt mintiti ca „mama nu mai vine acasa daca te porti urat”, pacaliti ca „plecam sa luam paine si ne intoarcem in parc”, mituiti cu dulciuri, santajati, criticati prea aspru pentru varsta lor. Este important sa afli cat mai multe despre efectele devastatoare ale abuzului fizic si verbal, pentru a putea sa iti protejezi cat mai bine copilul.
Cum te poti asigura ca micutul tau e in siguranta?
Este greu sa previi orice neplacere se poate intampla, insa exista cateva lucruri la care trebuie sa fii atenta.
Orice schimbare de comportament a copilului tau. Daca pana acum copilul nu a petrecut niciodata mai mult de 1-2 ore in compania altcuiva, e de asteptat sa apara mici schimbari de comportament. Nu este normal ca somnul sau sa aiba de suferit, sa devina violent – acest gen de schimbari trebuie sa ridice un semn de intrebare.
Copilul plange cand vine bona. Cei mai multi copii protesteaza la plecarea mamei, insa ei renunta in scurt timp la proteste daca persoana care ii ingrijeste are un comportament corespunzator fata de ei. Daca copilul tau inca plange zi de zi cand este lasat cu bona, sau daca are reactii de respingere sau de aparare la vederea ei, ceva nu e in regula.
Orice vanataie nou aparuta. Copiii mici se lovesc des, insa este important sa urmaresti daca copilul nu se loveste prea des, sau in zone in care o lovitura accidentala este putin probabila.
Expresii sau actiuni suspecte aparute din senin in timpul jocului de rol. In cazul copiilor mici care nu stiu sa povesteasca ce li s-a intamplat peste zi, jocul de rol este o unealta pretioasa pe care o poti folosi pentru a descoperi cum li se vorbeste si cum sunt ingrijiti.
Camere de supraveghere. Desi necesita o oarecare investitie, sunt cea mai sigura metoda de a urmari cum se comporta bona cu copilul. Avand in vedere ca nu poti instala camere in fiecare colt din casa sau afara, ar fi bine ca bona sa nu stie de existenta lor pentru a evita situatia in care pedepsirea copilului se face doar in zonele neacoperite de camere.
Tu cum ai ales bona potrivita si mai ales cum te-ai ferit de cele nepotrivite?
CITEȘTE ȘI: Cum alegem o educatoare buna pentru copilul nostru
Descoperă mai multe la Clubul Bebelusilor
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.