Una dintre metodele alternative de invatamant implementata cu succes in sistemul educational romanesc este cea denumita step by step. Cui se adreseaza, care sunt principiile dupa care functioneaza si care sunt principalele beneficii in comparatie cu sistemul clasic?
Metoda step by step a fost formulata respectand teoriile lui Jean Piaget, Eric Erikson si L.S.Vagotski. ea se bazeaza pe o atitudine de respect fata de copil, caruia i se recunoaste dreptul de a invata activ, prin joc, in ritmul sau propriu. Sistemul este conceput in asa fel incat sa raspunda nevoilor individuale ale copiilor intr-o mult mai mare masura decat sistemul traditional de invatamant.
Metoda step by step – Care sunt diferentele fata de sistemul clasic?
Parintii cu viziuni mai conservatoare se vor bucura sa afle ca programa este aceeasi in cazul claselor cu predare pe sistem step by step. Totusi, invatarea se face altfel. Copiii sunt stimulati sa invete unii de la ceilalti, sa coopereze, curiozitatea lor naturala este stimulata, sunt incurajati sa gandeasca si sa se exprime. La nivel de gradinita, intreaga organizare a salii de clasa este diferita. Catedra lipseste, clasa este structurata pe centre de activitate cu destinatie diferita: experimentare si manipulare, matematica/stiinte, constructie, joc de rol.
Cui i se potriveste sistemul step by step? Sistemul se adreseaza in egala masura tuturor copiilor.
Care sunt avantajele sistemului step by step?
Sistemul de educatie step by step promoveaza respectul pentru individualitate. Copiii nu sunt etichetati, nu sunt obligati sa isi gaseasca pozitia intr-o ierarhie. Ei sunt apreciati pentru aptitudinile lor, iar nevoile le sunt recunoscute si acceptate. Sistemul de invatare este democratic si bazat pe metode interactive. Dezvoltarea socio-emotionala si atitudinea fata de invatare si cunoastere primeaza in fata acumularii de informatii. Copiii sunt invatati sa gandeasca, sa isi exprime opiniile si optiunile, sa fie creativi, sa colaboreze in gasirea solutiilor la diferite probleme.
Scoala step by step
Dupa cum am spus deja, programa de invatamant este aceeasi pentru clasele traditionale si pentru cele pe sistem step by step. Deprinderile obtinute la sfarsitul celor 4 ani de invatamant primar sunt aceleasi pentru toti copiii; diferenta majora este reprezentata de metoda prin care aceste deprinderi sunt formate.
In prezent, sistemul educational step by step s-a extins si la nivelul invatamantului gimnazial, cu precizarea ca anumite caracteristici ale aplicarii acestei alternative educationale sunt modificate fata de ciclul primar. Locul centrelor de activitate este luat de proiectele tematice pluridisciplinare, de prezentarile de proiect si de dezbateri. Orele de clasa dureaza 100 de minute, pentru a permite aprofundarea temei discutate. Spiritul de colaborare este in continuare incurajat, insa incepe sa fie stimulat si spiritul de competitie.
Sala de clasa este mult mai mobila decat sala de clasa obisnuita. Mesele si scaunele sunt mobile. Incaperea este personalizata cu insemne ale fiecarui copil (poza, nume, data de nastere) iar pe pereti sunt afisate micile lor realizari din timpul orelor de curs, responsabilitatile pe care le are fiecare dintre ei, un calendar personalizat in care sunt notate activitatile fiecarei zile sau tematica fiecarei saptamani.
Programul de scoala este de 8 ore pe zi, cu o masa de pranz luata in comun. Avand in vedere ca invatarea in sistemul step by step include o alternare a tipurilor de activitati si adaptarea sistemului la ritmul propriu al fiecarui copil, programul de 8 ore nu este suprasolicitant.
In plus, desi petrec mai multe ore la scoala, copiii nu primesc teme pentru acasa. Un numar de ore mai mic nu i-ar permite copilului sa treaca prin toate centrele de activitati in fiecare zi, iar invatatorul nu ar avea timp sa petreaca individual cu fiecare copil, explicand, ghidand. In sistemul clasic invatatorul nu isi permite sa accepte demersurile individuale diferite, din pricina desfasurarii de activitati comune tuturor copiilor din clasa.
Tu ce parere ai despre metoda step by step?