Se știe că hormonii de sarcină sunt vinovați de tranzit intestinal îngreunat, balonare, dureri abdominale și nesuferita constipație. Constipația este un simptom obișnuit în sarcină deoarece progesteronul încetinește funcția intenstinală, făcându-l tot mai lent. Multe femei renunță la exercițiile fizice în sarcină, lucru care contribuie și poate agrava constipația. Tabletele de fier prescrise pentru anemia de sarcină sunt de notorietate că pot produce constipație.
Înainte de a cauta diverse leacuri aruncă o privire asupra alimentației și găsește aliați care te vor ajuta să ții constipația departe. Nu uita că sedentarismul agravează aceste probleme de tranzit intestinal. Pe lângă alimente anticonstipație îți recomandăm zilnic minim 30 minute mișcare în aer liber și exerciții fizice ușoare.
Laxativele nu sunt indicate în sarcină deoarece elimină sărurile și mineralele din organism și pot provoca travaliu prematur. Dimineața pe stomacul gol, un pahar cu apă plată va acționa ca un laxativ natural. Alege acele alimente bogate in nutrineți dar care sunt și o sursă foarte bună de fibre. Să vedem ce alimente pot face minuni pentru burtica ta și pe care e bine să le incluzi in meniul tău.
CITEȘTE ȘI: Nașterea vaginală. Cum poți ajuta la dezvoltarea microbiomului bebelușului tău
Alimente anticonstipație în sarcină – Fructele proaspete
Fructele recomandate în constipație sunt: bananele, prunele, pepenele, merele, fructele de pădure, citricele, avocado.
Fiind bogate în fibre și potasiu bananele aduc electroliți în tractul intestinal. Sunt de ajutor în constipație deoarece conțin un fructo-oligo-zaharid natural care încurajează dezvoltarea bacteriilor bune în intestin.
Cunoscute la laxative naturale prunele abundă în vitamina A, potasiu, fier și fibre. Conțin sorbitol natural, deci 1-2 prune la micun dejun te pot ajuta.
Pepenele este și el de ajutor în constipație cu mențiunea că nu se amestecă cu niciun alt aliment deoarece poate provoca fermentație intestinală.
Citricele sunt renumite că stimulează procesele enzimatice și astfel îmbunătățesc tranzitul intestinal. O singură portocală asigură 12-15% din cantitatea de fibre recomandate.
Merele sunt de ajutor în constipație deoarece au un nivel ridicat de pectină care stimulează peristaltismul. Alte fructe pe care ți le recomandăm sunt afinele, zmeura și murele. Consumă zilnic o cană de fructe de pădure.
Un singur fruct de avocado asigură 30% din cantitatea de fibre recomandate. În plus, avocado este o sursă excelentă de acid folic și acizi grași esențiali.
CITEȘTE ȘI: Naștere naturală sau cezariană? Află cum te pregătești!
Alimente anticonstipație în sarcină – Legume
Legumele recomandate în constipație sunt: cele cu frunze verzi, ceapa și usturoiul, roșiile, mugurii de broccoli și fasole.
Toate legumele cu frunze verzi (spanac, salată verde, andive, varză nouă, rucola, valeriană, grău încolțit) sunt surse de fibre, calciu, acid folic, vitamina K, magneziu care ajută la o digestie bună.
Ceapa și usturoiul ajută la reglarea tranzitului intestinal. Prin substanțele pe care le conține ceapa are efect antioxidant, antiviral, antialergic, antiinflamator. Prin conținutul de seleniu usturoiul ajută la detoxifierea ficatului.
Roșiile sunt recomandate în constipație deoarece asigură mare parte din necesarul de fibre recomandat. În plus, roșiile conțin licopen, un antioxidant care protejează colonul.
Mugurii de broccoli, fasole și în general vlăstarii datorită conținutului ridicat de antioxidanți stimulează activitatea enzimelor digestive și astfel avem o bună digestie.
Alimente anticonstipație în sarcină – Aloe vera
Sucul din frunzele de aloe vera conțin 99% apă. Un singur procent reușește să concentreze nu mai puțin de 75 de nutrienți esențiali: 20 de minerale, 12 vitamine, 18 aminoacizi, 200 fitonutrienți activi și enzime. Sucul de aloe vera se consumă cu moderație. Este suficientă o singură linguriță de suc de aloe vera luat dimineața pe stomacul gol. În completare se bea un pahar de apă plată.
CITEȘTE ȘI: Travaliu fără dureri? Da, se poate!
Alimente anticonstipație în sarcină – Ghimbir și turmeric
Ghimbirul este recomadat pentru grețuri matinale în sarcină, dar este benefic și pentru constipație. Tratamentul presupune consumul unui gram de ghimbir pe zi, timp de maxim o săptămână. După o pauză de o lună se poate relua, la nevoie. Ghimbirul proaspăt poate fi folosit în ceai, limonadă sau condimentarea salatelor.
Turmericul (curucuma) îmbunătățește digestia deoarece stimulează producția de bilă. Are și alte calități curative: puternic efect antiinflamator (piperul negru potențează și mai mult acest efect), vindecă rănile, reglează tranzitul intestinal.
Alimente anticonstipație în sarcină – Uleiurile și semințele
Acizii grași omega 3 te țin departe de constipație și se pot aduce în alimentație prin uleiul extravirgin de măsline, pește gras, fructe de mare. O altă sursă bună de acizi grași omega 3 sunt suplimentele din alge. Uleiul de cocos virgin, neprocesar este și el de ajutor în reglarea tranzitului intestinal. Are și efect antiinflamator, alină durerile provocate de hemoroizi și repară țesuturile.
Prin conținutul de fibre semințele sunt indicate în caz de constipație. Ușor digerabile, semințele grăbesc tranzitul intestinal. Adaugă in salate pe langă uleiul extravirgin de măsline și de cocos, semințe de in, dovleac, floarea soarelui. O lingură de semințe de chia într-un pahar mic cu apă se consumă după o oră = apă cu omega 3. Alte studii au arătat că semințele de psyllium sunt eficiente împotriva constipației.
CITESTE ȘI: SARCINA LUNA DE LUNA
Prima lună de sarcină (săptămânile 1-4)
Luna 2 de sarcină (săptămânile 5-8)
Luna 3 de sarcină (săptămânile 9-12)
Luna 4 de sarcină (săptămânile 13-16)
Luna 5 de sarcină (săptămânile 17-20)
Luna 6 de sarcină (săptămânile 21-24)
Luna 7 de sarcină (săptămânile 25-28)
Luna 8 de sarcină (săptămânile 29-32)
Luna 9 de sarcină (săptămânile 33-36)
Ultima lună de sarcină (săptămânile 37-40)
Alimente anticonstipație în sarcină – Cereale integrale
Dacă nu suferi de boala celiacă sau intoleranță la gluten nu ai niciun motiv să excluzi din alimentația ta cerealele integrale pe bază de grâu, orz, ovăz, secară. Adaugă la micul dejun tartine din făină integrală, cereale integrale sau pe bază de ovăz. Fibrele ajuta la reglarea tranzitului dar este necesar să bei suficientă apă pentru formarea scaunului.
Alimente anticonstipație în sarcină – Iaurtul
Flora intestinală este alcătuită din bacterii probiotice, în mare parte din lactobacili. Alege iaurturi naturale, fără zahăr sau alte bazaconii adăgate pentru un tranzit intestinal bun și o microfloră sănătoasă. În sarcină se poate consuma până la 400 ml de iaurt pe zi.
Toate aceste alimente incluse constant în meniul tău te vor ajută să-ți reglezi tranzitul intestinal. 4-5 mese ușoare pe zi sunt de preferat unui prânz îmbelșugat. Nu se simți stânjenită să ceri ajutor dacă suferi de constipație în sarcină deoarece mai bine de jumătate din gravide sunt afectate și doctorul tău a auzit de nenumarate ori această poveste înaintea ta.
CITEȘTE ȘI: ABC-ul alăptării. Tot ce trebuie să faci pentru ca alăptarea bebelușului să fie o plăcere!