A venit momentul in diversificare cand trebuie sa introduci albus in meniul lui bebe? Albusul de ou este o sursă excelentă de proteine de înaltă calitate și alte nutrienți benefici pentru bebelusi si copii, dar introducerea albușului de ou în dieta bebelușului trebuie făcută cu atenție din cauza riscului de alergii. Iată câteva sfaturi importante despre albusul la bebeluși:
Introducerea treptată: albușul de ou poate fi introdus în dieta bebelușului în jurul vârstei de șase până la opt luni, dar este recomandabil să începeți cu cantități mici și să observați reacția copilului.
Coacere completă: asigurați-vă că albușul de ou este complet gătit. Consumul de ouă crude sau insuficient coapte crește riscul de infecție cu bacterii nocive, cum ar fi Salmonella.
Monitorizarea alergiilor: dacă bebelușul prezintă semne de alergie la ou (cum ar fi erupții cutanate, umflături sau dificultăți de respirație) după consumul de albuș de ou, încetați să-i oferiți și consultați medicul pediatru.
Alternativa la întregul ou: în unele cazuri, introducerea întregului ou (atât gălbenușul, cât și albușul) poate fi mai ușoară pentru bebeluș, deoarece gălbenușul conține grăsimi și nutrienți importante. Consultați medicul pediatru pentru recomandări specifice.
Gătit în diferite moduri: albușul de ou poate fi gătit în diferite moduri pentru a fi mai ușor de mâncat de către bebeluși, cum ar fi fiert, gătit la aburi sau sub formă de omletă.
Înainte de a introduce orice aliment nou în dieta bebelușului, este întotdeauna recomandabil să discutați cu medicul pediatru, mai ales dacă există antecedente de alergii alimentare în familie sau alte preocupări medicale. În anumite cazuri albusul de ou se introduce dupa varsta de 1 an avand un risc ridicat de alergii. Copii cu alergie la albusul de ou o depasesc dupa varsta de 5 ani in cele mai multe cazuri.
Oul contine toate substantele necesare dezvoltarii copiilor si adolescentilor. Oul este cel mai echilibrat aliment dar care nu contine glucide si vitamina C. Un ou furnizeaza:
- 40% din doza zilnica de proteine;
- 50% din necesarul de vitamina A pentru un copil si 20 % pentru adult;
- 25% din doza zilnica de fosfor pentru copii si 17% pentru adulti;
- 15% din doza zilnica de fier;
- 76% din doza zilnica de biotina;
- 50% din doza zilnica de vitamina B3;
- 90% din doza zilnica de vitamina B6;
- 40% din doza zilnica de vitamina B2;
- 90% din doza zilnica de vitamina B1;
Nu oferi niciodata oua crude copiilor. Salmonela este o bacteria foarte periculoasa care ar putea fi pe coaja oualor sau in interiorul lor. De aceea trebuie sa le gatesti bine, mai ales daca sunt de tara. De asemenea, este de evitat contactul oualor crude cu alte alimente, cu blaturile de bucatarie sau tacamurile. Dezinfecteaza-le si spalate pe maini ori de cate ori intri in contact cu un ou crud.
Albus la bebelusi – Cum aleg oua proaspete?
Cel mai indicat este sa cumperi oua crescute in regim ecologic. Aceste oua provin de la gaini crescute in libertate, hranite corespunzator, avand spatiu suficient, fara a fi tinute intr-o cusca si a nu vedea lumina soarelui. Aceste oua sunt mai scumpe, in medie cu 30% decat cele obisnuite, dar merita.
Nu folosi oua care se apropie de perioada de expiratie deoarece ele se deterioareaza mult mai repede. Pentru a verifica prospetimea unui ou scufunda-l intr-un vas. Oul proaspat va sta la fund, daca pluteste este prea vechi pentru a fi consumat. Daca se rastoarna are 3-4 zile, daca sta drept are aproximativ 10 zile. Miscarea unui ou in apa este determinata de cantitatea de aer de sub coaja, care patrunde incet, intr-o anumita perioada de timp. Cu cat este mai mult aer, cu atat se ridica mai mult oul in apa. Ouale mai vechi au albusuri apoase, in loc de albusuri groase si consistente. Culoarea galbena a galbenusului este data de carotenul din hrana gainilor. Culoarea cojii are legatura cu rasa gainii si nu influenteaza calitatile nutritionale ale oului.
Albusul – Cum se pregateste oul la bebelusi?
Cel mai usor de digerat este oul cu galbenusul cremos si albusul coagulat si cel mai greu oul fiert tare. Din cauza pericolului contaminarii cu Salmonela bebelusilor li se va da ou fiert tare. Verifica galbenusul cu o furculita pentru a vedea daca e tare pana in centru. Nici o parte din galbenus nu trebuie sa fie cruda, deoarece poate contine salmonela. Pana la varsta de un an vei adauga in piureul de legume sau la prepararea budincilor doar galbenus de ou. Aceasta recomandare este valabila in cazul copiilor din familii cu istoric de alergii alimentare sau alergia la albusul de ou in mod particular.
Cand vrei sa introduci albus de ou te poti folosi de aceeasi schema ca la galbenus, incepand cu un sfert de albus plus un galbenus intreg si observand cu atentie aparitia eventualelor reactii alergice. In lipsa acestora vei continua zilele urmatoare cu jumatate de albus plus un galbenus intreg, si tot asa. Uneori la oul fiert tare dupa ce il decojesti se vede o parte verde, neatragatoare. Este total inofensiva fiind o reactie chimica intre fierul din galbenus si sulful din albus. Punctele de sange care apar ocazional atunci cand spargi un ou crud sunt cauzate de hemoragii din tractul reproducator al gainii si nu reprezinta un pericol la adresa sanatatii.
Afla cand se introduc si alte alimente bogate in proteine in alimentatia bebelusului tau:
Galbenusul Carnea Ficatul de pui Iaurtul Branza de vaci Albusul Pestele
Te-ar mai putea interesa pe aceasta tema:
Meniu săptămânal pentru bebe de 9-12 luni
Alimenatia copiilor dupa varsta de un an
Cauzele alergiilor alimentare
Cele mai cunoscute alergii alimentare
In Clubul Bebelușilor găsești toate informațiile de care ai nevoie pentru diversificarea bebelușului tău!
DIVERSIFICARE CU LINGURIȚA sau DIVERSIFICARE NATURALĂ
Află când se introduc:
🍐🍑🥭 FRUCTELE
🥕🥦🥒 LEGUMELE
🥣🍞🍞 CEREALELE
🍗🍖🥩 CARNEA
🥚🧀🥛 ALTE ALIMENTE în meniul lui bebe!
CITEȘTE ȘI DESPRE:
10 Idei de REȚETE cu LEGUME pentru bebeluși
10 Idei de REȚETE cu CEREALE pentru bebeluși
10 Idei de REȚETE de SUPĂ pentru bebeluși
10 Idei de REȚETE cu CARNE pentru bebeluși
10 Idei de REȚETE cu PEȘTE pentru bebeluși
22 Idei de REȚETE cu OVĂZ pentru bebeluși
10 Idei de REȚETE de BISCUIȚI pentru bebeluși
Meniu săptămânal copii de 12-18 luni. Idei pentru mese sănătoase