- TESTELE GENETICE – Ce poți afla și ce poți preveni
- ANALIZELE DIN SARCINĂ – De ce e musai să fie făcute la timp?
- SARCINA CU RISC – Poate fi dusă la bun sfârșit
- HADI RAHIMIAN: Doctorul care operează bebelușii în uter
- CONSULTUL PREANESTEZIC și ANESTEZIA LA NAȘTERE – Alege anestezia care ți se potrivește!
- NAȘTERE NATURALĂ SAU CEZARIANĂ – Descoperă toate fricile și înlătură-le informându-te!
- Nou-născutul la termen și îngrijirea bebelușilor născuți prematur
Când ne-am propus să fim alături de tine din prima clipă a sarcinii și până la final, când bebe vine pe lume, ne-am pus în locul tău și am trecut prin toate etapele acestei minunate călătorii, adunând răspunsuri de la doctorii cu care vei naște și care îți vor fi alături de la primele liniuțe și până îți vei ține bebelușul în brațe. Alături de medicii specialiști de la maternitatea Regina Maria Băneasa, îți prezentăm toate investigațiile de care ai nevoie în timpul sarcinii, îți explicăm pas cu pas cum decurge travaliul, când se impune nașterea prin cezariană, ce metode de calmare a durerilor în timpul nașterii există și tot ce trebuie să știi despre nevoile nou-născutului la termen sau în caz de naștere prematură. Îți oferim toate răspunsurile de care ai nevoie și îți arătăm totul dinainte, ca să te ajutăm să devii mămică fericită a unui bebe sănătos.
TESTELE GENETICE – Ce poți afla și ce poți preveni
Dacă ești gravidă sau te gândești să rămâi însărcinată, testarea genetică îți poate oferi o privire mai atentă asupra sănătății tale și a bebelușului. Majoritatea testelor sunt opționale, dar te pot ajuta să iei decizii și să știi la ce să te aștepți când va veni pe lume copilul.
Unele teste pot verifica bebelușii pentru afecțiuni medicale în timp ce sunt în uter. Altele verifică ADN-ul lor pentru anumite boli genetice. Înainte de sarcină, screening-urile genetice pot analiza genele mamei și ale tatălui pentru a arăta dispoziția bebelușului lor la tulburări genetice.
Testele prenatale non-invazive (de tipul testului Harmony) sunt teste ADN din sângele matern și depistează cele mai frecvente modificări ale numărului de cromozomii 21, 18, 13, X sau Y la viitorul făt, adică riscul de sindrom Down, Turner, Edwards. Testul Harmony este efectuat dintr-o probă din sângele matern care conține ADN fetal și determină mai mult de 99% dintre tulburările de mai sus.
Dr. Mariela Militaru, medic primar Genetică Medicală, Regina Maria: „Există, în opinia mea, două analize care ar trebui implementate in pachetul standard pentru orice gravidă. Este vorba, mai întâi, despre testarea mutației ΔF508 (testul genetic pentru fibroza chistică), cea mai frecventa mutație, întâlnită in fibroza chistică. Evoluția naturală a bolii, în prezența acestei mutații, este gravă, cu afectare precoce în special a funcției respiratorii, cauza cea mai frecventă de deces a acestor pacienți. Cea de-a doua analiză pe care o recomand oricărei gravide este detectarea mutației 35delG, cea mai frecventă mutație întâlnită în surditatea genetică non-sindromică, boală ce are o incidență de aproximativ 1/1000. Aceste două mutații ar trebui testate în momentul în care femeia însărcinată face screeningul de prim trimestru, respectiv dublu test.“
Accesează linkul pentru a afla mai multe despre fiecare tip de test genetic, astfel încât să poți decide care sunt potrivite pentru tine: Teste genetice în sarcină de care orice gravidă ar trebui să știe
ANALIZELE DIN SARCINĂ – De ce e musai să fie făcute la timp?
Importanța analizelor ce trebuie făcute în tipul celor 9 luni de sarcină este de necontestat. Însă este necesar să înțelegi că mai importantă este respectarea momentului în care acestea se fac, nu mai târziu și nici mai devreme. De ce e important, ne explică dr. Oana Zaharia, medic primar, șefa Secției Obstetrică Ginecologie, Spitalul Maria Băneasa: „Momentul ecografiilor morfologice trebuie păstrat cu rigoare pentru că, de exemplu, în primul trimestru, calculul de risc a fost conceput cu parametri evaluați în fereastra de oportunitate între 11 și 13 + 6 săptămâni sau, mai specific, la feți cu lungime craniocaudală între 4,5 cm și 8,5 cm.
Pentru ecografia morfologică de trimestrul 2 și 3, momentul este important pentru evaluarea în dinamică a dezvoltării anatomice fetale. Dacă morfologia nu se efectuează la timp, anumiți parametri își pierd din sensibilitate, deci informațiile obținute în urma evaluării, precum și calculele derivate din această evaluare (de exemplu, calcul de risc pentru anomalii genetice) își pierd din precizie.“
Aici găsești un calendar bine alcătuit al tuturor analizelor care se fac în timpul sarcinii, dar și o mulțime de informații despre cum se face fiecare analiză, precum și ce riscuri există pentru tine și pentru bebelușul din burtică: Îngrijirea gravidei în cele 3 trimestre de sarcină. Calendarul analizelor, testelor și ecografiilor recomandate în sarcină
Vizionează acest material video pe tema analizelor, testelor, investigatiilor celor 3 trimestre de sarcina:
SARCINA CU RISC – Poate fi dusă la bun sfârșit
O sarcină cu risc, adică cu probleme, poate fi determinată fie de apariția unor evenimente în timpul celor 9 luni, fie de anumiți factori preexistenți sarcinii. Știi deja că fumatul, alcoolul, alimentația nepotrivită, greutatea excesivă, vârsta de peste 35 de ani sau existența unor boli cronice înainte de a rămâne însărcinată pot aduce o sarcină cu risc celor aflate în una din aceste situații. Distocia sau „eșecul progresului“, adică încetinirea sau oprirea din evoluție a travaliului, se întâlnește frecvent la mamele sub 18 ani și peste 35, precum și la cele care au o înălțime mai mică de 1,5 metri.
Dacă știi că suferi de o afecțiune cronică și vrei să aduci pe lume un copil, ideal este să ții legătura cu medicul tău încă dinainte de a rămâne însărcinată pentru a-și pregăti corpul așa cum trebuie pentru sarcină. Dacă colaborezi cu medicul specialist, acesta va putea să-ți modifice tratamentul pe care îl urmezi astfel încât să poți duce sarcina la bun sfârșit. Apoi, în colaborare cu medicul care îți va monitoriza sarcina, vor putea să țină sub control întreaga evoluție a sarcinii. În cazul unei sarcini cu risc, ți se pot recomanda, în plus față de îngrijirea de rutină, o serie de teste și investigații: ecografie specializată, amniocenteză, biopsia de vilozități coriale, cordocenteza, măsurarea lungimii colului uterin, fibronectina fetală, profilul biofizic.
Citește pe îndelete tot ce presupune fiecare analiză și discută cu echipa medicală de la Regina Maria: Sarcina cu risc crescut. Complicații care impun monitorizare minuțioasă și o atitudine specială de-a lungul sarcinii
Vizionează acest material video pe tema sarcinilor cu risc crescut.
HADI RAHIMIAN: Doctorul care operează bebelușii în uter
De domnul doctor Hadi Rahimian am auzit răscolind internetul. Habar nu aveam că există chirurgie fetală, cu atât mai puțin că se practică la noi, în România. Ca să înțelegi – chirurgia fetală este acea parte a medicinii care se ocupă cu operațiile fătului (bebelușul din burtică) cât se află încă în pântecul mamei. Considerat încă un domeniu aproape neexploatat – cel puțin în România, chirurgia fetală este în curs de dezvoltare pentru un număr tot mai mare de patologii. Domnul doctor Hadi Rahimian operează bebelușii din uter.
Când se impune o operație intrauterină este vorba despre anomalii suficient de severe pentru a se cere o întrerupere de sarcină. Anomalia este detectată, de obicei, în urma primei ecografii. Dar nu se pune problema să se intervină în acel moment. Părinții primesc diagnosticul. Apoi află cum poate soluționa această problemă. De cele mai multe ori, li se propune întreruperea sarcinii. După șocul veștii că au un copil bolnav, părinții primesc o altă veste, de domeniul science-fiction-ului – bebelușul nenăscut poate fi operat cât încă se află în uter. Li se explică cum. Decizia, însă, le aparține în totalitate.
Doctorul Hadi Rahimian este un specialist preocupat de cazurile sale, care nu face decât să aleagă viața. Ascultându-l povestind cu precizia unui bisturiu ascuțit despre sarcinile cu risc pe care le-a operat, mă gândesc ce norocoși suntem noi că a rămas în țara noastră, că practică aceste operații SF aici, că dă șansă la viață atâtor familii. Pe domnul doctor îl găsești în cadrul clinicii REGINA MARIA, maternitatea Băneasa. Iar dacă vrei să-l cunoști, urmărește interviul aici: Dr. Hadi Rahimian: chirurgul care dă șanse la viață bebelușilor nenăscuți încă – Clubul Bebelusilor
CONSULTUL PREANESTEZIC și ANESTEZIA LA NAȘTERE – Alege anestezia care ți se potrivește!
Cea mai bună metodă de a alege metodele de calmare ale durerilor din timpul travaliului și al nașterii este să o faci alături de un medic anestezist într-o discuție în care ți se va explica totul și în care poți pune câte întrebări îți trec prin cap. O astfel de discuție este posibilă dacă optezi să naști în maternitatea Regina Maria, fiind recomandat să aibă loc cu 3 săptămâni înainte de data nașterii.
Clubul Bebelușilor a trecut deja printr-un astfel de consult tocmai pentru a aduna pentru tine informațiile de care ai nevoie pentru a înțelege ce urmează să se întâmple în travaliu sau în timpul nașterii prin cezariană și ce variante de calmare ți se potrivesc. Imaginează-ți însă cât de bine îți va face să porți chiar tu această discuție cu un specialist.
Așa că ia cu tine toate documentele medicale pe care le deții (dosarul de naștere, bilete de externare, analize ori investigații efectuate de-a lungul vieții) și programează-te. Poți lua ca exemplu întrebările pe care le-am adresat noi medicului anestezist și de terapie intensivă. Îl găsești aici: Consultul preanestezic și anestezia la naștere. Tipurile de anestezii pentru nașterea naturală și cezariană – Clubul Bebelusilor
NAȘTERE NATURALĂ SAU CEZARIANĂ – Descoperă toate fricile și înlătură-le informându-te!
Femeilor le este teamă de nașterea naturală pentru că, aproape întotdeauna, aceasta constă într-o succesiune de evenimente greu de anticipat. Nașterea naturală, spre deosebire de nașterea prin operație de cezariană, nu se produce într-un mod programat. Iar dacă ne referim la nașterea în sine, temerile cele mai mari sunt legate de durere și de modificările anatomice care pot apărea ulterior nașterii în zona perineului și vaginului.
În urma interviului cu doamna doctor Oana Zaharia de la Spitalul Regina Maria Baneasa despre nașterea naturală și cezariană, mi s-au risipit toate temerile. Așa am aflat, spre exemplu, de ce unele femei nu simt durerile nașterii atât de intens, ce se întâmplă pas cu pas în sala de travaliu, dar și în cea de naștere, în ce caz nu se recomandă amânarea secționării cordonului ombilical la naștere (știai că există și contraindicații?), că epiziotomia nici nu se simte pentru că există anestezice pentru a evita durerea. Și multe alte informații menite să te liniștească pe care le găsești aici: Naștere naturală sau cezariană? Află cum te pregătești!
Nu rata nici informațiile despre nou-născutul la termen și îngrijirea bebelușilor născuți prematur, aici:
Bebelușul tău s-a născut la termen. E frumos, sănătos și, mai ales, mult așteptat! Învață de la specialiștii Regina Maria ce nevoi are un nou-născut la termen pentru a ști să-l ajuți să crească mare! Citește pe larg despre: Bebe s-a născut! Nevoile bebelușului născut la termen în primele ore și zile după naștere
Spitalul Băneasa gestionează în siguranță și în deplin confort nașterile premature începând cu cea de-a 24-a săptămână. Asta înseamnă că dacă ai ajuns aici, ești pe mâini bune și poți afla cele mai bune sfaturi medicale despre îngrijirea unui nou-născut prematur de la cei mai buni specialiști din acest moment. Citește pe larg despre: Bebelușul meu s-a născut prematur. Învață de la specialiști ce nevoi are!