Pentru a beneficia de nutrienții de care au nevoie în creșterea și dezvoltarea lor, mesele copiilor trebuie să ofere nutrienții esențiali în porții mici și să fie servite des în timpul zilei – de obicei, trei mese echilibrate și două sau trei gustări între ele de-a lungul întregii zile. Copilul tău de 12 luni are nevoie de mâncare din fiecare grupă de alimente în fiecare zi. Mai jos sunt sugerate porții din fiecare grupă de alimente.
În continuare, laptele matern sau formula ar trebui să fie principala sursă de nutriție pentru copilul dumneavoastră. În această perioadă, este recomandat să oferiți lapte de cel puțin 3-4 ori pe zi, pentru a asigura necesarul de nutrienți și lichide.
Alimentatia copilului de 1-2 ani – Construirea unei fundații sănătoase
Ghidul complet al alimentatiei copilului de la 12 la 24 de luni. Descopera cum sa asiguri nutrietii necesari pe tot parcursul zilei. Aceste sfaturi te pot ajuta să îl înveți pe copil să aibă obiceiuri alimentare sănătoase, obiceiuri ce pot ține toată viața:
Alege alimentele cu atenție. În timpul tranziției copilului de la laptele matern la alimente solide, lacunele în alimentație apar mai des. Studiul pentru hrănirea sugarilor și a copiilor efectuat de Nestlé în anul 2008 arată că într-o anumită zi, copiii nu mănâncă suficiente fructe și legume și nu obțin cantitatea recomandată de potasiu și fibre.
De asemenea, mai mult de jumătate dintre copii nu obțin suficientă vitamina E din mâncarea pe care o mănâncă. De aceea, este important să oferi copilului tău o varietate cât mai mare de fructe, legume, cereale integrale, carne slabă și produse lactate. De asemenea, este recomandat să incluzi și grăsimi vegetale cu grăsimi Omega 3, cum ar fi canola sau ulei de soia.
Combină-le corect. O alimentație echilibrată depinde de varietatea de alimente din fiecare grupă consumată zilnic – cereale integrale, fructe, legume, carne roșie, fasole și produse lactate. Asigură-te că incluzi și alimente cu nutrienți care ar putea lipsi copilului tău: fier, zinc, potasiu, vitamina E și fibre.
Oferă-i un curcubeu de fructe și legume. O varietate de alimente colorate extinde gusturile copilului și oferă o varietate de nutrienți pentru burtica lui. Introducerea unor alimente noi împreună cu unele mai vechi, dar care sunt preferatele lui, poate face să le accepte mai ușor. De exemplu, dacă îi place porumbul, încearcă să adaugi cubulețe mici de ardei roșu.
Lasă copilul să decidă cât să mănânce. Învață copilul să își respecte apetitul lăsându-l să decidă singur ce și cât să mănânce. Dacă îi este foame, lasă-l să mănânce cu poftă. Dacă s-a săturat, lasă-l să se oprească.
Gustări inteligente. Servește trei mese mici și două sau trei gustări pe zi. Deoarece unii copii iau aproximativ 25% din calorii din gustări, asigură-te că le oferi variante nutritive la fiecare gustare. Evită alimentele cu multe calorii și puțini nutrienți, cum ar fi chipsurile, biscuiții și băuturile cu zahăr.
Bea responsabil. Băuturile sunt importante pentru hidratare, însă multe dintre ele îl pot face pe copil să nu mai mănânce. Alegerile copilului în materie de băuturi ar trebui să includă lapte, suc din fructe 100% sau apă. Limitează cantitatea de lapte la 2 cești pe zi. Oferă-i suc din fucte 100% numai în ceașcă, nu în biberon, și limitează cantitatea consumată la 120 ml pe zi; restul lichidelor ar trebui să fie apă.
Oferă grăsimi sănătoase. Copiii mici au nevoie de calorii din grăsimi pentru creștere și dezvoltarea creierului. Include surse sănătoase de grăsimi nesaturate în alimentația copilului – pește gras, avocado, mâncare pregătită cu uleiuri vegetale.
Alege alimente cu un conținut scăzut de sodiu. Chiar dacă ai impresia că mâncarea copilului are un gust prea fad, amintește-ți că nu are nevoie de sare pentru a-ți place ție. Sodiul devine un gust preferat atunci când este introdus în alimentație.
Fiți atentă la semnele de alergii alimentare și monitorizați reacțiile copilului dumneavoastră la alimentele noi. Dacă observați orice simptome de alergie, cum ar fi erupții cutanate, vărsături sau diaree, consultați medicul pediatru pentru evaluare și recomandări suplimentare.
CITEȘTE ȘI DESPRE:
10 Idei de REȚETE cu LEGUME pentru bebeluși
10 Idei de REȚETE cu CEREALE pentru bebeluși
10 Idei de REȚETE de SUPĂ pentru bebeluși
10 Idei de REȚETE cu CARNE pentru bebeluși
10 Idei de REȚETE cu PEȘTE pentru bebeluși
22 Idei de REȚETE cu OVĂZ pentru bebeluși
8 Idei de REȚETE cu PASTE pentru copii
10 idei de rețete cu QUINOA
10 idei de rețete cu cartoful dulce