După vârsta de 5 – 6 luni, se va începe trecerea la alimentaţia diversificată, care îi va asigura copilului aportul necesar, corespunzător noilor etape de creştere şi dezvoltare.
Un adult care nu are variaţii mari în greutate şi nu mai creşte în înălţime are nevoie ca alimentaţia să îi asigure necesarul de energie pentru activităţile fizice şi intelectuale pe care le efectuează zilnic. Un copil în creştere şi dezvoltare va avea cu totul alt necesar decât un adult, iar acest necesar este la rândul lui variabil pe diferitele etape de vârstă.
Ritmul de creştere cel mai accelerat este în primele luni de viaţă, atunci când bebeluşul este hrănit doar cu laptele matern, care îi asigură tot necesarul de creştere pentru vârsta respectivă, stomăcelul lui nefiind încă pregătit să digere alte alimente.
Cum sunt preluaţi nutrienţii din mâncare?
La nivel digestiv, mâncarea pe care o consumăm este digerată, din ea fiind preluate substanţele necesare, cunoscute sub denumirea de carbohidraţi, proteine, lipide, respectiv vitamine.
Fiecare dintre acestea sunt apoi transportate la celulele care au nevoie de ele.
Spre exemplu, hematiile care transportă oxigenul de la plămâni spre ţesuturi au nevoie de proteine şi fier, fibrele musculare au nevoie de proteine, calciu, magneziu, sodiu şi potasiu, oasele au nevoie de vitamina D, calciu, fosfor, magneziu, hormoni tiroidieni de iod, iar creierul are nevoie de proteine, acizi graşi, fier, zinc, cupru, iod, seleniu, vitamina A, vitamina B12, colină, folaţi, vitamina D etc.
Din acest motiv, este necesar ca alimentaţia noastră să fie variată, întrucât nu există un singur aliment care să aducă aportul necesar al tuturor nutrienţilor pe parcursul zilei.
Autor Dr. Mihaela Oros
Medic primar pediatru