Orice parinte face eforturi pentru a-i asigura o dezvoltare buna copilului. De la emisiuni special facute pentru a creste abilitatile intelectuale, la interactiunea constanta cu cel mic si pana la jucariile care il invata diferite lucruri, copilului i se poate asigura un start cat mai bun in cursa micutilor isteti si descurcareti. Dar e bine sa nu ignori importanta alimentatiei in dezvoltarea celui mic!
Si mancarea poate juca un rol deosebit de important atunci cand vine vorba de buna functionare si dezvoltarea creierului. Pentru a fi sigur ca cel mic are parte numai de avantaje, trebuie sa stii cum sa incluzi in dieta si acele alimente care au un impact pozitiv asupra capacitatilor intelectuale.
Printre substantele importante, care ajuta in dezvoltarea creierului se numara antioxidantii, colina (o vitamina de tipul B) si carbohidratii complecsi. De asemenea, de ajutor ar putea fi si acizii omega-3, desi importanta lor a fost mult exagerata in ultima vreme. Cea mai mare importanta o are, in mod evident, o dieta bogata si variata, cu multe legume si fructe. Dar ce anume ar trebui sa incerci sa introduci mai des la mese pentru a te asigura ca piticul tau este premiant de la o varsta frageda?
Alimente pentru un copil istet – Avocado
Un fruct plin de grasimi sanatoase, avocado asigura un flux sanguin bun, ceea ce juta ceierul enorm de mult! Avocado este un fruct care se poate folosi intr-o multime de mancaruri. Se poate asocia atat cu fructe cat si cu legume. Foloseste-l in creme de fructe alaturi de banana, mango, mar, caisa, piersica dar si in sosuri, salate sau ca gustare sanatoasa la joaca. Ca beneficiu suplimentar, avocado joaca un rol si in prevenirea hipertensiunii, deci atunci cand ii servesti acest fruct celui mic, nu uita sa gusti si tu!
Alimente pentru un copil istet – Broccoli si conopida
Pline de vitamine, broccoli si conopida sunt gusturi cu care cel mic ar trebui sa se obisnuiasca devreme si care ar trebui sa nu il paraseasca tot restul vietii. Acestea sunt bogate in colina, o vitamina care este esentiala in dezvoltarea creierului si a memoriei. Ea ajuta creierul sa comunice mai bine cu restul corpului, asa ca nu ar trebui sa lipseasca din dieta. Importanta acestei substante a fost descoperita recent, dar beneficiile consumului de broccoli nu mai sunt surprinzatoare pentru nimeni. Daca piticul tau nu se da in vant dupa gust, nu te sfii sa incerci o budinca cu broccoli sau sa adaugi cateva buchetele la o omleta. Oul contine de asemenea colina.
Alimente pentru un copil istet – Iaurt
Este bun nu numai pentru a asigura o digestie fara probleme, dar si pentru a pune in miscare un creier care functioneaza fara probleme. De asemenea bogat in colina, iaurtul este o alegere preferata a copiilor. In timpul verii poti incerca sa faci retete de iaurt inghetat, ca alternativa la celebra inghetata plina de zahar. Daca poti gasi iaurt imbogatit cu Omega-3, cu atat mai bine: dai de doua ori lovitura! Nu uita sa servesti iaurtul cat mai simplu, fara arome si zahar adaugat. Acesta este cel mai benefic si va invata copilul de mic cu un gust de care se va bucura tot restul vietii.
Alimente pentru un copil istet – Somon
Un peste delicios si usor de gatit, somonul este plin de acizi Omega-3 care sunt excelenti pentru dezvoltarea creierului celui mic. Daca iti este teama de reactii alergice, poti astepta pana la un 12-18 luni, inainte de a-i servi somon celui mic. Totusi, ultimele cercetari arata ca nu e nicio problema daca il introduci in dieta si mai devreme.
Acizii grasi Omega 3 sunt un tip de substanta sanatoasa care il va ajuta pe cel mic sa isi dezvolte creierul, dar si vederea. De asemenea, este posibil ca Omega-3 sa joace un rol si in stabilizarea starilor emotionale. Cu toate ca nu sunt o solutie miraculoasa, asa cum erau prezentati pana recent, acizii Omega-3 sunt in continuare importanti si nu ar trebui uitati din dieta celui mic. Citeste mai multe aici despre importanta acizilor grasi esentiali in dezvoltarea copilului.
Alimente pentru un copil istet – Fructele de padure
Bogate in vitamine, dar mai ales pline de antioxidanti, fructele de padure sunt nu numai o alegere delicioasa, dar si un ingredient bine ales pentru un copil istet. Antioxidantii din fructele de padure protejeaza creierul si il ajuta sa functioneze mai bine, pentru mai multa vreme. Afinele sunt cea mai buna alegere, dar nu uita nici de capsuni sau zmeura. Daca micutul tau (valabil pentru copii de peste 12-18 luni) nu se da in vant dupa gustul mai acru al fructelor de padure, le poti combina cu lapte si un pic miere pentru a face un shake sanatos in casa!
Alimente pentru un copil istet – Semintele de orice fel
Bogate in grasimi sanatoase, pline de vitamina E si de antioxidanti, semintele vor ajuta creierul celui mic si il vor proteja. Consumate in cantitati moderate, ele pot inlocui snack-urile nesanatoase. Poti alege seminte de floarea soarelui, fistic sau alune, dar numai dupa varsta de 2-3 ani (sau chiar 4-5 ani dupa o parte din pediatri), pentru ca acestea pot provoca alergii si cel mic se poate ineca cu bucatile mici, atunci cand le mesteca. Ofera-i variantele nesarate si neprajite de seminte, care sunt mult mai sanatoase si pline de substante benefice.
Citește și despre:
Muzica lui Mozart îl face pe bebe mai inteligent?
Cât de inteligent este bebelușul tău?
Exista o legatura intre somn si inteligenta copilului?
Descifreaza limbajul bebelusului tau!
Stimulează inteligența copilului tău prin joc încă din primele luni de viață
Cu pasi de bebelus: Relatia mama – copil
Nou născutul știe multe lucruri și se va dezvolta corect dacă este stimulat continuu și variat
Alimente pentru un copil istet – Paste si paine integrala
Chiar daca sunt mai inchise la culoare si ar putea parea mai putin apetisante, pastele si painea integrala nu ar trebui sa lipseasca nici din dieta ta si nici din dieta celui mic! Bogate in carbohidrati complecsi, pastele integrale ofera creierului energia de care are nevoie pentru a functiona corect pentru o perioada mai lunga de timp.
Acest tip de carbohidrati sunt transformati in glucoza de catre corp, iar glucoza este cea care tine „motorasul” creierului in functiune. Dar nu orice tip de glucoza este bun: cea provenita din dulciuri este procesata prea repede de catre corp si duce la fluctuatii mari in activitatea creierului.
De aceea este bine sa alegi pastele si painea integrala, dar poti beneficia de carbohidrati complecsi si din cereale sau biscuiti cu faina integrala. Sunt o multime de optiuni, una mai delicioasa ca alta! Asa ca poti incepe sa inlocuiesti de pe acum clasica franzela cu o optiune mult mai buna pentru toti membrii familiei. CITEȘTE ȘI: Grăsimi bune de care au nevoie copiii?
Tu ce alimente sanatoase ai introdus in dieta familiei pentru a-i face mai isteti? Copilul tau gusta din mancarurile sanatoase?