Află cum alimentația bogată în acizi grași esențiali poate influența dezvoltarea creierului copilului. Descoperă cum poți spori inteligența acestuia. Este cunoscut faptul ca alimentatia poate juca un rol important in atingerea potentialului maxim al copiilor, unele alimente fiind vitale pentru dezvoltarea creierului.
Acizii graşi constituie componente ale tuturor ţesuturilor, sunt indispensabili în sinteza membranei celulare si in dezvoltarea creierului copilului mic. Creierul este format intr-o proportie foarte mare (60%) din grasimi. Patrick Holford, expert in nutritie recunoscut la nivel mondial, mentioneaza in cartea sa „Ce mananca un copil istet” ca adaugand in alimentatia copilului tipurile corecte de grasimi, omega 3 si omega 6, copiii pot deveni mai inteligenti.
Grasimile bune sunt vitale pentru copil inca din viata intauterina. In uterul mamei, se creeaza minut de minut mii de celule cerebrale numite neuroni. Pana la varsta de 2 ani, creierul copilului ajunge sa aiba aproximativ 100 de miliarde de neuroni.
In fiecare stadiu de dezvoltare a creierului copilului tau nutritia potrivita este esentiala pentru crearea tuturor structurilor si pentru a putea atinge un potential cat mai ridicat al copilului. Stiai ca nivelul grasimilor esentiale la nastere din cordonul ombilical va indica viteza de gandire a copilului la varsta de 8 ani?
Acelasi autor, enumara alimentele vitale pentru dezvoltarea creierului copilului:
- Grasimile esentiale contribuie la formarea creierelor inteligente, deci sunt de nelipsit in alimentatia bebelusului (din laptele matern) si apoi a copilului mic
- O dieta cu consum redus de zahar si cu indice glicemic scazut pentru a echilibra nivelul zaharului considerat un supercombustibil si cauza hiperactivitatii este recomandata
- Fosfolipidele din ou si ficat nu trebuie sa lipseasca deoarece sunt moleculele memoriei
- Alimentatia diversificata care asigura un nivel optim de vitamine si minerale, proteine si aminoaicizi – mesagerii creierului.
- Evitarea alimentelor care au efect negativ asupra creierului (excesul de zahar rafinat, grasimile nocive, mancaruri prajite si procesate, aditivii alimentari, alergenii alimentari)
Exista doua tipuri de acizi grasi (grasimi) esentiali, numiti omega 3 si omega 6. Copilul este hrănit cu acest tip de acizi încă dinainte de a se naşte, când îşi ia componentele necesare din placentă. După nastere, laptele matern va fi ca o sursă naturală de omega 3 si omega 6, stiindu-se ca acesta abunda in grasimi bune atat de necesare pentru dezvoltarea creierului copilului.
Acizii grasi esentiali prezenti in laptele matern si care ajuta la dezvoltarea creierului sunt:
- Acizi grasi polinesaturati Omega 6 – acidul linoleic si acidul arahidonic;
- Acizi grasi polinesaturati Omega 3 – acidul linolenic si acidul decosahexaenoic DHA;
- Acizi grasi monosaturati – acidul oleic;
- Acizi saturati – acidul palmitic;
Si laptele praf este imbogatit cu acizi grasi esentiali, dar nu cu toti. Deşi sunt consideraţi atat de importanţi pentru dezvoltarea creierului, mai ales în primi doi ani de viaţă, acizii grasi esentiali nu sunt incluşi în totalitate in formulele pentru bebeluşi.
Un acid gras esential care nu este inclus in formulele de lapte este acidul decosahexaenoic DHA, o forma de grasime omega 3 esentiala pentru creierul aflat in curs de dezvoltare. DHA nu trebuie sa lipseasca din alimentatia mamei in timpul sarcinii si a copilului in frageda copilarie. Printre sursele naturale de DHA amintim si untura de peste dar care nu poate fi oferita cel putin in primul an de viata al copilului.
Studiile au arătat că bebelusii care au profitat de lapte bogat în acizi graşi esentiali s-au dovedit a fi mai agili, fiind capabili să deprindă noi activităţi mult mai uşor şi să fie mai atenti la tot ceea ce se întâmplă în jurul lor. S-a mai observat şi faptul că, oricât de bogat ar fi laptele praf în Omega-3 (acizi graşi), laptele matern este de neînlocuit, find recunoscut ca cel mai eficient mod de a-l ajuta pe copil să asimileze substanţele necesare.
Dupa inceperea diversificarii alimentatiei se va acorda o atentie deosebita introducerii acelor alimente adaptate varstei si care sunt o sursa buna de grasimi esentiale omega 3 si omega 6. In cazul in care copilul a fost alaptat pentru o perioada scurta de timp sau deloc nu este niciodată prea târziu să se înceapa suplimentarea cu omega-3. Suplimentele de omega 3 pentru copii sunt diponibile sub forma de ulei de peste imbogatit cu diverse arome pentru a putea fi usor de acceptat de catre cei mici.
Capsulele gelatinoase cu ulei de peste se evita deoarece prezinta risc de inec si asfixiere mecanica. Nu incepe administrarea uleiului de peste decat daca ai acordul pediatrului.
Alimente care contin acizi grasi esentiali necesari dezvoltarii creierului pot fi:
Omega 3 >> seminte de in, de canepa, dovleac, nuca, avocado, masline, ou
EPA si DHA (forme de omega 3) >> somon, macrou, hering, sardine, hamsii, ton proaspat
Omega 6 >> ulei de porumb, floarea soarelui, safranas, susan, ou
Fosfolipide >> ou, ficat
Cum se poate asigura aportul de acizi grasi esentiali?
- Incluzand in alimentatia copilului cel putin o data pe saptamana peste gras (dupa varsta de 1 an)
- Adaugand seminte de in si dovleac in tocanite si supe
- Mancand cel putin 2-4 oua pe saptamana
- Suplimentand cu ulei de peste pentru copii
- Minimizand consumul de mancaruri prajite in baie de ulei si alimente care contin grasimi hidrogenate si trans (produse de patiserie, gogosi, semipreparatele).
Afla daca micutul tau consuma suficiente grasimi esentiale pentru dezvoltarea creierului
Foloseste chestionarul de mai jos pentru a afla daca copilul tau beneficiaza de suficiente grasimi bune (acizi grasi esentiali) din alimentatia pe care i-o oferi. Daca bifezi 5 sau mai multe raspunsuri poate insemna ca micutul nu consuma suficiente grasimi esentiale pentru dezvoltarea creierului:
- Are piele uscata sau aspra
- Tendinta de a face eczeme
- Unghiile sunt casante, uscate sau se exfoliaza
- Parul este uscat, lipsit de luciu natural sau are matreata
- Are ochi uscati, lacrimosi sau iritati
- Ii este sete mereu
- Urineaza des
- Prezinta schimbari bruste de dispozitie
- Face crize de furie
- Atentia este slaba iar concentrarea redusa
- Este neindemanatic
- Cand se raneste se vindeca greu
- Are temeri exagerate
- Este trist
- Are rau de calatorie sau de miscare
Cercetătorii britanici au demonstrat prin exemplul unor copii cu vârste cuprinse între 8 şi 13 ani că acizii graşi pot, în continuare, ajuta la dezvoltarea creierului celui mic. Schimbările constatate într-un timp relativ scurt (aproximativ 3 luni de zile) au adus îmbunătăţiri capacităţii de citire, de concentrare, de rezolvare a problemelor logice şi de memorie.
După o perioadă mai îndelungată de 3 ani, cei care luau suplimentele alimentare au arătat semne de creştere a numărului de conexiuni neuronale, cât şi a densităţii celulelor în cauză. Acizii graşi esentiali sunt utilizaţi şi în tratarea copiilor ce suferă de deficit de atentie (ADHD), dislexie sau autism. Problemele de comportament şi de învăţare apar încă din copilărie, pe când altele sunt diagnosticate la adolescenţi sau adulţi.
Nu s-a găsit încă o legătură clară care ar demonstra că administrarea de Omega-3 ar putea fi considerată ca tratament primar pentru această afecţiune, însă cercetările sunt promiţătoare şi poate fi cel puţin tratată ca un remediu complementar celor deja existente, ajutând astfel la îmbunătăţirea capacităţii mentale a copilului.
Un dezavantaj este acela că acizii grasi esentiali nu pot fi sintetizaţi în organism şi, prin urmare, copilul trebuie să primească aportul de acizi de la o sursă externă, dar acestea sunt multiple. Dupa cum am amintit printre sursele de Omega-3 se mai află seminţele de in, dovleac, majoritatea speciilor de peşte (macrou, cod, sardine, ton, somon, pastrav), ou, avocado, nuci dar si broccoli, varză, spanac. Toate pot fi introduse în alimentaţia copilului pentru a-i îmbogăţi aportul de acizi graşi esentiali.
Există totuşi şi o altă latură a acestei polemici şi aceea constă în faptul că alimentele bogate în acizi grasi esentiali precum peştele pot indica niveluri ridicate de mercur, deloc recomandate femeilor ce aşteaptă un copil. Atunci, deşi dieta gravidelor ar trebui să conţină produse bogate în Omega-3, excesul de mercur poate dăuna sănătăţii fătului, provocând malformaţii sau alte defecte congenitale.
Descoperă mai multe la Clubul Bebelusilor
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.