Momentul în care devii părinte reprezintă întotdeauna un motiv de bucurie, însă nimeni nu te pregăteşte pentru experienţa pe care urmează să o ai în îngrijirea copilului tău. Sfaturile vin de peste tot, internet, părinţi, bunici, prieteni, dar până la urmă tot tu va trebui să descoperi, prin experiment, care sunt cele mai bune metode prin care poţi să-ţi cresti si ingrijesti micuţul. In ceea ce priveste somnul lui bebe vei vedea totuşi că există unele greşeli frecvente făcute de părinţii pe care le-ai putea evita destul de usor.
Somnul copilului – Nerespectarea rutinei de culcare
S-a observat ca bebeluşii adorm mult mai uşor dacă sunt obişnuiţi cu o rutină pe care o urmezi în fiecare seară înainte de culcare. Pentru a evita orice complicaţii, cu o oră înainte de cea stabilită pentru somn, este bine să începi să-l pregăteşti pe cel mic: pregatesti baita, tragi draperiile, reduci sau chiar stingi lumina în cameră, daca este cazul îi pregăteşti biberonul cu lapte. De la o anumita varsta poti incepe sa-i citesti seara. Încearcă să-l pui în pat somnoros, dar nu adormit de tot.
Dacă ai copii mai mari, poţi să urmezi un ritual asemănător, condiţia fiind ca micuţul să aibă parte de o serie de paşi pe care trebuie să-i urmeze înainte de culcare: punerea pijamalei, spălarea pe dinţi, cititul sau spunerea unei rugăciuni. Incercarea de a invata bebelusul sa adoarma singur nu este o solutie si nu este recomandat sa o pui in aplicare. Rutina implică şi respectarea unui orar la care cel mic se culcă şi se trezeşte. Epuizarea copilului poate fi o soluţie pentru adolescenţi, care se culcă târziu şi se trezesc a doua zi la prânz, dar bioritmul micuţilor o să indice mereu aceeaşi oră de trezire, indiferent de ora la care se culcă. Aşa că, dacă nu vrei să ai de-a face cu un copil obosit toată ziua, asigură-te că va dormi 10-11 ore în fiecare noapte şi păstrează un program stabil pentru orele lui de odihnă.
Citește și despre: Normalitatea primelor luni din viața bebelușului
Somnul copilului – Formarea unor obiceiuri nerecomadate înainte de culcare si anume suprastimularea
Când eşti obosit/ă şi nu mai ştii când a fost ultima dată când ai dormit cum trebuie, eşti dispus/ă să faci orice pentru a-l calma pe bebeluş şi a-l pune la culcare. Dar această acţiune nu poate duce decât la formarea unor obiceiuri nerecomandate de care mai târziu este foarte probabil ca o să scapi mult mai greu: legănatul, mersul prin cameră, cântatul, masatul spatelui etc.
CITEȘTE ȘI: Bebelușul meu doarme cel mult 2 ore legate noaptea. Nu am fost niciodată atât de disperată, aveam halucinații de la oboseală
Odată ce copilul trece de primele trei sau patru luni, aceste obiceiuri cu care s-a invatat si ii sunt pe plac îl împiedică pe bebeluş să se odihnească în mod corespunzător dacă nu îi sunt repetate sistematic. Un alt obicei care se poate forma si nu este recomandat este stimularea în exces a copilului înainte de culcare prin prezenţa jucăriilor colorate şi luminoase deasupra pătuţului sau pur şi simplu în cameră. Ele distrag copilul de la somn şiastfel îi va fi mult mai greu să se odihnească cum trebuie. Soluţia ar fi ca atunci când punem copiii la culcare, să îi ţiinem într-o cameră destul de întunecată şi să întrerupem orice activitate care i-ar putea agita cu aproximativ o oră înainte de ora de somn.
CITEȘTE ȘI: Școala somnului pentru bebeluși | Cum creezi o rutină a somnului după metode blânde
Somnul copilului – Ignorarea semnelor de oboseală ale micuţului
În primii ani de viaţă, copiii trimit semnale atunci când sunt obosiţi şi vor să meargă la culcare: se freacă la ochi, cască, au o activitate redusă, plâng şi se agită sau îşi pierd interesul în oameni şi cheful de joacă. Greşeala pe care o fac frecvent părinţii este că nu respectă această „fereastră” de somn al copilului şi astfel, corpul lui nu mai furnizează melatonină, un hormon care asigură calmarea celui mic în timpul nopţii. Dacă îl supraveghezi atent, vei observa un tipar de somn pe care organismul lui îl cere în fiecare zi. De aceea, dacă simţi că i se face somn, urmează acelaşi ritual in fiecare zi, înlătură-l de la orice stimul şi găseşte-i un loc liniştit şi destul de întunecat unde să poată dormi.
CITEȘTE ȘI: Regresia somnului din primul an de viață
Schimbarea prea de timpuriu de la pătuţ de bebeluş la patul mai „măricel”
Această greşeală este una foarte des întâlnită. Recomandările îţi sugerează să nu muţi bebeluşul din pătuţul lui până nu este singur în stare să iasă din spaţiul de dormit. În momentul acela, reprezintă un pericol pentru el însuşi şi trebuie mutat într-un pat mai mare. De obicei, locul de dormit al copiilor se schimbă în jurul vârstei de 2 ani. Atunci, poţi folosi două metode de a-l convinge să se mute de la pătuţ la ceva mai „măricel”. Prima constă în înlăturarea pătuţului şi înlocuirea lui cu patul mai mare.
A doua metodă constă într-o abordare graduală, pentru a-l lăsa pe micuţ să se obişnuiască cu ideea. Orice metodă ai alege, trebuie să-i explici că nu are voie să plece din pat fără ajutorul tău. În plus, trebuie să ţii cont şi de faptul că s-ar putea ca el să nu se simtă pregătit şi în acest caz, nu trebuie să-l forţezi, ci să aştepţi până capătă mai multă încredere în procesul de transfer.
Somnul copilului – Doarme oriunde s-ar afla cand i se face somn?
Atenţia la semnalele pe care le transmite bebe atunci când îi este somn poate duce la o altă greşeală pe care nu ar trebui să o faci. Dacă atunci când e somnoros, copilul se află în cărucior, în scăunelul lui special sau în scaunul de maşină, el nu se va putea odihni suficient. Dacă adoarme când e în mişcare, creierul lui va fi într-o stare de tranziţie fără să treacă într-un somn profund şi relaxant. Pentru a evita acest lucru, bebeluşul tău ar trebui să aibă un spaţiu familiar de odihnă pe care ar trebui să încerci să îl respecţi de fiecare dată.
CITEȘTE ȘI: Bebelușul tău nu seamănă cu ceilalți bebeluși! 9 Adevăruri după un an minunat, primul an de mămicie
Somnul copilului – De ce sa nu luati decizii în toiul nopţii ?
Oboseala nu e niciodată o fundaţie bună pentru luarea deciziilor. Dacă vrei să discuţi programul de somn al copilului împreună cu partenerul tău, cel mai bine ar fi să o faci atunci când sunteţi amândoi odihniţi şi pregătiţi să luaţi o hotărâre raţională. Trebuie să cădeţi de comun acord la cum decurge ritualul de punere a micuţului în pat şi cum doriţi să trataţi diverse probleme care pot apărea în timpul nopţii. Odată ce v-aţi înţeles, puteţi sta mai liniştiţi, ţinând cont că deja ştiţi cum să întâmpinaţi situaţiile viitoare. Nu există un manual destinat rolului de părinte şi, voit sau nu, orice cuplu va da de propriile probleme şi va face propriile greşeli în ceea ce priveşte somnul copilului lor. Important este însă ca tu şi partenerul tău să încercaţi în fiecare zi să luaţi cele mai bune decizii pentru micuţul vostru.
Tu intampini probleme cand vine vorba de somnul copilului?
CITEȘTE ȘI: Primul An al bebelușului pe săptămâni