Raspunsul la aceasta intrebare ar putea fi un simplu: nu poti face nimic decat sa accepti si sa te adaptezi. Acesta ar fi cel mai intelept lucru pe care ar putea sa-l faca o mama daca copilul se culca prea tarziu sau se trezeste prea devreme, mai ales daca se afla in concediu de crestere a copilului si se poate adapta dupa programul bebelusului.
Insa intervin variabile care ne fac sa consideram programul de somn haotic al copilului drept problematic. Daca mama se intoarce la serviciu si trebuie sa se trezeasca devreme, daca copilul merge sau urmeaza sa mearga la cresa sau gradinita, daca mai exista un frate mai mare care trebuie sa se trezeasca devreme pentru gradinita sau scoala si programul tarziu al celuilalt il deranjeaza.
Atunci este firesc sa cautam solutii.
Daca ne deranjeaza programul de somn al copilului trebuie in primul rand sa intelegem ca el nu este anormal: acel “prea devreme” si “prea tarziu” este din punctul nostru de vedere. Pentru copil, culcatul la 12 noaptea nu este “prea tarziu” de vreme ce doar atunci i se face somn iar trezirea la 5 dimineata nu este “prea devreme” din moment ce atunci este in forma. Mai ales in primele luni de viata, bebelusul nu face distinctie intre zi si noapte, nu este setat ca un adult sa respecte ciclurile de somn-stare de veghe.
Putem incerca, fara sa punem presiune pe el, desigur, sa-i inducem o rutina care sa-l ajute si de asemenea putem evita anumite situatii care ar putea sa contribuie la dereglarea somnului. Deci ce anume putem face si ce sa nu facem?
Ce putem face pentru a ajuta copilul sa NU adoarma prea tarziu?
Nu antrenati copilul in activitati stimulatoare seara.
In ultima parte a zilei sa ne limitam la activitati mai statice, care sa induca dorinta de odihna, de somn. Daca pe la ora 19-20 copilul este inca prins in activitati care il solicita intens fizic, joaca prea agitata, va fi mai greu de intrat in “sleeping mode”. Contrar parerii ca oboseala ii face pe copii sa adoarma mai repede si sa doarma mai bine, majoritatea copiilor daca sunt obositi, suprastimulati, agitati, vor refuza sa se puna la somn chiar daca pica de pe picioare si vor adormi foarte greu la ore destul de tarzii!
Creati un ritual de pregatire pentru somn.
Camera in care doarme copilul sa fie bine aerisita, cat mai izolata fonic daca se poate. Desi multi copii dorm bine si in zgomot, e mai greu sa adoarma cata vreme se aude galagie de afara sau de la vecini. Nu lasati copilul sa priveasca seara la TV sperand ca va adormi privind la desene animate. Imaginile succedate rapid, sonorul si culorile vii ii vor crea o stare opusa celei de somn, il vor agita; mai bine cititi-i povesti sau doar povestiti impreuna in soapta. Incercati sa faceti o atmosfera propice somnului, trageti draperiile.
Asta il vor impedica sa se trezeasca o data cu rasaritul soarelui, faceti liniste si puneti in practica orice ritual care stiti ca-i induce somnul: alaptat, cantat, citit povesti, muzica in surdina …
CITEȘTE ȘI: Bebe este obosit dar nu vrea să doarmă – Cea mai frecventă greșeală
Nu-i oferiti o masa copioasa inainte de somn.
Desi unele mame cred ca asa va dormi copilul mai bine, daca are stomacul plin, ii va fi greu sa adoarma cand inca stomacul se lupta cu digestia unor alimente prea grele pentru un bebelus sau copil mic. Ultima masa ar trebui sa fie cam cu 2-3 ore inainte de somn.
Nu ne referim prin aceasta la lapte matern, care trebuie sa-i fie oferit la cerere. In cazul bebeusilor hraniti cu formula, si ei adorm mai usor in timp ce-si beau biberonul cu lapte, desi acest lucru poate contribui in unele cazuri la aparitia cariilor de biberon.
Evitati dulciurile si sucurile de fructe dupa ora 17.
In cazul copiilor de peste doi ani este bine sa se evite dulciurile, inclusiv bauturie dulci, in a doua parte a zilei, daca nu in general, stiindu-se ca ele sunt contraindicate copiilor mici din multe puncte de vedere. De asemenea atentie la fresh-urile de citrice: desi sunt foarte sanatoase, nu e bine sa fie oferite dupa ora 16-17 deoarece confera o mare energie iar copilul nu va resimti nevoia sa doarma multe ore dupa ce consuma un suc proaspat stors de portocale sau alte citrice.
De regula, intrarea in colectivitate aduce o imbunatatire a programului de somn.
Daca nici o solutie nu pare sa fie eficienta, ramaneti calmi: cu siguranta este o perioada care va trece, bebelusii isi schimba des programul in primul an de viata. Iar copiii de 2-3 ani isi vor regla cu siguranta somnul in functie de programul pe care stiu ca-l au.
Multi parinti se panicheaza gandindu-se ca in curand copilul va trebui sa mearga la cresa, sa se trezeasca pe la 7 dimineata iar el abia pe la miezul noptii se culca. Nu va impacientati, acest obicei va fi pierdut o data cu inceperea propriu-zisa a unui program riguros, cum este cel de la cresa sau gradinita.
Cu siguranta in prima saptamana nu va fi usor, copilul fiind inca obisnuit sa se culce tarziu si suferind si protestand cand este trezit dimineata. Insa in scurt timp el isi va da seama ca este in beneficiul sau sa doarma mai devreme, organismul ii va transmite aceste semnale iar el le va asculta, formandu-si o rutina corespunzatoare.
CITEȘTE ȘI: La ce oră e bine să adoarmă copiii? Ora potrivita de culcare
Tu ai intampinat greutati din cauza programului de somn al copilului? Prin ce metode ai facut fata situatiei?