Pentru ca un copil să aibă rezultate academice satisfăcătoare încă din ciclul primar, susţinerea din partea părinţilor este esenţială. În acest articol poţi descoperi câteva sfaturi care să încurajeze succesul şcolar al copilului tău.
Participă la întâlnirile între părinţi şi profesori
Fie că este vorba despre o şedinţă cu părinţii, despre o convocare individuală la şcoală, despre un aspect pe care tu sau învăţătorul doriţi să îl discutaţi împreună, mergi întotdeauna la aceste întâlniri. Copiii se descurcă mai bine la şcoală atunci când părinţii se implică activ în evoluţia lor. Vei avea ocazia să fii informat, să faci cunoştinţă cu colectivul de profesori, să afli despre progresele clasei şi ale copilului sau despre problemele pe care le întâmpină.
Puteţi pune la punct strategii care să îl ajute în domeniile în care nu se descurcă grozav. Copilul tău va şti că acasă se află tot ceea ce se petrece la şcoală, astfel că va veni să te informeze sincer şi singur. Dacă se întâmplă să ai un copil cu nevoi speciale, poţi programa întâlniri suplimentare pentru a organiza mai bine un program de învăţare adaptat.
Implică-te în ceea ce priveşte lucrul pentru acasă
Există o graniţă foarte fina între a încuraja un copil să trateze temele cu seriozitate şi a ajunge să le facă numai împreună cu tine.
Temele sunt menite să ajute la fixarea mai bună a cunoştinţelor dobândite în clasă şi la dezvoltarea unui simţ de etică şi de responsabilitate faţă de propria muncă. Explică foarte clar, încă de la început, că temele sunt o prioritate din punctul tău de vedere. Creează un mediu adecvat şi propice studiului individual. Evită elementele care i-ar putea distrage atenţia şi fixaţi împreună un moment clar în care trebuie să se apuce de treabă.
O perioadă de studiu potrivită pentru primele clase este de 10 minute pentru fiecare temă în clasa pregătitoare şi în clasa întâi, 2 x 10 minute pentru clasa a doua, 3 x 10 minute pentru clasa a treia și 4 x 10 minute pentru clasa a patra. Dacă timpul de pregătire a temelor este semnificativ mai mare, discută cu învăţătorul şi află dacă acesta le dă foarte mult de lucru sau dacă juniorul tău are o problemă de concentrare.
Cât timp copilul lucrează fii pregătit să îi stai la dispozoţie pentru eventuale lămuriri suplimentare referitoare la cerinţe. Lasă-l să lucreze singur şi verifică la final. Nu îi pune la dispoziţie direct răspunsurile şi nu face tema în locul său. E firesc ca şi tu, şi el să învăţaţi din greşeli; nu îi fura acest drept de a greşi şi de a se corecta.
Trimite la şcoală un copil pregătit să înveţe
Un mic dejun sănătos şi hrănitor este esenţial. În general, copiii care iau micul dejun sunt mai plini de energie dimineaţa şi mai capabili să înveţe.
Un mic dejun bogat în cereale integrale, fibre şi proteine va îmbunătăţi capacitarea de concentrare a copilului, îi va prelungi atenţia şi îi va îmbunătăţi memoria. Dacă în unele dimineţi ajungeţi să întârziaţi, pregăteşte fructe proaspete, nuci, iaurt, banane pe care să le ia cu el.
Pentru performanţe intelectuale optime, copilul are nevoie şi de o odihnă adecvată. În ciclul primar, majoritatea copiilor au nevoie de 10 – 12 ore de somn pe noapte. De multe ori ora de culcare este prea târzie din cauza jocului, a activităţilor suplimentare pe care le face, a televizorului şi aşa mai departe. Lipsa de somn cauzează nervozitate şi agitaţie, iar copiilor le va fi greu să se concentreze la ore. E important să existe un program strict de somn în timpul săptămâni.
CITEȘTE ȘI: Ora potrivită de culcare pentru copii
Învaţă-l să se organizeze eficient
Atunci când ştiu să îşi organizeze timpul, munca copiilor este mai eficientă. E bine să existe un sistem de notare a temelor pentru a doua zi, ca să ştie ce are de făcut. Faceţi un sistem de organizare a temelor şi proiectelor pe care urmează să le păstraţi.
Învaţă-l să îşi facă ordine pe birou astfel încât să aibă spaţiu de lucru şi să nu îşi tot rătăcească obiectele personale. Învaţă-l să folosească un calendar sau o agendă ca să fie permanent organizat.
La vârste mici, poate fi foarte util să pregăteşti tu un program al fiecărei zile. De pildă, pe primul loc sunt temele, după care urmează antrenamentul la basket și ordinea în dulapul cu haine.
Învaţă-l să înveţe
Fiecare dintre noi ne organizăm munca în modul care ni se pare că dă cel mai bun randament, şi fiecare are un alt stil propriu. Până îl găseşte pe al său, copilul are nevoie de îndrumarea ta. Poate fi înspăimântător ca la această vârstă să afli că te aşteaptă un test din toată materia la Ştiinţe. Pregătiţi-vă pentru el din timp, nu în ultima seară.
Învaţă copilul să îşi împartă sarcinile mari în mai multe activităţi mici şi mai uşor de gestionat. Explică de ce e important să facă pauze regulate între sesiunile de studiu.
Ia în serios prezenţa
Dacă în clasele primare accepţi ca juniorul să lipsească fără să aibă un motiv bine întemeiat, îţi va fi foarte greu să îl lămureştti mai târziu că nu e în regulă să chiulească. Este în regulă să lipsească atunci când e bolnav, când are febră, dar nu e ok să îl ţii acasă pentru că e obosit, nu are chef sau vrea să scape de un test. Uneori copiii nu mai vor la şcoală din cauza interacţiunii cu colegii sau cu un anumit profesor. Lămureşte aceste aspecte şi află ce anume îi provoacă această stare de anxietate.
Vizitează şcoala când regulile permit şi consulta regulat website-ul acesteia
Atunci când cunoşti şi tu informaţii despre cum arată şcoala, despre diversele săli de curs, despre zonele pentru sport şi relaxare şi aşa mai departe, îţi este mai uşor să comunici cu copilul. E bine să ştii unde se află sala de festivităţi, sala de sport, cabinetul medical, grupurile sanitare, laboratoarele de ştiinţe şi limbi străine şi aşa mai departe.
Pe site-ul şcolii ar trebui să găseşti informaţii despre tabere şi excursii, despre regulamentul şcolar, evenimente şcolare şi aşa mai departe. Uneori poţi verifica un catalog online în care sunt înregistrate progresele copilului, eventualele absenţe, tot ceea ce ai nevoie să ştii pentru a-ţi forma o idee corectă despre modul în care evoluează acesta.
Descoperă mai multe la Clubul Bebelusilor
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.