Cu siguranta, felicitarile primite atunci cand ai anuntat ca esti insarcinata au fost insotite si de remarci de tipul ” De acum nimic nu va mai fi la fel”. Dar este putin probabil sa te fi asteptat cu adevarat ca lucrurile sa fie atat de… altfel. Iata doar cateva dintre lucrurile care nu vor mai fi niciodata la fel.
1. Prima schimbare:TU
Experienta sarcinii si a nasterii, momentul in care bebelusul a miscat prima oara in burtica, primele contractii, prima ecografie, primul planset, primul alaptat, primul scutec, toate acestea te-au schimbat cum nici nu iti vine sa crezi. Pentru prima oara in viata, o mica fiinta depinde total de tine. Deodata, nu mai esti tu pe primul loc, ci bebelusul gingas care iti sta in brate. Si habar nu aveai ca este posibil sa iubesti ceva, sau pe cineva, atat de mult! Citește și despre: Cred în dragoste la prima vedere deoarece sunt mămică! Prima zi din viața unui bebeluș, magia primei întâlniri
2. Somnul de noapte
Va dura mult pana cand va fi ceea ce a fost candva. Chiar daca bebelusul va incepe sa doarma linistit toata noaptea, tu tot te vei trezi conform programului cu care te-a obisnuit. Sau vei tresari din somn speriata, intrebandu-te daca nu s-a intamplat ceva rau, de ai putut sa dormi atatea ore legate. CITEȘTE ȘI: Totul despre somnul bebelușului
3. Prioritatile
Da, si acesteau au suferit o reorganizare totala. Brusc, omuletul din bratele tale a trecut pe primul plan. Si pe al doilea, si pe al treilea. Si abia apoi isi regasesc locul sotul, parintii si rudele, cariera si hobby-urile. Este adevarat, intreaga ta viata se va concentra de acum inainte ca sa-i fie mai bine sau mai usor copilului tau. Nu trebuie sa uiti insa ca echilibrul in familie, intre familie si cariera este cheia cresterii unui copil sanatos si fericit. CITEȘTE ȘI: Bebelușul tău nu seamănă cu ceilalți bebeluși! 9 Adevăruri după un an minunat, primul an de mămicie
4. Standardele si pretentiile
Daca pana de curand se intampla sa „mearga si-asa”, brusc totul trebuie sa fie perfect pentru puiul tau. Mai ales daca esti la primul copil, ai citit totul despre cresterea copiilor din cel putin zece surse diferite si ai foarte clar in minte ce trebuie si ce nu trebuie facut.
Prima veste pe care ti-o dam este ca cel mic va avea grija sa distruga miturile legate de cresterea copiilor. Apoi, trebuie sa ai mereu in minte ca fiecare copil este diferit. Si nu in cele din urma, retine ca tatal copilului il iubeste foarte mult, dar ca el poate avea metodele sale de a face ceea ce trebuie facut.
Cu siguranta ai impresia ca nimeni in afara de tine nu stie sa ingrijeasca bebelusul asa cum ar trebui. E adevarat ca instinctul matern este greu de egalat, dar tine minte ca nu e nici un capat de tara daca tati a scos copilul din cadita pe un ALT prosop curat decat cel cu monograma, sau daca buni a spalat copilul la fund direct in chiuveta, in loc sa foloseasca ligheanul roz cumparat special pentru asta.
Acorda-le credit celor apropiati care te ajuta. Bebelusul este adaptabil si va invata repede ca impreuna cu mami se adoarme la san, tati danseaza iar buni canta cantece de leagan. Permite-i mai ales tatalui sa se implice alaturi de tine in tot ceea ce tine de ingrijirea bebelusului. Altfel, daca se vede mereu criticat si dat la o parte, se va multumi cu rolul de spectator pe care i l-ai impus si va renunta sa se implice.
CITEȘTE ȘI: Implicarea tatălui în creșterea copilului
5. Concediile si vacantele
Odata ce copilul vostru a venit pe lume, vei descoperi cu surprindere ca toate vacantele vor fi organizate in asa fel incat cel mic sa se distreze cat mai bine. Te vei trezi cautand restaurante cu meniuri pentru copii, hoteluri cu animatori si pensiuni cu locuri de joaca. Cluburile si petrecerile nocturne se vor rari semnificativ (mai ales in aceasta perioada in contextul covid), iar un weekend petrecut in doi va fi privit mai ceva decat era odinioara o saptamana intr-un centru spa, cu toate optiunile incluse in pret. Vei avea insa surpriza, in aceste weekenduri romantice, sa constati ca …ceva lipseste.
6. Alimentatia
Alimentatia este un punct nevralgic, subiect al unora dintre cele mai mari schimbari poate. Vei redescoperi, in retetele pentru bebelusi, mancarurile copilariei tale. In afara cazului in care ai bucatareasa, bona sau un copil exagerat de cuminte, vei invata sa gatesti mai sanatos pentru intreaga familie, caci nu vei avea timp sa faci retete separate. Este un moment bun sa mananci mai putin condimentat, mai putin sarat, proaspat gatit, in combinatii sanatoase si sa adaugi in alimentatie cat mai multe fructe si legume.
7. Bugetul
Traiai cu impresia ca faci cheltuieli extravagante in materie de haine sau accesorii? Ei bine, nimic nu se compara cu extravagantele care te ispitesc atunci cand ai un bebelus. Rochita pe care o va imbraca de doua ori dar costa cat jumatate din indemnizatia minima, camasuta in care arata atat de smecher, caruciorul de ultima generatie, 5 modele diferite de suzete, jucarii peste jucarii, toate astea au inlocuit pantofii de piele, posetele scumpe si sedintele de cosmetica.
Si este doar o mica parte din schimbarile care vin la pachet cu micutul plangacios. Daca adaptarea la primele luni de viata impreuna ti se pare o provocare, asteapta sa vezi cum va fi pe masura ce trece timpul. Dar toate aceste mici eforturi si renuntari par atat de firesti atunci cand te priveste in ochi si iti spune Mami, te iubesc pana la cer!
CITEȘTE ȘI: Viaţa de mămică și sfaturile de parenting nesolicitate sau inutile