Mamele asteapta multe de la tatici, asta e clar si firesc, dar sa vedem cat sunt de realiste aceste asteptari si care sunt lucrurile pentru care va trebui sa asteptam…muuult si bine!! Iata cateva din lucrurile pe care mamele asteapta sa le faca si taticii.
Sa se trezeasca si ei odata cu noi noaptea cand ne solicita bebelusul
Chiar daca inainte de a deveni mame aveau un somn profund, majoritatea femeilor capata “senzori de miscare si sunet”, oricat de slabe ar fi acestea, dupa ce copilul se naste. La cea mai mica foiala sau scancet mamele sunt pregatite sa ia copilul in brate, sa il aline, sa il alapteze. Majoritatea tatilor continua sa sforaie chiar si cand bebelusul face ca sirena pompierilor, ce sa se trezeasca la o simpla foiala sau cateva mieunaturi! Si asta chiar si daca dorm in aceeasi camera sau pat cu sotia si copilul.
Nu e de mirare ca in timp ce mama se trezeste rupta de oboseala si nesomn tatal prezinta o figura fresh:”neata! Asa-i ca in noaptea asta a dormit bine bebe?” sau se trezeste ca se lauda altor tati, pe la adunari de familie:”a, al nostru doarme toata noaptea!” in timp ce mama a uitat numarul trezirilor dintr-o singura noapte. Pur si simplu barbatii au instinct de autoconservare mai puternic in timp ce pentru femei grija pentru siguranta bebelusului le ascute toate simturile. CITEȘTE ȘI: Anxietatea de separare | Copilul este atât de atașat de mamă încât nu poate pleca nicăieri fără el
Sa schimbe scutecele cu “treaba mare”
Desigur, taticii ar face orice sacrificiu pentru copilasul sau, ar trece prin foc, ar inghiti sabii, ar alerga la maraton…totul pana la schimbatul scutecelor mirositoare. Atunci devin niste mimoze sensibile pe cale sa faca icter.
Daca intr-adevar nu au ce face si trebuie sa actioneze ar trebui filmati, pentru a vedea cum o operatiune care dureaza maxim 1 minut pentru mama la ei devine o adevarata regie de film.
Se chinuie sa isi tina respiratia pana la apoplexie, prind scutecul de parca ar fi ceva periculos pe cale sa explodeze si se intreaba daca la 3 luni copilul nu e de fapt suficient de mare incat sa mearga singur la WC si sa-l scuteasca pe el de chinuri groaznice…
Sa cumpere ceva fara o lista
Desigur ca mamele grijulii compun cu atentie lista de cumparaturi, uneori chiar specificand locul de unde trebuie luate (“medicamentele de la farmacie”, e greu fara instructiuni precise!!) dar de obicei tatii lasa lista acasa. Constatand acest lucru ajunsi la magazine ei se sfiesc sa-si sune consoartele, fie din orgoliu (“ce, n-am atata memorie?!) fie de jena. Si recompun lista mintal.
Ceea ce le iese bine, cu mici diferente insesizabile: branza in loc de iaurt (“ce, nu-s tot lactate?!), paste in loc de orez, bere in loc de apa plata (“chiar nu stiu cum de m-am incurcat!!”) sau paracetamol sirop in loc de supozitoare (“doar n-o sa-i bagi ceva in fundulet?!). CITEȘTE ȘI: 4 Tipuri de bone de care să te ferești
Sa imbrace bebelusul/copilul
Aici lucrurile sunt graduale, merg de la “unii nu stiu sa imbrace deloc copilul” la “unii nu stiu sa imbrace adecvat copilul”. Despre asortat nu mai are rost sa vorbim. In caz ca taticul trebuie sa echipeze bebelusul el va fi in grea dilema si cel mai bine ar fi sa i se lase toate hainele pregatite, eventual cu un bilet cu ordinea in care sa le dea.
Ceea ce noua ni se pare simplu le pare lor o munca sisifica: de unde apucam bebelusul sa-i bagam capul pe bluza asta? Capsele vin in fata sau in spate? Daca body-ul are si “talpici” mai punem sosete au ba?
Cand copilul e mai maricel si este pregatit si dus la cresa/gradinita de catre tata, multe mame au o asemenea surpriza cand merg dupa copil incat aproape ca le e rusine sa spuna ca acela e copilul lor. Dar in definitiv ce importanta are ca e imbracat cu pantalonii invers si cu bluza de pijama sau ca are o soseta de un fel si una de alt fel? Bine ca e imbracat, misiune indeplinita!
Mai rau e cand sunt in famile 2-3 copii de varste mici si apropiate si mama il gaseste pe cel mare cu picioarele indesate in niste pantofi cu 2 numere mai mici iar pe cel mic cu o bluza pana la genunchi ce vina are tatal ca nu si-a revendicat fiecare copil hainele si incaltamintea lui? Ce daca au doar 1-2-3 ani, ar trebui sa fie mai responsabili, nu?!
Sa tina minte date
Stim bine ca barbatii abia isi aduc aminte data nasterii mamelor, sotiilor si copiilor lor. Dar nu le cereti sa raspunda prompt la o intrebare de genul:”cate luni are bebelusul?” pusa brusc de vreun cunoscut. In timp ce mama este in stare sa raspunda rapid:”8 luni, 3 saptamani si 4 zile” tatal intr-o prima faza va estima:”6 luni!” si abia dupa ce se va gandi putin si va calcula lunile pe degete va da raspunsul corect.
De asemenea sa nu va mirati daca il auziti povestind ca primul dinte i-a iesit copilului la 4 luni, a stat in fund prima data la 1 an, a mers de la 7 luni si altele asemanatoare, chiar daca stiti ca datele nu au nicio legatura cu copilul vostru, de ajungeti chiar sa va intrebati de nu cumva povesteste despre alt copil, tinut ascuns de familie. El nu o face intentionat, pur si simplu asa isi aduce aminte din negura lunilor/celor cativa ani care s-au scurs de la acele evenimente! CITEȘTE ȘI: Rolul tatălui în dezvoltarea copilului
In concluzie, dragi mamici, nu e rau sa avem asteptari de la tatici…dar sa fim pregatite pentru orice!