Urmeaza ca familia voastra sa se extinda cu un nou membru si stii ca nu va fi usor. Asa este, dar iata cateva sugestii pentru a face tranzitia mai lina. Fiecare copil este asteptat cu emotie in familie, fie ca e primul sau al cinciliea, insa intrebarile “existentiale” legate de venirea lui pe lume difera. La primul copil multe mame se intreaba cum va evolua relatia cu partenerul de viata, daca aparitia bebelusului le va consolida sau zdruncina legatura, daca vor reusi sa comunice si sa aiba o viata de familie adaptata de minune la noua postura.
La al doilea copil insa atentia si ingrijorarile sunt centrate pe intaiul nascut: cum va primi vestea ca urmeaza sa aiba un frate/sora? Cum se va descurca mama cu doi deodata, mai ales in primele saptamani de acomodare? Cum sa procedeze pentru ca primul copil sa nu se simta respins dar sa-i asigure si nou-nascutului nevoile?
Nu e usor pentru un copil care a fost un anumit timp, in unele familii chiar 8-9 ani, “regele familiei”, centrul atentiei, singurul asupra caruia se concentrau dragostea si atentia familiei, sa faca fata unei schimbari majore. De aceea trebuie sa fim abili si sa invatam sa gestionam cat mai bine perioada dificila care va urma.
CITEȘTE ȘI: Se va diminua dragostea pentru primul copil? Întâiul născut va fi gelos? Se vor certa, va fi haos și hărmalaie? Voi fi depașită de situație?
Iata cateva “ponturi” pentru a face tranzitia cat mai usoara inca din timpul sarcinii:
Da-i intaiului nascut printre primii vestea ca astepti un bebelus.
Desigur ca majoritatea mamelor isi anunta intai partenerii dar nu tine secret fata de copil, poate te temi de reactia lui dar daca amani sa-i dai vestea risti sa o afle de la altii si sa se simta tradat. In definitiv el va fi printre cei mai puternic afectati, merita sa afle printre primii, inaintea matusilor, cumnatilor, vecinilor.
Pregateste copilul printr-o “numaratoare inversa”.
Daca e suficient de mare incat sa inteleaga trecerea lunilor sau macar a anotimpurilor, puteti numara lunile impreuna, sa spuneti: “acum e august, mai sunt 4 luni pana se naste, in decembrie”. Daca e micut puteti sa legati aparitia bebelusului de un eveniment care-i este familiar:”fratiorul/surioara va veni in preajma Craciunului/ dupa ziua ta/in vacanta de la gradinita”.
Vorbeste-i despre nastere.
Nu exista copil “prea mic” pentru a i se vorbi despre acest subiect, nu ar trebui sa fie niciodata un subiect “tabu”.
Poti adapta discutia in functie de varsta lui, exista informatii potrivite nivelului de intelegere al fiecarei varste. Vorbeste-i optimist, cum ca este ceva pozitiv si prin care femeia trece cu curaj si putere, nu accentua asupra greutatii caci ii induci sentimente negative si multi copii ajung sa se teama pentru mama la momentul nasterii.
Copiii sunt foarte curiosi deci asteapta-te sa fii bombardata cu intrebari pe tema sarcinii si a nasterii, pregateste din timp materiale care explica pe intelesul copiilor aceste fenomene, la modul real, stiintific, nu cu “vine barza cu bebelusul in cioc”.
CITEȘTE ȘI: In familia ta se manifesta rivalitatea dintre frati? Este normala? Sanatoasa? O poti tempera?
Ajuta-l sa se conecteze cu fratele/sora inca din timpul nasterii, lasandu-l sa-i simta miscarile, incurajandu-l sa-i vorbeasca, asigurandu-l ca bebelusul il aude si-i va recunoaste vocea dupa nastere.
Implica-l in lucruri ce tin de sarcina.
Arata-i poze de la ecografii, explica-i cam ce se petrece in fiecare trimestru al sarcinii, cum evolueaza fatul, ia-l cu tine la controalele medicale, pentru el fiind foarte interesant sa urmareasca filmuletul de la ecografia morfofetala, de exemplu. Mergeti impreuna la cumparaturile pentru bebelus si cere-i parerea in legatura cu diverse achizitii, lasa-l sa-I aleaga cateva hainute, fa-l sa se simta implicat in decizii.
Fa jocuri de rol, exersand pe papusi sau plusuri rutina pe care o presupune un bebelus: spalat, imbracat, hranit. Astfel copilul isi va face o idee mai realista despre nevoile unui bebelus si ce inseamna un nou-nascut.
Multi copii se entuziasmeaza crezand ca se vor putea juca cu fratiorul din prima zi, ca vor putea vorbi, umbla, deci jocul cu papusile ii vor ajuta sa nu aiba asteptari nerealiste. Arata-i de cate ori ai posibilitatea alti nou-nascuti/ bebelusi mici, pentru a putea vedea “live” ce stiu ei sa faca la varste atat de fragede, si anume doar sa doarma, sa suga si mai tarziu sa gangureasca. Acestea sunt moduri in care sa-l pregatesti in timpul sarcinii dar urmeaza greul cu adevarat si anume din momentul cand revii cu noul membru din maternitate.
CITEȘTE ȘI: Depresia post-partum poate afecta orice mămică! Iată 5 simptome de care e posibil să nu fi auzit
Iata cateva idei care ti-ar putea usura viata si dupa nastere:
#1 Arata-i copilului poze de cand era el la fel de mic ca fratele, povestindu-i cum era si ce facea, astfel ii oferiti ocazia sa inteleaga mai mult despre nou-nascuti si sa empatizeze cu fratiorul/surioara.
#2 Implica-l pe puterile lui in ceea ce priveste nou-nascutul, facandu-l sa se simta important si de ajutor. Poti sa-l rogi sa-ti dea un scutec uscat sau sa asiste la baie si sa-ti dea prosopul.
#3 Da-i o papusa speciala care sa fie “bebelusul” lui astfel incat sa imite cu papusa ceea ce faci tu cu nou-nascutul: s-o schimbe de scutece, s-o adoarma, sa o plimbe in carucior sau intr-o esarfa tip sling. Astfel ii va trece timpul mai usor cand esti prinsa cu cel mic.
#4 Foloseste sisteme de purtare ergonomice pentru nou-nascut. Inca din prima zi poti folosi un wrap elastic, wrap tesut, sling sau daca esti foarte neindemanatica o bluza speciala de purtare. Astfel bebelusul va dormi linistit la pieptul tau iar tu te vei putea ocupa si de cel mare fara sa se simta exclus sau neglijat.
#5 Complimenteaza-l cand se comporta frumos. Multe mame tracasate si epuizate insista doar asupra comportamentului negativ, facand copilului mai mare observatii nonstop ceea ce nu face decat sa inrautateasca situatia.
CITEȘTE ȘI: Cum te pot ajuta cu adevărat bunicii în creșterea copiilor
#6 Nu-l forta sa imparta. Este foarte frustrant pentru un copil sa-si cedeze toate jucariile spre care se intinde bebelusul doar fiindca “el e mai mic”. Lasa-l sa aiba control asupra lucrurilor sale si cu timpul vei observa ca va incepe sa imparta de bunavoie!
#7 Valideaza-i emotiile. Este normal ca un frate mai mare sa se simta uneori enervat sau plictisit de nou-nascut, sa spuna ca si-ar dori sa dispara, sa fie furios pe el.
#8 In niciun caz nu trebuie sa-l faci sa se simta vinovat de aceste trairi si sa se simta presat “sa-l iubeasca neconditionat”. Comunica mereu cu copilul si vezi ce ascund izbucnirile si frustrarile lui, afla ce si-ar dori, cum ar vedea el imbunatatirea situatiei.
CITEȘTE ȘI: Povestea de seară înainte de culcare pentru copii | Beneficiile aduse de citit