La 14 saptamani, bebelusul deja incepe sa isi dezvaluie personalitatea. Oare cel mic are o fire introvertita sau extrovertita? Ii place sa cunoasca persoane noi, sau dureaza pana sa le accepte in apropierea sa? Este important sa ii respecti nevoia de stimulare sau de contemplare. Ca si adultii, fiecare bebelus are propriul nivel de confort. Daca il scoti din aceasta zona, e posibil sa ai parte de plansete indelungate si de un bebelus nervos si nemultumit.
Deoarece ii place atat de mult sa descopere lumea, cel mai bun lucru pe care il poti face este sa il implici in viata ta de zi cu zi. Ia-l peste tot cu tine si arata-i lucruri noi. Explica-i si povesteste-i. Nu te gandi ca e prea mic. Va fi fascinat sa mearga la zoo sau la o ferma, sa vada animalele, sa descopere noi sunete, mirosuri, cuvinte. Trebuie doar sa ai grija la suprastimulare sau oboseala si sa ii oferi o pauza inainte sa ajunga sa se simta coplesit. In ceea ce priveste experientele noi, ele se traiesc cel mai bine in portii mici.
Exista tendinta ca mamele sa ii tina pe bebelusi doar in camaruta lor, in ideea ca acolo e mereu curat, aerisit, cald si primitor. E adevarat, dar bebelusul trebuie sa ajunga sa cunoasca viata intregii familii: aspiratorul, masina de spalat, zgomotul pe care il faci atunci cand clatesti vasele sau cand toci legumele, toate sunt noi si fascinante.
In ceea ce priveste hranirea, vei continua sa alaptezi la cerere. Tendinta de a face un orar al meselor exista insa, in cazul bebelusilor care primesc lapte praf, si nu exista nici un motiv serios pentru a face asta. Pediatria moderna insista ca si bebelusii hraniti artificial ar trebui sa beneficieze de acelasi privilegiu de a primi lapte atunci cand doresc.
Spre sfarsitul dupa-amiezii, multi dintre copii incep sa aiba o perioada in care sunt extraordinar de solicitanti. Oboseala acumulata peste zi isi spune cuvantul, iar bebelusul devine nervos si dificil, vrea sa petreaca mult timp la san, plange si e agitat. Incearca sa iti organizezi ziua in asa fel incat sa poti fi disponibila pentru micut in aceasta perioada, fara sa te enervezi ca treburile casei raman neterminate sau ca cina a ramas in stadiul de proiect.
Bebelusul tau este inca prea mic ca sa doarma in camera sa. Cel mai bine este ca patutul lui sa se afle in dormitorul parintilor, eventual lipit de laterala patului. Este mai sigur pentru bebelus, conform normelor de siguranta privind sindromul mortii subite a sugarului, si este mai usor pentru tine, caci il vei auzi si linisti imediat noaptea.
Si ignora fara drept de apel toate sfaturile „binevoitoare” privind diverse tehnici de a-l invata pe bebe sa adoarma singur sau sa doarma toata noaptea. Tehnicile blande sunt cele mai potrivite pentru orice copil, iar metoda cry-it-out, atat de la moda in unele zone, s-a dovedit absolut nociva pentru creierul micutului.
Este posibil ca bebelusului sa ii erupa deja primii dintisori? Ei bine…raspunsul este da. Desi varsta medie la care erupe primul incisiv este 6 luni, primele dureri la nivelul gingiei pot sa isi faca deja simtita prezenta. Asa ca e foarte posibil sa vezi in curand si primul zimtisor de dintisor in gura micutului. Pe de alta parte, orice perioada de indispozitie, plans, temperatura si asa mai departe ar trebui sa fie evaluate de catre medic, ca sa elimine orice posibilitate sa fie vorba despre o alta problema.
Avand in vedere ca bebelusul se bucura acum de o coordonare mana-ochi mai buna, atunci cand intinde mana sa apuce jucariile are sanse mai mari sa si reuseasca, il poti incuraja stand in fata sa, oferindu-i o zornaitoare sau o alta jucarie pe care o poate apuca usor.
Chiar daca poate nu o va prinde de la bun inceput, faptul ca reuseste sa o atinga i se va parea o reusita importanta. In scurt timp va reusi sa iti smulga ochelarii de pe nas cu o miscare rapida! Iar trasul de par si bagatul degetelor in ochi sunt activitati care il vor incanta mult timp de acum incolo.
Toate aceste abilitati ii vor fi de mare folos in jurul varstei de 6 luni, cand veti incepe diversificarea. Atunci, bebelusul va fi capabil sa apuce mancarea. Etapa urmatoare e sa reuseasca sa duca jucariile la gura, asa cum va face mai tarziu cu alimentele. Inainte sa reuseasca, va exersa mult timp in urmatoarele luni. Tine minte, faptul ca baga in gura tot ceea ce prinde, nu inseamna ca este pregatit sa treaca la alimentatia solida. Diversificarea e stabilita: in jurul varstei de 6 luni!