Incredibil, dar pregatim inca un tort. Bebelusul a implinit 4 luni! Adevarul este ca e un moment bun sa sarbatoresti ceea ce a reusit sa realizeze intr-un interval de timp atat de scurt. Acum bebe zambeste, rade, isi misca bratele in directia in care doreste, scoate primele sunete, care vor sta la baza limbajului. In plus, bebelusul iubeste lumea si invata cu fiecare ocazie. Iar tu te vei bucura de posibilitatea de a privi lumea prin ochii sai.
Dar da, toata aceasta bucurie vine cu un pret. La 4 luni, bebelusul este la inceputul celei mai complexe perioade din dezvoltarea sa de pana acum, asa ca saptamanile urmatoare vor fi o continua provocare. Te asteapta multe schimbari de acum incolo, iar cand e vorba de somn, vei avea de multe ori impresia ca lucrurile devin mai rele decat erau pana acum. In cazul in care vrei sa dobandesti ceva mai multa independenta si sa poti lipsi de acasa mai mult de 2-3 ore singura, poate e o idee buna sa faci un stoc de lapte matern, pe care bebelusul sa il poata primi cu biberonul de la altcineva. Poti exprima cantitatea necesara de lapte matern in ziua in care urmeaza sa lipsesti, sau il poti congela pentru perioade mai lungi de timp si ca sa ai mereu o rezerva la dispozitie.
Bebelusul la 16 saptamani
La 4 luni, multe mame sunt sfatuite in mod eronat sa inceapa diversificarea, pentru simpul motiv ca asa se facea in trecut. Multe marci pe alimente pentru bebelusi scriu pe etichete ca produsele lor sunt adecvate incepand cu varsta de 4 luni. Iar recomandarea ca solidele sa fie introduse „nu mai devreme de 4 luni si nu mai tarziu de 6 luni” facuta de Societatea Australiana de Imunologie Clinica si Alergii a lasat loc la interpretari. Reluam si insistam ca varsta potrivita pentru diversificare este in jurul varstei de 6 luni.
In Clubul Bebelușilor găsești toate informațiile de care ai nevoie pentru diversificarea bebelușului tău!
DIVERSIFICARE CU LINGURIȚA sau DIVERSIFICARE NATURALĂ
Află când se introduc:
🍐🍑🥭 FRUCTELE
🥕🥦🥒 LEGUMELE
🥣🍞🍞 CEREALELE
🍗🍖🥩 CARNEA
🥚🧀🥛 ALTE ALIMENTE în meniul lui bebe!
Conform Organizatiei Mondiale a Sanatatii, „alaptarea este modalitatea unica si de neegalat de a-i oferi bebelusului nutrientii necesari pentru o crestere si dezvoltare armonioasa. De asemenea, alaptarea joaca un rol esential in procesul de reproductie, cu implicatii pentru sanatatea mamelor. Recomandarea pentru sanatatea publica este ca bebelusii sa fie alaptati exclusiv in primele 6 luni din viata, pentru ca el sa beneficieze de o crestere, dezvoltare si sanatate optime. Apoi, pentru ca noile lor nevoi nutritive sa fie respectate, bebelusii trebuie sa primeasca alimente solide sigure si adecvate, in timp ce alaptarea va continua pana la varsta de doi ani si chiar si mai tarziu”.
Avand in vedere ca nicio autoritate competenta in domeniu nu face precizari speciale in legatura cu bebelusii hraniti cu lapte praf, diversificarea acestora va incepe tot la varsta de 6 luni. Totusi, administrarea de lapte praf este cu adevarat necesara doar pana la varsta de 12 luni. Dupa un an, formulele pentru junior nu mai sunt considerate obligatorii pentru dezvoltarea armonioasa a copilului care nu a putut fi alaptat. Citește și despre: Mami, tu ești centrul universului bebelușului tău! Iată cât de mult te iubește bebe după aceste semne
Daca medicul pediatru al copilului tau iti recomanda sa incepi diversificarea la 4 luni, tot ce ai de facut este sa precizezi ca doresti sa respecti recomandarile autoritatilor in legatura cu acest aspect. Daca nu ai stiut de aceste precizari, si ai incercat deja sa ii oferi bebelusului altceva in afara de lapte, cel mai bun lucru pe care il poti face este sa te opresti si sa reiei diversificarea mai tarziu. Unul dintre cele mai frecvente motive pentru care parintii incep prea devreme diversificarea este convingerea ca foiala nocturna se datoreaza foamei.
Este adevarat ca cei mai multi dintre bebelusii de 4 luni se trezesc noaptea mai des decat o faceau pana acum, dar nu foamea este cauza, ci achizitiile cognitive din timpul zilei. Introducerea laptelui praf sau a cerealelor la aceasta varsta nu ii va face sa doarma mai linistiti, dar poate avea un important impact negativ asupra digestiei.
4 – 6 luni este un interval in care dezvoltarea creierului se face galopant, asa ca bebelusului ii este efectiv foarte greu sa adoarma. Este normal si natural sa se intample astfel. Un bebelus care si-a stricat somnul va cauta instinctiv cea mai buna metoda de a readormi, care, in cazul bebelusilor alaptati, este sanul. Mai clar, bebelusul tau nu s-a trezit ca sa suga, ci suge ca sa adoarma la loc. Si ca si cum nu ar exista deja destule probleme, bebelusul tau incepe sa dea primele semne de anxietate de separare. Desi adora sa exploreze lumea, prefera sa o faca avandu-te in campul vizual. S-ar putea sa se bucure sa fie luat in brate de bunici, dar va vrea sa te poata vedea sau chiar sa te poata atinge permanent. Iar cand il lasi din brate sau il dai altui membru al familiei, probabil ca va plange.
Abia acum, bebelusul va realiza ca tu si cu el sunteti doua persoane diferite si ca s-ar putea ca uneori sa nu fii in imediata sa apropiere. Acest proces va atinge un varf in jurul varstei de 9 luni si va incepe sa se atenueze dupa varsta de 15 luni. Dar anxietatea de separare poate aparea mai devreme, sau chiar peste ani de zile, in cazul aparitiei unui eveniment major in familie. Citește și despre: Cum afectează depășirea orelor de culcare la vârste mici dezvoltarea emoțională a copiilor
Ce poti face deocamdata este sa eviti sa dispari brusc din raza vizuala a bebelusului, sa-l dai brusc in brate altui adult sau sa il lasi din brate pe neasteptate. Vorbeste-i mereu despre ce se intampla, asigura-l ca esti aproape sau ca te intorci in curand. Probabil ca nu va intelege cuvintele, dar tonul tau linistitor il va ajuta sa isi calmeze temerile. Cel mai bun lucru pe care il ai de facut in aceasta perioada este sa nu te ingrijorezi in legatura cu productia de lapte, oricat de agitat ar parea bebelusul. Laptele e acolo, e suficient, doar ca tiparele alimentare ale micutului s-au schimbat. Citește și despre: Bebelușul meu doarme cel mult 2 ore legate noaptea. Nu am fost niciodată atât de disperată, aveam halucinații de la oboseală