Mamele mulg laptele matern si uneori il stocheaza din diverse motive: nou-nascutul este prematur si inca nu are forta sa suga la san, mama a reinceput serviciul dar doresc sa continue alaptarea, sunt nevoite sa lipseasca de acasa cateva ore sau chiar cate o zi sau mai multe.
Laptele matern muls poate fi o optiune de hranire a copilului in anumite imprejurari. Daca esti intr-o asemenea situatie iata ce trebuie sa stii despre laptele muls si despre stocarea, congelarea si incalzirea lui.
Laptele matern proaspat muls poate fi lasat la temperatura camerei 6-8 ore, cu conditia ca aceasta temperatura sa nu depaseasca 26 de grade Celsius. Daca este mai cald de atat bacteriile au tendinta de a se inmulti deci ar fi bine sa nu riscati sa-l pastrati mai mult de 2-3 ore.
Laptele proaspat muls poate fi pastrat la frigider pana la maxim 72 de ore (incercati totusi sa-l oferiti copilului in 48 de ore iar daca acest lucru nu este posibil se pastreaza in siguranta in congelator). Ar fi cel mai bine sa fie pus cat mai in spate in frigider, unde este mai rece.
Laptele muls poate fi stocat in congelator pana la 3 luni. Daca este un congelator in care sunt -20 de grade Celsius si la care se umbla foarte rar, poate fi pastrat chiar si 6 luni, unele surse garantand chiar si pentru 1 an. Este bine de stiut ca nivelul celulelor albe si al vitaminei C din laptele matern scade prin congelare insa nivelul proteinelor, grasimilor, enzimelor, lactozei ramane in general neschimbat. Depozitati laptele matern in recipiente speciale din plastic (evitati sticla in congelator).
Laptele matern proaspat muls poate si adaugat peste lapte muls anterior, doar ca se recomanda sa-l raciti intai separat in frigider inainte sa le amestecati.
Se intampla ca laptele muls sa miroasa intr-un anumit fel cand este depozitat in frigider, insa acest lucru nu inseamna ca nu mai este bun ci ca grasimea a fost fagmentata sub actiunea unor enzime.
Laptele matern muls nu ar trebui incalzit in cuptorul cu microunde! El se incalzeste fiind pus intr-un recipient cu apa cald sau tinand sticla sub robinetul cu apa calda. Prin incalzire la microunde sau pe aragaz se pierd din anticorpi.
Daca ramane lapte muls dupa o masa a copilului, cantitatea ramasa trebuie aruncata nu stocata din nou. Atunci cand copilul duce recipientul la gura si incepe sa bea o anumita cantitate de bacterii trece din gura lui in lapte si daca laptele ramas este pastrat acele bacterii se inmultesc.
Laptele matern muls nu trebuie neaparat incalzit. El poate fi baut rece, la temperature camerei sau incalzit in modurile descrise anterior.
Este bine sa lasati laptele matern muls la decongelat in frigider si doar daca va grabiti sa-l puneti intr-un recipient cu apa calda sau sub robinet.
Laptele muls poate fi stocat in recipiente de sticla, de plastic sau pungulite. Daca optati pentru pungulite alegeti-le pe cele care se sigileaza mai bine.
Laptele matern dezghetat in frigider poate fi pastrat acolo pana la 24 de ore dupa dezghetare.
Dupa ce a fost dezghetat laptele matern poate fi pastrat la temperatura camerei pana la 4 ore, dupa 4 ore existand riscul dezvoltarii bacteriilor.
In ceea ce priveste re-congelarea sau re-incalzirea laptelui matern, nu exista destule studii pentru a garanta daca este lipsit de riscuri sau nu deci mai bine nu faceti aceste lucruri. Citeste aici si afla pana la ce varsta este recomandata alaptarea.
Descoperă mai multe la Clubul Bebelusilor
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.