Sintagme ca “nu mai am lapte” sau “pierd laptele” sunt la ordinea zilei in primele saptamani dupa nasterea bebelusului. Chiar daca la inceput lactatia a pornit si totul pare pe calea cea buna, unele mame se confrunta pe parcurs fie cu iluzia ca laptele se imputineaza fie intr-adevar lactatia le scade din diverse cauze. Afla din acest articol care sunt cauzele ce pot fi evitate (deseori fiind vorba de fapt de greseli in alaptare), si care sunt cauzele reale de scadere a lactatiei.
Lactatia scade – Cauze care pot si trebuie sa fie evitate:
Alaptarea la program si nu la cerere.
Productia de lapte se formeaza in functie de cerere de aceea pentru a se ajunge la cantitatea optima necesara nou-nascutului el trebuie sa fie hranit de cate ori o cere, nu la program, la 3-4 ore cum din pacate unele mame mai practica. Citeste mai multe despre alaptarea la cerere
Completarea cu lapte praf la scurta vreme dupa nastere.
Fie in maternitate, fie acasa, introducerea completarii cu formula va duce la diminuarea cantitatii de lapte matern din acelasi motiv ca in situatia anterioara: organismul va fi “pacalit” ca bebelusul are nevoi reduse si nu va mai produce cat trebuie, nefiind stimulat.
Scoaterea meselor de lapte noaptea.
Mesele de noapte nu trebuie scoase de catre mama ci copilul va fi cel care va renunta la ele cand va fi pregatit, mai ales ca prolactina se secreta si este stimulate cu precadere pe parcursul noptii.
Hranirea copilului cu lapte muls.
Pompa nu poate sa scoata in toate cazurile aceeasi cantitate pe care o poate scoate un bebelus si nici nu stimuleaza atat de bine productia de lapte, ea urmand sa scada in timp. Citeste mai multe despre situatiile cand poate fi utila o pompa de san
Folosirea suzetei.
Desi considerat un obicei benign, oferirea suzetei, mai ales daca e facuta din primele saptamani, va interfera cu productia de lapte scazand-o. Daca foamea bebelusului este “pacalita” cu suzeta el nu va mai transmite semnalele corecte despre nevoile sale de hrana astfel incat sanii vor produce mai putin lapte.
Atasarea incorecta la san.
Daca bebelusul este atasat incorect el nu va suge in mod suficient si eficient si astfel nu va stimula sanul pentru a produce indeajuns.
Folosirea protectiilor pentru sani timp indelungat micsoreaza de asemenea eficienta suptului bebelusului astfel incat sanul nu este stimulat sa produca suficient.
Probleme medicale ale bebelusului care il impiedica sa suga eficient sau des astfel incat lactatia va scadea: probleme cu frenul lingual, prematuritate, icter care provoaca somnolenta si deci pauze mari intre alaptari.
Scoaterea meselor de lapte la inceputul diversificarii.
Diversificarea trebuie sa mearga in paralel cu alaptarea la cerere, scoaterea unei mese de lapte interferand cu alaptarea pana la scaderea lactatiei inainte de vreme. Citește și despre: Laptele matern nu se transformă NICIODATĂ în apă chioară, nici după 1 an, 2, 3 sau 7
Cauze reale de scadere a lactatiei:
- Interventii chirurgicale la sani datand de dinainte de nastere, inclusiv operatii estetice de augmentare sau reductie a sanilor (desi in functie de pozitionarea lor se poate alapta inclusiv cu silicon sau cu incizii mamare).
- Dereglari hormonale diverse
- Hipotiroidism
- Sindromul ovarelor polichistice
- Obezitate – de cele mai multe ori asociata cu sindromul mentionat anterior
- Diabet
- Hipertensiune puternica
- Hipoplazie mamara, adica sani mici dar nu in sensul de tesut muscular ci de glanda mamara.
- Retentia placentara: daca dupa nastere fragmente de placenta raman fixate de uter lactatia va intarzia sa se instaleze si va fi scazuta
- O hemoragie masiva la nastere care sa afecteze glanda care secreta prolactina.
Se intampla si ca lactatia sa scada temporar din diverse motive cum ar fi:
Perioada menstruatiei: multe mame observa ca in tipul ciclului menstrual lactatia scade insa isi revine ulterior, nu este un motiv de ingrijorare.
Sarcina: lactatia se diminueaza de cele mai multe ori pana la un punct in care dispare si nu revine decat dupa nasterea celuilalt copil, unii dintre copiii alaptati pana atunci auto-intarcandu-se in aceasta perioada, altii continuand sa fie alaptati in tandem cu fratele mai mic.
Anumite plante pot avea ca efect scaderea lactatiei.
Consumarea de catre mama care alapteaza a unei cantitati mari de salvie, sub forma de ceaiuri sau chiar bomboane mentolate, stiindu-se ca salvia le este recomandata celor care se confrunta cu o productie prea mare de lapte sau care doresc sa intarce, deci contribuie la scaderea lactatiei. Sunt si alte plante care trebuie evitate in cantitati mari de catre mamele care nu doresc diminuarea productiei de lapte matern: oregano, patrunjel, menta, coada soricelului, cimbru, macris. Hranirea si mai ales hidratarea necorespunzatoare a mamei sau oboseala excesiva, surmenarea poate reprezenta o lata cauza.
Infectii ale mamei. Unele infectii pot necesita intreruperea temporara a alaptarii ceea ce va duce la diminuarea lactatiei, situatie care din fericire va reveni la normal cand copilul va fi repus la san. Citește pe larg despre: Tratamente, investigații și medicamente permise în timpul alăptării bebelușului
ÎN CLUBUL BEBELUȘILOR am pregătit un GHID COMPLET DE SUPORT PENTRU ALĂPTARE
Vizitează sectiunile de mai jos și alăptarea bebelușului va fi lină și plină de satisfacții!
ALĂPTAREA LA ÎNCEPUT
BEBELUȘI ALAPTAȚI
ALIMENTAȚIA ÎN ALĂPTARE
DESPRE LAPTELE MATERN
SPRIJIN PENTRU ALĂPTARE
TOTUL DESPRE ÎNȚĂRCARE
Descoperă mai multe la Clubul Bebelusilor
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.