Alaptarea unui copil, mai ales in primele luni, este un act solicitant si de aceea organismul mamei are nevoie atat de un surplus de calorii cat si de un aport suplimentar de lichide. In ceea ce priveste consumul optim de lichide studiile institutelor de medicina arata ca in medie mamele care alapteaza consuma intr-o zi 3,2 litri de lichide, aproximativ 13 cani, in comparatie cu 2.2 litri consumati in general de celelalte femei. Asta nu inseamna ca fiecare mama care alapteaza trebuie sa bea aceasta cantitate de lichide, pentru ca nevoia de lichide variaza de la persoana la persoana si este in legatura cu diversi factori.
Chiar daca au in comun alaptarea, intervin si variabile care regleaza cererea de lichide a fiecarui organism, de la conditiile de mediu pana la activitatea depusa. Cel mai natural ar fi ca fiecare femeie sa isi asculte organismul, sa urmareasca semnalele date de corp si sa consume lichide de cate ori ii este sete.
Consumul optim de lichide in timpul alaptarii
Problema mamelor care alapteaza este de multe ori legata de faptul ca ele uita de ele insele astfel incat pur si simplu uita sa se hidrateze.De asemenea daca nu au la indemana lichide amana hidratarea pana le iese din minte, indreptandu-si toata atentia spre nou-nascut.
De aceea pentru preventia deshidratarii mama care alapteaza ar fi bine sa urmeze anumite directii:
Pastreaza mereu la indemana o sticla cu apa, astfel incat sa poti bea de cate ori ti-e sete. Multe mame simt nevoia sa bea chiar in timp ce au copilul la piept asa ca e bine sa ai langa tine ceva de baut pentru ca altfel vei amana si vei putea ajunge la deshidratare.
Urmareste semnalele corpului: iti poti da seama ca nu bei suficiente lichide daca urina iti este de culoare mai inchisa, are un miros mai puternic, daca esti constipata sau ai dificultati la defecare. Ai grija la lichidele diuretice precum cafeaua, ceaiul negru, alcoolul, sucurile carbogazoase. Acestea te pot face sa urinezi mai des, provocand deshidratare. Atentie si la nivelul de zahar consumat, caci zaharul poate inhiba absorbtia apei.
Nu consuma alimente sau bauturi care pot provoca diaree caci risti si in acest fel sa te deshidratezi. E de preferat sa nu bei lichide in timpul mesei. Organismul produce fluide special pentru ajutorarea digestiei in timp ce te hranesti iar daca bei si apa ea va dilua aceste sucuri gastrice si vei putea face indigestie. In orice caz e bine de stiut ca nu exista o “reglementare-standard” in ceea ce priveste consumul de lichide deci nu ai de ce sa te fortezi sa bei mai mult decat iti cere propriul organism.
Exista si multe mituri propagate pe tema hidratarii optime a femeilor care alapteaza de aceea este bine sa le recunosti si sa stii ca nu au temei stiintific
Se spune ca cu cat bei mai multe lichide cu atat “faci mai mult lapte”. Insa contrar credintelor populare nu s-a stabilit in mod stiintific vreo relatie de cauzalitate intre consumul mare de lichide si sporirea cantitatii de lapte matern secretat. Se spune ca “doar apa conteaza in preventia deshidratarii” si de aceea trebuie sa masori exact cat sa bei pe parcursul unei zile. Insa corpul tau isi poate lua cantitatea necesara de apa si din alte surse, cum ar fi fructele, legumele, supele, fresh-urile de fructe, ceaiuri de plante.
Prin urmare regula de aur este sa acorzi atentie semnalelor trimise de corpul tau. Nu te lasa pana in pragul deshidratarii dar nici nu te forta sa bei mult mai mult decat iti cere organismul doar pentru ca asa “scrie la carte”. Nu exagera nici cu consumul ceaiurilor galactogoge ele sunt bune dar este suficient sa bei 1-3 cani de ceai de anason sau chimen pe zi, nu are sens sa fortezi nota daca nu iti este intr-adevar sete sau daca nu simti nevoia de mai multe lichide, avand in vedere ca fiecare organism este diferit.
ÎN CLUBUL BEBELUȘILOR am pregătit un GHID COMPLET DE SUPORT PENTRU ALĂPTARE
Vizitează sectiunile de mai jos și alăptarea bebelușului va fi lină și plină de satisfacții!
ALĂPTAREA LA ÎNCEPUT
BEBELUȘI ALAPTAȚI
ALIMENTAȚIA ÎN ALĂPTARE
DESPRE LAPTELE MATERN
SPRIJIN PENTRU ALĂPTARE
TOTUL DESPRE ÎNȚĂRCARE
Descoperă mai multe la Clubul Bebelusilor
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.