Colostrul primul lapte al mamei, este secretat doar in primele 3-5 zile dupa nastere si este un aliment unic si extrem de folositor pentru nou-nascut. Prolactina stimuleaza productia de colostru din timpul sarcinii, inca din saptamana a 16-a.
Primul lapte matern – colostrul, este mai galben si mai consistent decat laptele urmator.
Culoarea galbena este data de o prezenta bogata de beta-caroten, o forma de vitamina A cu rol esential in procesul de crestere.
Acesta contine o cantitate mai mare de proteine decat restul laptelui, toate mineralele, vitaminele de care are nevoie copilul in primele zile de viata dar este mai sarac in grasimi si zaharina. Prin acest continut, colostrul reprezinta alimentul ideal pentru nou-nascut si care il va ajuta sa recupereze intr-un timp scurt “scaderea fiziologica”.
Deoarece contine mai putina cazeina decat restul laptelui este foarte usor de digerat si potrivit pentru nou-nascut.
Colostrul contine o cantitate semnificativa de zinc, un mineral important in procesul de crestere si dezvoltare. In colostru se regaseste un nivel ridicat de anticorpi ce constituie baza unui sistem imunitar puternic.
Colostrul are un efect laxativ, ce il va ajuta pe bebelus sa elimine complet si intr-un timp mai scurt, meconiu acel scaun format in perioada cand era in uter si care este mai dens si vascos.
Colostrul isi schimba treptat compozitia.
Cantitatea de proteine si saruri minerale se diminueaza, in timp ce nivelul grasimilor creste. Acest fenomen se petrece in primele 3-5 zile de la aparitia lactatiei.
Laptele matern este alimentul cel mai potrivit pentru bebelusi in primele luni de viata deoarece contine in cantitati adecvate toti nutrientii necesari cresterii.
Bebelusii alaptati la san au mai putine probleme de sanatate si mai putine alergii. Alaptarea actioneaza ca un scut impotriva alergilor si din acest motiv in cazurile cu istoric familial predispus la alergii se recomanda ca aceasta sa dureze cel putin un an.
Te-ar mai putea interesa pe aceeasi tema:
Despre Alaptare
Alaptarea si vitamina D
10 sfaturi pentru ca alaptarea sa fie mai usoara la inceput
De ce e bine sa alaptezi ?
Descoperă mai multe la Clubul Bebelusilor
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.