Maternitatea este grea, indiferent de situația în care te afli. Maternitatea e o noțiune atât de complexă, încât fiecare dintre noi trece printr-o experiență diferită. Mamele casnice și mamele care lucrează trăiesc maternitatea în moduri diferite și au parte de provocări specifice. Această scrisoare li se adresează mamelor casnice.
Către toate mamele casnice dedicate, implicate, adesea zâmbitoare, uneori nervoase, dar întotdeauna pline de iubire
Felicitări! Felul în care rezistați, zi de zi, în care vă străduiți să faceți tot ce știți mai bine, este o inspirație. Copiii voștri simt efortul pe care îl depuneți și care, peste ani, va conta poate mai mult decât acum. Să stai acasă non stop ca să crești copiii poate fi înnebunitor, mai ales în societatea actuală, în care mamele sunt atât de singure.
De la mamă la mamă: sfaturi pentru o mamă casnică
Petrece cât mai mult timp afară
Te rog, ieși cât mai mult din casă! Știu, e greu să îmbraci copiii care se împotrivesc, să pregătești lucrurile esențiale pentru fiecare dintre ei, să iei scutece, biberoane, gustări, jucării, dar crede-mă: o schimbare de peisaj îți poate schimba moralul și îți va face ziua mai frumoasă.
Citește pe larg despre: Tipurile de atașamentul mamă-copil. Ce impact au în dezvoltarea și în devenirea copilului ca adult. Tu în ce tip te încadrezi?
Găsește activități potrivite pentru copii
Plictiseala este cel mai mare dușman al copiilor. Alege activități care să îi țină ocupați pe cei mici și să te ajute să socializezi cu alte mame casnice. Găsește – sau înființează chiar tu – un grup de joacă pentru copii. Mergi la plimbare prin cartier. Identifică spațiile de joacă și cu activități pentru vârsta copilului tău.
Nu uita de activitățile cele mai simple, dar cu cel mai mare impact. Puteți picta cu apă folosind un recipient cu puverizator și o bucată de carton. Puteți picta cu degetele, face fursecuri, baloane de săpun, colora sau juca cu plastilină.
Implică-i pe copii, cu zâmbetul pe buze, în activitățile casnice pe care le puteți transforma în joacă sau concurs. Nu uita că o zi plină înseamnă mai puține tantrumuri.
Citește și despre:
Cearta părinților creează copilului sentimente de nesiguranță și o viziune negativistă asupra vieții în general
O afirmație pe care nicio mama nu o face în gura mare. Da, am un copil favorit!
Nu îmi mai spune că trebuie să fac și un băiat! Familia noastră este completă cu cele trei fiice!
Vorbele mamei mele: sper să ai un copil exact ca tine! Cum e să crești un copil care îți seamănă prea mult?
Când mă simţeam obosită, el mereu avea pretenţii, ba să îi fac masaj la spate şi la picioare, ba iar ceaiuri sau cafele şi multe altele
De la ce să-ți iei gândul după ce naști! Merită tot efortul, viața ta va fi mult mai bogată de acum înainte
Fă o rezervă secretă de activități pe care copiii le pot desfășura singuri
Una dintre cele mai mari provocări pe care le-am întâmpinat, ca mamă casnică, a fost să pot să îmi ascult gândurile câteva minute pe zi. Adevărul este că avem nevoie de o pauză de la atâta copilărit.
Poți face asta în deplină siguranță păstrând o mică rezervă de activități care îl fascinează pe copil și care nu implică prezența sau ajutorul tău. Îi place să spele vasele? Scoate cuțitele din chiuvetă și lasă-l să se desfășoare! Iubește abțibildurile? Există cărți superbe cu autocolante!
CITEȘTE ȘI: Meseria de mamă înseamnă 2 joburi și jumătate cu normă întreagă! Demonstrat științific pe pielea tuturor mamelor
Te simți vinovată?
Adeseori am făcut greșeala de a gândi prea mult, atunci când nu era cazul. Iar dacă ești mamă casnică, e ușor să cazi în capcana aceasta, a cântăririi fiecărui gest sau cuvânt.
Probabil , ca și mine, te întrebi dacă faci destule pentru și împreună cu cel mic. Te simți vinovată dacă pleci fără el sau dacă simți nevoia să ai puțin timp pentru tine. Dar asta este foarte greșit.
Da. ești mamă, dar nu ești DOAR mamă. Ești, de asemenea, o persoană independentă de copiii săi. Din acest punct de vedere trebuie să înțelegi că e important să îți oferi timpul necesar să te resetezi.
Mamele casnice se confruntă cu un nivel crescut de stres
Multe mame casnice sunt îngrijorate pentru veniturile familiei. Singurătatea și izolarea socială le face să se simtă furioase. De multe ori, ele sunt judecate pentru că ”stau” acasă, în timp ce soțul lor muncește. E ușor să te simți copleșită de toate aceste lucruri. Vorbește cu partenerul, cu prietenele, cu mama sau cu alte persoane apropiate despre aceste emoții.
Citește pe larg despre: Cele mai bune 10 modalități prin care părinții ajută la dezvoltarea copiilor
Ai grijă de tine
Copiii sunt minunați, sunt unele dintre cele mai mari bucurii pe care le putem trăi. În același timp, copiii sunt niște ființe egocentrice și egoiste, care nu au niciun fel de opreliști când vine vorba despre a pretinde ceea ce doresc. Din acest motiv, eu m-am simțit de multe ori obosită, epuizată, secată de orice urmă de energie.
M-am simțit mai bine după ce am învățat să mă ascult și să am grijă și de mine. După ce am găsit activități care îmi plac și care mă ajută să mă relaxez. După ce am reușit să le comunic oamenilor din viața mea că am nevoie de puțin timp pentru mine, din când în când. Cea mai mare reușită din primul an de viață al copilului a fost când am reușit să îl fac pe soțul meu să înțeleagă de ce nu e suficient să fiu curată, ci vreau să știu, când intru în duș, că el se ocupă, cu adevărat, de bebelușul nostru.
Nu te lăsa copleșită de nevoile copilului
Adesea, aceste nevoi pot fi amânate. Dacă nu reușești să te organizezi, mental, cu antrenamentul la oliță, amână renunțarea la scutec cu o lună. Încălzește o porție de mâncare congelată dacă nu ai avut timp să gătești. Lucrurile acestea nu îți scad valoarea ca mamă. Ca să îi fie bine copilului e esențial să fii tu bine, mai întâi.
Nu uita că există specialiști care compară munca unei mame casnice cu efortul pe care l-ai depune dacă ai avea două joburi și jumătate. Adevărul e că și răsplata e pe măsură! Bucură-te de fiecare clipă și de alegerea ta, poți schimba lucrurile oricând!
Citește pe larg despre: Mamă, TU vei fi întotdeauna IUBIRE pentru copilul tău