Așa a sunat sfatul pediatrului copilului meu, sfat pe care l-am primit în primăvara anului în care urma să îl înscriu în grupa mică, la grădiniță. A încerca să crești imunitatea unui copil este ca și cum te-ai juca cu o centrală nucleară. Nu poți crește imunitatea apăsând pe un buton. Toate recomandările legate de vitamine sau alte imunostimulatoare sunt false. Suplimentele alimentare au rolul lor, sunt recomandate în anumite cazuri, însă după diferite analize și după stabilirea unor diagnostice, dar nu pentru creșterea imunității. Este neștiințific și niciun studiu nu atestă eficiența lor.
Ba chiar pot face mai mult rău decât îți închipui, pentru că imunitatea în exces este periculoasă. Iar tratamentele pe termen lung cu aceste așa-numite imunostimulatoare, pot genera apariția de tulburări de tip autoimun, boli autoimune, alergii sau pot să dezvolte dependența de acestea. Bombardați cu prea multe pastile, acești copii nu au decât de suferit. Asta pentru că cele mai multe dintre vitamine și imunostimulatoare, dincolo de substanța activă care chiar poate fi un extract natural, conține și o mulțime de alte ingrediente care nu mai sunt naturale și care provoacă reacții adverse urâte (îndulcitori artificial: aspartam sau chiar zahăr, sorbitol, acid citric, arome).
Cine ne destabilizează imunitatea
Imaginează-ți imunitatea ca pe o armată cu mulți soldați, înarmați până în dinți, dispuși să se deplaseze imediat acolo unde apare o alarmă (infecție) în corp cu scopul de a o neutraliza. Vorbim despre niște mecanisme foarte bine definite, care se întâmplă natural, fără greșeală. Astfel, imunitatea reprezintă capacitatea naturală a organismului de a se apăra în fața virusurilor, microbilor și a bacteriilor.
Ce se întâmplă însă când din cauza unei infecții serioase (cum ar fi cancerul), ori în urma tratamentului cu citostatice și cortizon, ori după medicații sau terapii de imunizare luate după ureche, sistemul imunitar se simte atât de slăbit încât nu mai poate face față? Soldații și-au pierdut încrederea în comandantul lor, mulți au pierit în lupte pe care nici n-ar fi trebuit să le poarte, armata este decimată, iar poarte de intrarea a virusurilor, bacteriile și microbilor în organism nu mai poate fi păzită.
Forța sistemului imunitar scade din cauza unui stil de viață nepotrivit: dietă dezechilibrată, somn deficitar, administrare de medicamente sau terapii după ureche, precum și bolile netratate la timp.
Cum arată semnele unei imunități precare
Nu există analize care să determine dacă sistemul nostru imunitar funcționează corect, însă există anumite semne și simptome care ne pot trage un semnal de alarmă. Printre cele mai evidente simptome se numără un număr foarte mare de viroze respiratorii pe an, starea continuă de oboseală, inflamația ganglionilor limfatici, tulburările de tranzit intestinal. Poate aceste semne apar mult prea târziu pentru a mai putea face ceva ce și tu poți face ca să-ți fie bine. Dar dacă ții minte că imunitatea se păstrează, nu se tratează, ești pe drumul cel bun! Cum se păstrează? Printr-un stil de viață echilibrat, cu mâncare sănătoasă și multă mișcare.
Program proimunitate
Există unele măsuri nutriționale foarte simple care pot ajuta în echilibrarea micronutrițională imunitară. Dar cum nu este vorba doar despre mâncare, iată principalele reguli (simple!) care trebuie urmate pentru a menține sistemul imunitar la cote maxime:
O alimentație când mai diversă.
Când vine vorba despre o alimentație sănătoasă pentru copii, ar trebui să punem pe primul lor legumele și fructele sănătoase. Al doilea lucru important când vine vorba despre sănătatea este hidratarea. Alege să-i oferi copilului tău apă în locul altor lichide care nu vor suplini niciodată apa (spre exemplu laptele, sucurile cu zahăr adăugat care duc la obezitate sau chiar sucurile proaspăt stoarse din fructe). Introdu în meniul zilnic al unui copil mici cantități de uleiuri esențială de mentă și eucalipt, vitamina C, miere și anumiți antioxidanți care ameliorează inflamația mucoaselor tractului respirator.
O floră intestinală echilibrată.
Atât la copii, cât și la adulți este valabil acest lucru. Atunci când acesta se dezechilibrează, capacitatea sistemului imunitar de a lupta împotriva infecților este modificată. Ce provoacă acest dezechilibru? Tratamentele cu antibiotice dar și lipsa din alimentație a probioticelor.
Odihnă și multă mișcare în aer liber.
Amândouă sunt la fel de importante pentru construirea și păstrarea unui sistem imunitar. Preșcolarii cu vârsta între 3 și 5 ani au nevoie de 11 până la 13 ore de somn pe noapte, iar cei de vârstă școlară au nevoie de 9 până la 11 ore de somn pe noapte. De asemenea, de o importanță colosală pentru păstrarea imunității este mișcarea în aer liber, petrecerea a cât mai mult timp afară, plimbându-se sau jucându-se în aer liber.
E sănătos să răcească!
De fapt, este singurul mod prin care crește rezistența organismului la boli (expunerea la viruși și bacterii) în mod natural. Spre exemplu, un număr de șase infecții virale pe an este considerat absolut normal. Doar dacă acest număr depășește 6-8 infecții pe an, e normal să ne adresăm unui specialist pentru a afla dacă nu este vorba despre un deficit imunologic cu care copilul se naște, dar care poate fi diagnosticat corect doar în urma unor analize specifice.
În rest, e sănătos să răcească!
CITEȘTE ȘI: Vârsta potrivită pentru grădiniță – Este pregătit copilul pentru colectivitate?
Descoperă mai multe la Clubul Bebelusilor
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.