In special la inceputurile alaptarii majoritatea mamelor se confrunta cu probleme mai mici sau mai mari, una dintre acestea fiind obstructia unui canal galactofor cu acumularea laptelui intr-un lob sau mai multi- mai simplu si mai pe scurt spus: infundarea unui canal. Aceasta problema poate sa apara insa si la mame cu experienta in alaptare.
Care sunt semnele unui canal infundat?
- Apare roseata localizata pe san, de obicei sub forma unei linii;
- Se resimte tensiune in sani;
- Acea linie inrosita se simte si tare la pipait si de multe ori cu “noduri”;
- Durere localizata in acea zona a sanului.
Care sunt cauzele infundarii canalelor?
Canalele se infunda in general si in principal din cauza unei pozitii nepotrivite la san, a unei atasari incorecte a copilului la san,a suptului ineficient dar si datorita unor pauze mari intre supturi, din cauza ca sanii sunt goliti deficitar.
Uneori infundarea unui canel se intampla si datorita unei presiuni exterioare, fie strangem prea tare sanul cand il oferim bebelusului fie purtam imbracaminte necorespunzatoare, haine sau sutiene prea stramte. La unele mame obstructionarea canalelor apare cand dorm pe burta, mai ales daca au sanii mari.
Cum putem preveni infundarea canalelor?
Dat fiind ca “e mai simplu sa previi decat sa tratezi” ar fi bine sa urmam niste pasi prin care sa evitam sa ajungem la problema canalelor infundate. Iata ce ar fi bine de facut:
- alaptare frecventa, la cerere, in nici un caz alaptare la program;
- mentinerea alaptarii pe timp de noapte atat timp cat doreste copilul;
- sustinerea sanului in timpul alaptarii, mai ales in cazul sanilor foarte mari, dar fara sa apasati prea tare vreo zona;
- folosirea mai multor pozitii de alaptare alternative;
- purtarea unor haine corespunzatoare, in special a unor sutiene potrivite care sa nu stranga sanii;
- evitarea exercitarii presiunii pe sani.
Cum tratam un canal infundat?
Daca totusi am ajuns la infundarea unui canal in timpul alaptarii e bine sa stim ce avem de facut, caci e o problema usor de remediat:
- Continuati in primul rand sa alaptati, nu intrerupeti in niciun caz alaptarea, dimpotriva, alaptati frecvent caci uneori problema se rezolva pur si simplu prin suptul copilului;
- Masati cu blandete portiunea respectiva inspre mamelon, spre a elimina laptele blocat. Puteti folosi un ulei de masaj sau puteti efectua aceasta actiune la dus, sub apa calda;
- Puneti copilul la san intr-o pozitie in care barbia sa fie indreptata spre zona dureroasa;
- Aplicarea unor comprese calde inainte de supt. Puteti folosi comprese cu foi de varza usor incalzite in prealabil (nu trebuie pus nimic rece pe san) si batute astfel incat sa iasa zeama din ele;
- Lecitina de 1200 luata de cate 3-4 ori pe zi are de asemenea efect in desfundarea canalelor.
Atentie mare caci netratarea canalelor infundate poate duce la o afectiune mai serioasa si anume mastita. Inflamatia sanului apare daca laptele nu este indepartat din canalul blocat iar daca ragadele lasa si o portita de infectare se poate ajunge la mastita infectioasa.
Daca sanul se inroseste pe o arie mai mare, devine foarte dureros si inflamat si apare febra insotita de frisoane inseamna ca ati ajuns la mastita.
Prin urmare nu treceti cu vederea un canal obstructionat si incercati sa-l goliti pentru a preintampina aceasta problema. Dintre toate remediile insirate suptul eficient si corect al copilului este cea mai eficienta metoda, bebelusul eliberand canalele mai bine decat orice pompa, fie ea manuala sau electrica, deci puneti copilul cat mai des la supt si asigurati-va ca atasarea este corecta.