Când un copil își manifestă dorința pentru una dintre meserii, cel mai bun lucru pe care îl poți face este să-l susții. Oferă-i tot ce are nevoie pentru o adevărată secție de poliție cu seturile de la Playmobil!
Primele exemple pentru orice copil suntem noi, părinții. Ei cresc alături de noi, ne observă, ne imită și apoi repetă ceea ce au văzut la noi. E un proces firesc, sunt primii pași pe care îi fac cei mici pe drumul cunoașterii. În felul acesta descoperă ce se află în jurul lor, cum se folosesc lucrurile, vorbele, sentimentele, cum face mama, ce spune tata și, nu în ultimul rând, cine va fi el.
Poate ai văzut că din discuțiile cu el, copilul alege ceea ce simte că i se potrivește.
Dacă i se acordă mai multă atenție din partea mamei (o situație foarte des întâlnită în familiile din țara noastră), copilul, chiar dacă este de gen masculin, poate alege să joace rolul unui bucătar (așa cum o vede în fiecare zi pe mama sa, la bucătărie).
Sau poate va dori să repare mașini și biciclete, ori mobile prin casă, așa cum îl vede pe tata, părintele cu care stă cel mai mult.
Cine voi fi?
Jocul de rol reprezintă o parte importantă a vieții unui micuț aflat în plină descoperire a lumii care îl înconjoară. De regulă după ce trec de vârsta de 3 ani, copiii sunt capabili să inventeze astfel de jocuri, utilizând în joaca lor tot ceea ce i-ar putea ajuta.
Un cavaler medieval s-ar putea să-și facă scut dintr-un capac de oală și sabie dintr-o coadă de mătură. Iar calul devotat i-ar putea fi brațul gros al unui fotoliu.
Această joacă, parte a dezvoltării lui, poartă numele de asumarea unui rol. E bine ca noi, părinții, să-l încurajăm să joace astfel de roluri diferite, din mai multe motive. Iată doar câteva:
- pretinzând că e altcineva, copilul își dezvoltă aptitudinile sociale; a studiat personajul, îl imită, încercând să-l „facă“ atât de bine cât poate;
- repetând situațiile pe care le-a văzut, copilul nu face decât să le înțeleagă mai bine;
- jucând orice rol își dorește el, copilul poate face lucruri pe care nu le poate face în viața reală;
- interpretând roluri, rezolvând probleme și cooperând cu celelalte „personaje“ pentru gestionarea situațiilor ivite, copilul învață să gândească.
Indiferent ce alege să facă, susține-l!
Oferă-i jucăriile potrivite pentru a putea să intre în rolul pe care și-l dorește. Seturile de la Playmobil sunt tot ce și-ar putea dori vreodată un copil.
Secția de poliție, spre exemplu, vine să ofere tot ce are nevoie un copil pentru a deveni un polițist în toată regula: clădirea secției de poliție cu închisoare, mașinile rapide cu sirene, gangsterii, polițiștii și câinii lor, precum și pistoale, echipamente și multe alte accesorii.
E foarte simplu și distractiv să intri în pielea unui polițist dedicat și curajos și să pui după gratii toți infractorii. Dar să devii erou e visul oricăruia, nu-i așa?
Tu cum îi susții dezvoltarea? Cum îi dai aripi copilului tău?