Toti copiii il iubesc, intr-o anumita perioada a vietii lor. Porneste de la scenarii extrem de simple si evolueaza treptat la scenarii complicate si abstracte. Iata ce este jocul de rol, cum se joaca si de ce este atat de important pentru dezvoltarea normala a copilului tau.
Ce este jocul de rol?
Iti amintesti cand te jucai de-a mama si de-a tata? De-a medicul si pacientul? De-a invatatoarea si elevii? Ei bine, acesta este jocul de rol !
Daca este sa ii dam crezare lui Einstein, jocul de rol este unul dintre cele mai importante jocuri din viata copilului tau.
Pentru ca jocul de rol implica multa imaginatie, iar „Imaginatia este mai importanta decat cunoasterea. Deoarece cunoasterea se limiteaza la ceea ce stim si intelegem in prezent, in timp ce imaginatia imbratiseaza intregul univers, tot ceea ce, candva, va fi inteles si cunoscut”.
De ce este jocul de rol atat de eficient?
Jocul de rol este un instrument de invatare, caci copilul este incurajat sa participe activ la procesul de invatare.
Copiii se pot deplasa, se pot pune in pielea altuia, pot folosi fraze-cliseu pentru a comunica, pot lua decizii in numele personajului pe care il interpreteaza.
Toate acestea inseamna distractie, prin urmare este mai probabil ca cel mic sa retina lucruri prin aceasta metoda, decat stand in fata unei coli albe de hartie.
Jocul de rol recreeaza situatii din viata reala, asadar copilul are ocazia sa inteleaga cum functioneaza lucrurile in societate.
Copilul exploreaza contextul in care s-ar afla in cabinetul medicului, intr-o statie de pompieri sau la piscina. Copiii care „merg la supermarket” vor face liste de cumparaturi si vor calcula preturi si bani.
Care sunt beneficiile jocului de rol?
Pentru parinte, jocul de rol are o valoare inestimabila. Obisnuit de mic cu astfel de activitati, copilul le va considera absolut naturale, o distractie obisnuita a familiei.
Parintele insa va avea o ocazie nepretuita de a afla cum decurge ziua copilului atunci cand acesta nu este cu el.
Copiilor li se poate parea neimportant sa relateze anumite evenimente ale zilei petrecute la gradinita, la scoala sau cu bona in parc.
Insa recreerea acestor decoruri in linistea casei proprii si plasarea copilului in rolul cheie iti vor deschide ochii asupra relatiei pe care o are cu adultul care il ingrijeste.
Copilul va reda, in joaca, comportamentul adultului: in joaca „de-a educatoarea” copilul s-ar putea rasti sau i-ar putea urechi pe micutii elevi.
In joaca de-a bona s-ar putea sa ai supriza de a-l vedea „interpretand” rolul bonei cu telefonul in mana pe banca din parc.
Beneficiile jocului de rol pentru copil sunt si ele extrem de importante:
- Ajuta la dezvoltarea abilitatilor de comunicare si a limbajului
- Le permite copiilor sa exploreze, investigheze si experimenteze
- Ajuta la dezvoltarea abilitatilor sociale, la buna colaborare cu copiii de varste apropiate
- Ii invata pe copii sa empatizeze cu ceilalti si sa priveasca lucrurile din mai multe perspective
- Ii incurajeaza pe copii sa isi exprime gandurile si sentimentele intr-un mediu relaxat
- Ii ajuta pe copii sa invete
- Dezvolta creativitatea si imaginatia.
Ce jocuri de rol poti juca acasa?
Daca esti in pana de inspiratie, iti propunem cateva jocuri de rol clasice care pot fi jucate acasa:
- De-a restaurantul – copilul va participa la pregatirea mesei, va nota comanda, va aseza masa, va servi masa, va calcula nota si va da restul.
- De-a medicul veterinar
- De-a medicul si asistentele
- De-a mersul la cumparaturi
- De-a scoala/gradinita