Vărsăturile la copii pot trage semnalul de alarmă pentru multe boli, de la o simplă și banală bacterie gastrointestinală la o alergie alimentară sau chiar apendicită. Cum îți dai seama ce provoacă vărsăturile copilului tău? Iată un ghid care te va lămuri și care te va învăța ce să faci în fiecare situație.
- VĂRSĂTURI + DIAREE + FEBRĂ MODERATĂ
- VĂRSĂTURI PERSISTENTE DUPĂ ALĂPTARE SAU BIBERON
- VĂRSĂTURI + ERUPȚIE CUTANATĂ
- VĂRSĂTURI + SÂNGE
- VĂRSĂTURI PUTERNICE, GALBEN-VERZUI
- VĂRSĂTURI RECURENTE FĂRĂ ALTE CAUZE EVIDENTE
- VĂRSĂTURI + FEBRĂ + ȚIPĂT (SUGARI) sau GÂT RIGID (COPII MAI MARI)
- VĂRSĂTURI + DURERI ABDOMINALE SEVERE
De ce vomita bebelusii in jet? Vărsăturile în jet la bebeluși sunt destul de comune și pot avea mai multe cauze posibile:
Reflexul de vărsătură: Bebelușii au un reflex de vărsătură puternic, care poate fi declanșat de o varietate de factori, cum ar fi supraalimentarea sau alimentarea prea rapidă.
Indigestie: Dacă bebelușul a consumat prea mult lapte sau a fost hrănit prea rapid, acest lucru poate provoca indigestie și vărsături în jet.
Reflux gastroesofagian: Bebelușii pot avea reflux gastroesofagian, o condiție în care conținutul stomacului revine în esofag. Aceasta poate duce la vărsături în jet după mâncare.
Intoleranță alimentară: Unele bebeluși pot avea intoleranțe alimentare la anumite ingrediente din lapte sau formulele lor, ceea ce poate provoca vărsături severe.
Infecții sau afecțiuni medicale: Anumite infecții virale, boli intestinale sau alte afecțiuni medicale pot provoca vărsături in jet la bebeluși.
Prea mult aer în stomac: Înghițirea prea mult aer în timpul hrănirii sau a mâncatului poate provoca disconfort și vărsături.
Dacă observați că bebelușul vomita în jet în mod regulat sau dacă vărsăturile sunt însoțite de alte simptome îngrijorătoare, cum ar fi pierderea în greutate, iritabilitatea sau sângerările, este important să contactați medicul pediatru pentru evaluare și tratament adecvat. Este posibil să fie necesar să ajustați rutina de hrănire sau să identificați și să tratați orice probleme medicale subiacente.
Vărsăturile la copii sunt o experiență traumatizantă atât pentru cei mici, cât și pentru părinți. Cel mic e speriat și supărat, iar părinții nu știu dacă este vorba de o bacterie gastrointestinală (care se vindecă fără tratament) sau ceva mai grav, care necesită o vizită la medic. Chiar dacă e neplăcut, vomitatul are un scop. Fie ameliorează presiunea din stomăcel, fie elimină o toxină din corp. În unele cazuri, după ce vomită copilul se simte mai bine imediat. În alte cazuri, vomitatul este doar unul dintre simptome, unul care oferă indicii despre natura afecțiunii copilului. Aici e cazul să căutați dacă mai există și alte semne, are febră? diaree? este deshidratat?
Ghidul de față exact asta încearcă să facă, să te ajute să-ți dai seama dacă este vorba de ceva grav.
Vărsături la copii+ DIAREE + FEBRĂ MODERATĂ
Ce ar putea fi: gastroenterita, numită și gripa stomacului, este una dintre cele mai frecvente afecțiuni ale stomacului la copiii cu vârste între 6 și 24 de luni, cu toate că poate apărea la orice vârstă. La copiii mici, este cel mai adesea cauzată de rotavirus, un virus extrem de contagios și de luat de la alți copii. Perioada de incubație este de 3 până la 5 zile. La copilașii mai mari, de peste 5 ani, un astfel de episod care vine cu vărsături, diaree și febră moderată, poate fi provocat de un alt grup de virusuri, numiți calicivirusuri. În acest caz, vărsăturile și diareea sunt de scurtă durată, dispărând după 24 sau 48 de ore. Gastroenterita este provocată de bacterii, paraziți sau intoxicații alimentare, caz în care și alți membrii ai familiei ar trebui să prezinte simptome. Citește și despre: Copilul meu vomită. Intoleranță alimentară, reflux, gastroenterită sau gastrită?
Plan de urgență: cel mai bun remediu pentru un stomac deranjat, indiferent de cauză, este repaosul alimentar (mâncare și băutură) pentru câteva ore după ce copilul nu mai vomită. Apoi, se pot introduce treptat, în cantități foarte mici, mai întâi lichide, apoi mâncarea solidă. Câteva lingurițe cu suc la fiecare câteva minute, timp de o oră, ar trebui să-l ajute să se reechilibreze. Dacă nu mai vomită lichidele pe care i le-ai oferit, poți să-i oferi orice își dorește. Însă, dacă cel mic vomită lichidele pe care i le-ai oferit, trebuie să-i administrezi o soluție de săruri de rehidratare, pentru că pericolul de deshidratare este foarte mare și poate să provoace convulsii.
!!! Mergeți de urgență la medic dacă copilul vomită orice bea, are diaree mai mult de 12 ore sau prezintă semne de deshidratare: limba și buzele îi sunt uscate, nu urinează sau nu udă scutecele cu frecvența cu care o făcea sau, în cazul unui sugar, are fontanelele afundate.
CITEȘTE ȘI: În ce boli apare febra la copii și cum se manifestă
Vărsături la copii PERSISTENTE DUPĂ ALĂPTARE SAU BIBERON
Ce ar putea fi: stenoza pilorică este o boală ce poate apărea oricând de la naștere și până la vârsta de 5 luni (și la sugarii de sex feminin) și reprezintă îngroșarea peretelui pilorului (ultima parte a stomacului care face legătura cu duodenul, prima parte a intestinului subțire) și subțierea progresivă a lumenului, ceea ce face ca trecerea mâncării dinspre stomac spre intestin să fie îngreunată. Un astfel de sugar prezintă vărsături în jet.
Plan de urgență: dacă nou-născutul vărsă după fiecare masă timp de o zi sau două, contactați medicul pediatru. După diagnosticare, se va impune o intervenție chirurgicală simplă care constă în lărgirea deschiderii mușchiului. În general, sugarii se întorc acasă în două zile.
Dacă bebelușul vomită în jet se recomandă să contactați imediat medicul pediatru sau să mergeți la cel mai apropiat serviciu de urgență pentru a obține ajutor medical în legătură cu această situație. Este important să primiți sfaturi de la un profesionist medical care poate evalua starea de sănătate a copilului și să ofere îndrumări adecvate pentru gestionarea situației.
Vărsături la copii + ERUPȚIE CUTANATĂ
Ce ar putea fi: dacă sugarul vomită în mod repetat după ce a mâncat și are o erupție cutanată în jurul gurii, pe gât, în zona genunchilor sau a coatelor, poate fi vorba despre o alergie la formula de lapte cu care este hrănit, la laptele pe care îl bea sau la alte alimente din alimentația mamei cum ar fi căpșuni, ciocolată sau arahide.
Plan de urgență: sună de urgență la Salvare dacă sugarul manifestă respirație sacadată sau umflarea gurii sau gâtului. O reacție alergică extremă poate fi fatală dacă nu acționați repede! (Este o idee bună să țineți un antihistaminic la îndemână, 911 vă poate cere să i-l administrați). În caz contrar, consultați pediatrul. CITEȘTE PE LARGE DESPRE: Alergia la proteinele din laptele de vacă (APLV) pe înțelesul părinților
O erupție cutanată semnalizează inflamația intestinală, care inhibă absorbția alimentelor și creșterea corespunzătoare în greutate. De regulă, astfel de reacții sunt rare la copii, deoarece alergiile sunt legate de expunerea consistentă la un produs alimentar. Copiii până un 8 luni sunt mai puțin susceptibili de a avea alergii față de cei de 8 ani, deoarece primii nu au fost expuși consumului de zahăr, proteină sau grăsimi suficient de mult timp pentru a dezvolta o alergie la vreuna dintre substanțe.
Pentru a reduce riscul de alergii în cazul unui copil aflat în plin proces de diversificare a alimentației, introduceți alimentele conform recomandărilor medicului pediatru. Cei mai mulți specialiști recomandă începerea diversificării alimentației după vârsta de 6 luni, iar a laptelui de vacă abia după vârsta de 1 an. Nu uitați să respectați regula celor 3 zile de fiecare dată când introduceți în alimentația copilului un nou aliment.
Vărsături la copii + SÂNGE
Ce ar putea fi: cel mai adesea sângerările stomacale sunt generate de prezența unei bacterii gastrointestinale sau de mici fisuri ale țesutului stomacal provocate de vărsături. În cazuri mai mare, ar putea fi vorba despre un ulcer cauzat de bacteria Helicobacter pylori sau de medicamente antiinflamatoare nesteroidiene, ca aspirina sau altele asemănătoare. Plan de urgență: sună medicul imediat dacă copilul varsă cu sânge. Aspirina nu se administrează nici copiilor, nici adolescenților. Pe lângă creșterea riscului de ulcer hemoragic, aspira crește riscul de dezvoltare a sindromului Reye, o boală rară, foarte gravă care afectează toate organele, dar în special creierul și ficatul. Febra, în cazul copiilor și adolescenților, se reduce cu ajutorul antitermicelor și analgezicelor.
Vărsături puternice la copii de culoare GALBEN-VERZUI
Ce ar putea fi: culoarea galben-verzui a secrețiilor vomitate pot indica faptul că cel mică vomită bila, indicând o valvă pilorică deschisă, prin care conținutul bilei se scurge în stomac. De asemenea, ar putea indica o secreție hepatică ceea ce duce cu gândul la o ocluzie gastrointestinală (poate fi cauzată de un defect din naștere, de un blocaj de meconiu sau de o răsucire a unui intestin – volvulus de intestin).
În prima lună de viață, cel mai des întâlnite sunt blocajul de meconiu și volvulusul de intestin, deși ultima afecțiune amintită poate să apară și la copiii mai mari, având, în acest caz, cauze congenitale.
Plan de urgență: sunați direct la Salvare. Secrețiile biliare vărsate în stomac sunt o urgență pentru care, adesea, este nevoie de intervenție chirurgicală. CITEȘTE ȘI: Bebe alăptat exclusiv și este bolnăvior: ce lichide are voie să bea și în ce afecțiuni?
VĂRSĂTURI RECURENTE FĂRĂ ALTE CAUZE EVIDENTE (vărsături ciclice)
Ce ar putea fi: sindromul de vărsături ciclice, care afectează 1%-2% dintre copiii cu vârstă școlară. Vărsăturile ciclice sunt caracterizate prin episoade recurente, stereotipe de vărsături care apar fie foarte devreme dimineața (orele 2.00 – 4.00), fie imediat după trezire (6.00 – 8.00) la un copil perfect sănătos între aceste evenimente. Episoadele pot apărea cel mai frecvent în jurul vârstei de 5 ani, dar și la nou-născut, fetele fiind mai afectate decât băieții. Cel mai frecvent, sunt precipitate de stres sau de infecții (de exemplu: sinuzita), dar și de alți factori.
Copii simt anterior episodului o stare de rău, sunt palizi sau au greață. Ulterior apar vărsăturile, cel puțin patru într-o oră, pe o durată de cel puțin o oră. Episoadele de vărsături clinice pot dura de la o ora la 10 zile și nu apar la intervale mai mici de o săptămână. La jumătate din pacienți există o periodicitate în apariția lor. Pot urma săptămâni sau luni în care nu au simptome, înainte ca ciclul să înceapă din nou.
Plan de urgență vărsături ciclice: încercați să țineți un jurnal în care să notați când apar aceste vărsături, cât durează și când revin. Dacă identificați un model, discutați despre asta cu medicului pediatru. O varietate de medicamente pot controla, deși nu vindecă, sindromul de vărsături ciclice. Dacă un episod nu poate fi oprit, copiii sunt adesea spitalizați și sedați pentru a le ușura suferința.
VĂRSĂTURI + FEBRĂ + ȚIPĂT (SUGARI) sau GÂT RIGID (COPII MAI MARI)
Ce ar putea fi: meningita bacteriană, care este o infecție a creierului. Deși există vaccin împotriva meningitei (vaccinul Haemophilus influenzae tip b – Hib), copiii tot mai pot contacta bacteria. Pe lângă vărsături, simptomele meningitei la copiii mai mari pot include dureri de cap, gât rigid și senzația de dezorientare.
Plan de urgență: sunați pediatrul imediat dacă bebelușul are vărsături, îi crește febra și prezintă o stare de irascibilitate sau dacă copilul care vomită se plânge de gât rigid sau pare amețit și confuz.
VĂRSĂTURI + DURERI ABDOMINALE SEVERE
Ce ar putea fi: ar putea fi apendicită, o inflamație a unui organ cât degetul mic, atașat la intestinul gros. Este mai frecventă la copiii cu vârste de peste 10 ani. La început, copilul poate simți o durere ușoară și constantă în jurul buricului, nu foarte supărătoare pentru început, dar câteva ore mai târziu va migra spre partea dreaptă inferioară a abdomenului și se va intensifica pe măsură ce apendicele se inflamează. Dacă se rupe, durerea poate dispărea pentru câteva ore, pentru ca, mai apoi, să reapară, ca urmare a răspândirii toxinelor în abdomen.
CITEȘTE ȘI: Apedincita la copii
Plan de urgență: vărsăturile asociate cu durerile abdominale (mai ales în jurul buricului sau în partea dreaptă inferioară a abdomenului) trebuie imediat diagnostica de un medic. Dacă este diagnosticată apendicita, apendicele va trebui eliminat imediat. Vestea bună e că nu trebuie să-ți schimbi dieta sau stilul de viață ca urmare a acestei operații.
CITEȘTE ȘI: Vărsăturile la copii – Îngrijirea la domiciliu și când mergem la doctor
Descoperă mai multe la Clubul Bebelusilor
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.