La fel ca la adulți, infecția cu Helicobacteri Pylori poate trece neobservată. Dacă se manifestă, vine însoțită de dureri acute de burtă, lipsa poftei de mâncare, stări de greață și vărsături. Apare la copii mai ales la începerea sezonului „de colectivitate“.
Infecția cu Helicobacter Pylori se transmite foarte ușor, prin spălarea insuficientă a fructelor și legumelor, prepararea termică insuficientă a cărnii, dar și prin tuse, strănut ori pe cale fecal-orală. Sau prin folosirea aceleiași linguri când hrănim bebelușul.
Infecția cu Helicobacter Pylori cea una dintre cele mai frecvente infecții din lume, mai des întâlnită în Europa de Est, prevalența fiind de 1% în rândul copiilor cu vârste între 1 și 3 ani, și de 34%, după vârsta de 18 ani. De fapt, se situează pe locul II în lume, după infecția cu bacteria care produce cariile dentare. Este considerată, însă, agent cancerigen de gradul I de către Agenția Internațională de Cercetare a Cancerului, într-o clasificare făcută în 1994. Helicobacter Pylori este o bacterie spiralată, care se fixează în mucoasa stomacului și a duodenului, fiind singura bacterie care poate trăi în mediul acid al stomacului.
Cum se manifestă la copii infecția cu Helicobacter Pylori?
De regulă, infecția cu Helicobacter Pylori este una silențioasă și trece fără ca persoana să știe că a suferit din cauza ei. Atunci când începe să dea semne, greață, vărsături și dureri abdominale, vorbim deja de gastrită sau de ulcer peptic.
La copii, semnele pe care le transmite această infecție pot induce în eroare părinții, asta pentru că simptomele amintite mai sus pot reprezenta debutul multor boli ale copilăriei. Simptomul caracteristic acestei infecții este senzația de arsură în abdomen, însă copiii mai mici de șase ani nu vor știi să descrie acest disconfort. Durerea aceasta crește în intensitate când stomacul este gol și se ameliorează după consumul de lactate sau medicamente antiacide.
Dacă copilul nu manifestă niciun simptom din cele descrise mai sus, chiar dacă un alt membru al familiei a fost diagnosticat ca fiind infectat cu Helicobacter Pylori, nu sunt necesare niciun fel de investigații. Ce simptome ar trebui, însă, să te trimită de urgență la medic? Iată-le:
- durerile puternice de stomac;
- voma cu sânge sau cu aspect de cafea măcinată;
- scaunele cu sânge sau cele cu aspect negru, lucios;
- durere persistentă sub coaste.
Ce tratament se impune pentru Helicobacter Pylori pozitiv?
Dacă copilul manifestă simptomele infecției cu Helicobacter Pylori , recomandarea este să mergi cu el la medic. Acolo vor știi ce analize trebuie făcute pentru a diagnostica eventuala infecție cu Helicobacter Pylori și ce tratament se va impune. Se pot face teste de sânge, analiza mucoasei stomacului, coprocultură, unele analize fiind invazive, altele nu. Testul respirator și antigenul din materiile fecale sunt utile pentru a verifica eradicarea infecției după tratament.
Tratamentul infecției cu Helicobacter Pylori se face cu antibiotic. Un singur tip de antibiotic nu poate ucide bacteria, de aceea copilul va primi o combinație de antibiotice pentru eliminarea infecției. În același timp, medicul îi va prescrie și antiacide. Pe lângă tratamentul medicamentos este nevoie de un regim alimentar urmat cu strictețe, care constă în eliminarea crudităților (legume, fructe), a citricelor, a alimentelor prăjite, dar și respectarea unor mese la ore regulate.
Modalități de prevenire a infecției
Împotriva infecției cu Helicobacter Pylori nu există vaccin, dar respectarea câtorva reguli primare de curățenie ne-ar putea feri de îmbolnăvire. Este vorba despre igiena mâinilor când pregătim mâncarea copiilor sau când ne așezăm la masă, evitarea consumului de carne insuficient preparată, a legumelor și a fructelor murdare și, mai mult decât acestea, consumul apei dintr-o sursă potabilă și verificată.
Citește și despre:
Gastroenterita acuta la copii – o afectiunea gastrica frecventa in anotimpul cald
Giardia la copii – preventie, simptome si tratament
Zgârieturi, julituri, tăieturi? Primul ajutor și prevenirea semnelor inestetice
Copilul tușește și face febră des. Când aceste simptome tot se repetă, unde greșim?
Inflamaţii oro-faringiene | Cum scapam de streptococul de grup A
Respirație șuierătoare? Ce să NU faci în tratamentul bronșiolitei