Miscarea fizica joaca un rol esential in cresterea si dezvoltarea copiilor. Ea ii ajuta sa dobandeasca abilitati motrice corespunzatoare varstei, favorizeaza buna circulatie a sangelui si o buna oxigenare a creierului. Studiile arata ca acei copii care practica un sport sunt cu pana la 30% mai destepti!
In ultima vreme, studiile arata o tendinta globala infricosatoare catre sedentarism.
Aproape jumatate dintre copiii Romaniei sunt supraponderali, iar doua treimi dintre acestia sunt obezi sau la limita obezitatii. Miscarea fizica este extrem de importanta pentru copii si se pare ca in prezent copiii nu mai au parte de destula!
Miscarea fizica joaca un rol esential in cresterea si dezvoltarea copiilor.
Ea ii ajuta sa dobandeasca abilitati motrice corespunzatoare varstei, favorizeaza buna circulatie a sangelui si o buna oxigenare a creierului. Studiile arata ca acei copii care practica un sport sunt cu pana la 30% mai destepti!
Miscarea fizica suficienta ajuta la detensionarea organismului, la eliberarea stressului, mentine un echilibru hormonal sanatos, ajuta la dezvoltarea corespunzatoare a musculaturii, prevenind diverse deficiente posturale.
Beneficiile exercitiului fizic, mai ales cel practicat in aer liber, sunt dovedite, discutate si recunoscute!
Pentru o viata sanatoasa si activa, copiii au nevoie de 3 elemente:
- Anduranta se antreneaza in jocuri de tipul „Prinsa”.
- Forta se antreneaza cand copilul se catara pe copac.
- Flexibilitatea se mentine prin exercitii de tipul aplecatului pentru a-si lega sireturile.
Anduranta este antrenata atunci cand copiii sunt antrenati in exercitii aerobe, de durata, care fac ca inima sa bata mai repede iar ritmul respiratiei sa se accelereze.
Exercitiile aerobe intaresc muschiul cardiac si imbunatatesc oxigenarea creierului. Alergatul, mersul vioi, tenisul, inotul, fotbalul, patinajul sau mersul cu bicicleta sunt exemple de exercitii de tip aerob pe care copilul tau le poate indragi.
Exista insa recomandari medicale legate de cata activitate fizica ii este necesara unui copil, in functie de varsta.
Pana la un an, nu exista recomandari speciale, cu mentiunea insa ca activitatea fizica are meritul de a accelera dezvoltarea motorie a bebelusului.
Copiii de 2-4 ani au nevoie de minim o ora si jumatate de exercitiu fizic zilnic, dintre care 30 de minute de activitate sustinuta si 60 de minute de joc liber. La aceasta varsta copiii se distreaza alergand, sarind, pedaland la tricicleta sau bicicleta, mergand cu trotineta, jucandu-se cu mingea.
Copiii intre 4 si 6 ani au nevoie de cel putin 2 ore de activitate fizica zilnic. Ideal, 60 de minute ar trebui sa fie dedicate unei activitati fizice organizate, structurate, si 60 de minute sa fie reprezentate de joc liber. La aceasta varsta copiii pot sa inceapa sa practice un sport de echipa, lucru ce are numeroase avantaje colaterale.
Copiii mai mari de 7 ani au nevoie de macar o ora de activitate fizica in fiecare zi. Daca este posibil, activitatea fizica ar trebui sa ocupe mai mult timp in cele 24 de ore, fiind impartita in cateva reprize mai scurte, de cate 15 minute, in cursul diminetii, si o repriza mai lunga dupa-amiaza, in timpul liber dedicat relaxarii.
Copilul tau cat de activ este in fiecare zi ?