Stim, toti parintii vor sa aiba „cel mai destept copil”, de aceea incep sa ii citeasca Fratii Grimm inca din burtica, si sunt tentati sa ii duca la muzee inca de la 2 ani. Desi acestea nu sunt neaparat niste lucruri gresite, exista un moment potrivit pentru orice, pentru un maxim de efect.
Un copil de 2-3 ani va avea mai multe beneficii daca ii citesti povesti in rime, ritmul naratiunii fiind deosebit de atractiv la aceasta varsta. Dar cand vine randul enciclopediilor?
Marele avantaj al prezentului este ca exista carti, deci si enciclopedii, pentru toate varstele.
Inca de la grupa mijlocie, copiii incep sa fie implicati in diverse proiecte. Doamna educatoare va initia discutii despre anotimpuri, animale si pasari, continente, starile de agregare ale apei si asa mai departe. Probabil ca nu va formula legi ale fizicii cu cei mici, insa le va prezenta diverse curiozitati, sau fenomene naturale pe care le observa in viata de zi cu zi, si la a caror cauza poate nu s-au gandit niciodata.
Toate aceste discutii vor stimula interesul si curiozitatea naturale ale copiilor, astfel ca te vei trezi cu si mai multe „De ce?” – uri acasa. Si chiar daca tu stii DE CE ploua? O enciclopedie pentru copii s-ar putea sa ofere o explicatie mai pe intelesul micutului.
Odata ce se apropie de varsta scolara, copilul va fi incurajat sa se documenteze din ce in ce mai temeinic, pe din ce in ce mai multe subiecte.
Este varsta la care copiii incep sa fie deosebit de interesati de cate un subiect anume. Dinozauri, avioane, pasari, animale din jungla, Africa, dansuri sau balet, exista o lista nesfarsita de subiecte care ii pot atrage atentia copilului. Este de datoria ta sa ii cauti si sa ii oferi surse de informare credibile si corecte!
Un alt beneficiu pe care il aduc enciclopediile este ca ele ofera informatii generale despre numeroase subiecte.
Astfel, copilul are ocazia sa cunoasca multe informatii pentru cultura sa generala, si sa „aleaga” subiectele care il intereseaza si pe care isi doreste sa le aprofundeze.
Poti profita de discutiile pe care le-a avut cu vreun coleg, despre un anumit subiect, sau chiar de o stire sau o informatie care ti-a trecut pe langa urechi cand gateai cu radioul pornit, pentru a motiva cautarea de informatii suplimentare intr-o enciclopedie.
Asadar, atata timp cat enciclopedia este adecvata varstei copilului, nu e niciodata prea devreme sa o deschideti impreuna!