De cele mai multe ori, să-l determini pe cel mic să mănânce sănătos este o adevărată provocare, mai ales dacă bebelușul tău este un mofturos. Ai nevoie de răbdare și consecvență, astfel încât să-i modelezi un comportament alimentar sănătos. Sunt unele zile în care bebelușul nu mănâncă foarte mult și altele în care pare să nu se mai oprească din mâncat. Dacă refuză un anumit tip de mâncare pentru că nu-i place culoarea sau forma alimentului pe care i-l dai, nu e semn de îngrijorare. Nu te preocupa nici dacă refuză gustări pe care o lungă perioadă le-a devorat. Mofturile fac parte din comportamentul normal al celor mici. Însă este important să îl ajuți să își formeze obiceiuri alimentare sănătoase, în ciuda tuturor mofturilor. Iată ce ai putea să faci!
Oferă-i un bun exemplu
Cei mici vor mereu să facă ceea ce văd că fac ceilalți din jurul lor. Așadar, fii un exemplu pozitiv pentru el. Dacă bebelușul te vede că mănânci pește sau pui, legume sau fructe și eviți preparatele de tip „junk food“ sunt mult mai mari șansele ca el să își dorească să mănânce la fel ca tine. În plus, nu ar trebui să îi mai explici de ce tu ai voie să mănânci ciocolată și alte dulciuri, în timp ce el e obligat să mănânce legume și fructe.
Și, dacă tot a venit vorba de legume și fructe, una dintre cele mai bune metode de a-l convinge pe bebelușul tău să le mănânce este să i le dai sub formă de smoothies. Astfel, poți amesteca legumele și fructele preferate cu cele care nu îi plac și cel mic ar putea să fie încântat de ce i-ai pregătit. Folosește un blender pentru a-i pregăti bebelușului tău un mic-dejun sănătos sau o gustare pe care să nu o refuze. Aici găsești o varietate de blendere pentru cele mai bune smoothies.
Nu renunța să-i dai ce nu-i place după prima încercare
Dacă celui mic nu îi plac din prima anumite gustări, nu fi descurajată. De cele mai multe ori, refuzul bebelușului de a consuma anumite alimente este doar unul de moment. Cercetările arată că, pentru a accepta o nouă gustare, unii bebeluși trebuie să o încerce de 10-15 ori. Așadar, nu-l forța din prima, dar nu renunța să încerci.
Ia masa în familie
Dacă în trecut micul-dejun, prânzul și cina erau momente de sărbătoare, în care toată familia se reunea în jurul mesei, în prezent, din cauza agitației și a programelor din ce în ce mai încărcate, masa în familie nu mai reprezintă o prioritate. Însă a lua masa în familie reprezintă o modalitate minunată de a modela obiceiuri alimentare sănătoase pentru bebelușul tău. Studiile au arătat că bebelușii și copiii care mănâncă regulat alături de părinții lor consumă mai multe alimente sănătoase decât cei care nu au acest obicei.
Lasă-l să se joace cu mâncarea
Pentru bebeluși mâncatul este o experiență de învățare, pe care o descoperă zilnic. De aceea este recomandat să îl lași pe cel mic să se joace cu mâncarea, pentru că astfel el o înțelege. Aceasta ar putea fi o activitate amuzantă, mai ales dacă îi descrii, într-un mod atractiv, ceea ce urmează să mănânce.
Nu folosi mâncarea pe post de recompensă
Deși să-i dai bebelușului tău gustarea preferată atunci când e morocănos poate părea cea mai simplă metodă de a-l liniști, această practică este, de fapt, nepotrivită. Să folosești mâncarea nesănătoasă pentru a-i potoli crizele de supărare este un prim pas spre modelarea unor obiceiuri alimentare nesănătoase. În plus, recompensarea lui pentru a-i potoli plânsul l-ar putea face să creadă că smiorcăială îi este recompensată și așa ar putea avea un astfel de comportament în permanență.
Sursă foto: Pexels