Tratamentele de crestere a fertilitatii presupun o interventie destul de agresiva asupra organismului care se afla altfel intr-o stare de echilibru. Prin urmare, metodele aplicate pot avea si efecte nedorite, cauzand dereglari importante in organism. Iata cateva dintre principalele complicatii care pot interveni in timpul sau dupa aplicarea tratamentelor de crestere a fertilitatii.
Sarcinile multiple ca urmare a tratamentelor de stimulare a fertilitatii
Sarcinile multiple sunt relativ frecvente in cazul tratamentelor de stimulare ovariana. Medicatia orala implica un risc moderat, mai mic de 10%, de a obtine o sarcina gemelara. In schimb, medicatia injectabila este asociata cu un risc de pana la 20% de a naste gemeni. Si asta nu ar fi o problema in sine, insa sarcinile gemelare sunt asociate cu risc crescut de nastere prematura, greutate mica la nastere si probleme de dezvoltare pe termen lung. Din aceste considerente, daca medicul observa maturarea a mai mult de 3 foliculi ovarieni, poate decide sa reduca sau sa intrerupa temporar tratamentul.
Sindromul de hiperstimulare ovariana
Sindromul de hiperstimulare ovariana poate fi un raspuns secundar la administrarea medicamentelor care stimuleaza fertilitatea. Ovarele se pot mari mult in volum, cauzand dureri pelvine si abdominale si tulburari gastrointestinale. Unele cazuri pot fi atat de grave incat sa duca la dificultati de respiratie, caz in care este necesara interventia medicala de urgenta. Femeile care sufera de sindromul ovarului polichistic au un risc crescut sa dezvolte aceasta complicatie. De aceea se recomanda monitorizarea ecografica frecventa.
Sarcina extrauterina posibil efect al tratamentelor de stimulare a fertilitatii
Sarcina extrauterina este un alt risc major al tratamentelor recomandate in cazurile de infertilitate. Numarul sarcinilor extrauterine este crescut in cazul in care trompele uterine sunt cauza infertilitatii. Orice interventie curenta sau anterioara asupra trompelor uterine poate determina aderente si ingustari ale trompelor uterine, care predispun la blocarea embrionului in segmentul afectat. Sarcina extrauterina este neviabila si se asociaza cu riscuri mari pentru mama si pentru sarcinile urmatoare.
Infectiile si hemoragia sunt complicatii posibile ale tuturor metodelor de reproducere asistata. Ele sunt minimizate de respectarea stricta a protocoalelor medicale si de experienta medicului specialist.
Simptome asemanatoare premenopauzei sau menopauzei pot aparea in cazul tratamentelor hormonale, care deregleaza temporar balanta organismului, obligandu-l sa gaseasca un nou echilibru. Ele sunt in general temporare si dispar dupa intreruperea tratamentului.
Greutatea mica a fatului la nastere este in general rezultatul sarcinilor gemelare, care au o frecventa crescuta in cazul stimularii ovariene.
Exista dezbateri in lumea medicala privind posibila asociere a reproducerii asistate cu aparitia unui procent usor crescut de defecte congenitale sau maladii cromozomiale. Cei care sustin ipoteza aduc ca argument tratamentele intense de mentinere a sarcinii, care sunt recomandate de medici dupa implantarea in uter a ovulelor fecundate. Daca in mod normal, un embrion cu grave defecte ar fi eliminat de organism, in cazul acestor tratamente s-a ridicat ipoteza mentinerii fortate a acestuia. Deocamdata insa ipoteza nu este considerata demonstrata si nu este acceptata universal de catre lumea medicala.
O complicatie minimizata a tratamentelor pentru infertilitate o reprezinta doza de stres careia trebuie sa ii faca fata ambii parteneri. Investigatiile pentru stabilirea diagnosticului nu sunt confortabile, iar tratamentele sunt solicitante si delicate. In plus, ele sunt de durata si nu exista o garantie a succesului. Stressul poate afecta atat procesul de obtinere a unei sarcini cat si relatia dintre parteneri, erodand-o. De aceea este indicat ca in momentul in care cuplul decide ca doreste sa apeleze la diverse tratamente de fertilitate, sa primeasca si consiliere psihologica individuala si de cuplu.