Fata de de Mos Nicolae, Iepurasul de Paste pare foarte timid. E firesc, asa sunt toti iepurasii, speriosi si atenti sa nu fie observati. Iata cateva idei care sa inveseleasca sarbatoarea Pastelui si sa o faca pe placul celor mici.
Iepurasul aduce daruri
In noaptea de Inviere, Iepurasul trece pe la copiii cuminti si le lasa in papuci cate un mic dar. Fiind mic si sperios, Iepurasul este de obicei mai putin generos decat Mos Nicolae, insa o jucarie mica, iepurasii sau ouale de ciocolata sunt mereu o bucurie, si pentru cei mari si pentru cei mici.
Iepurasul infrumuseteaza ouale vopsite
Cei mici pot sa asiste la vopsitul oualor pentru Paste si te pot ajuta chiar la lustruirea lor cu o picatura de ulei. Insa vor avea o mare surpriza in prima zi de Paste cand vor vedea ca ouale pregatite de ei cu atata grija au lipite diferite abtibilduri vesele, cu pui, iepurasi, floricele, buburuze…sau, de ce nu, cu personajul lor preferat din desenele animate.
Iepurasul ascunde oua
Fie ca le ascunde pe cele vopsite, fie ca ascunde oute de ciocolata, obiceiul este amuzant si ii atrage pe copii. Mai ales daca exista mai multi copii in familia reunita, sau daca petreceti masa traditionala de Paste undeva la curte, copiii vor fi incantati sa strabata curtea in lung si-n lat cu cate un cosulet in mana, ca sa stranga surprizele lasate de Iepurasul buclucas.
Iepurasul poate face oua magice
Va dati seama de surpriza de pe chipul copilului cand ar gasi in gradina sau in cutia cu jucarii niste oua cu…bomboane in interior? Se fac extrem de simplu. Iei un balon si pregatesti bomboanele preferate. Introduci bomboana in balon si umfli balonul la dimensiunea pe care o doresti. Apoi il infasori de cateva ori cu sfoara de in. Daca doresti, poti vopsi sfoara in prealabil, sau o poti lasa la culoarea ei. Folosind un penson, imbibi sfoara cu un amestec de lipici cu apa si astepti sa se usuce, apoi spargi balonul si scoti resturile sale din interior. Rezultatul arata cam asa:
Un obicei din popor spune ca in Duminica de Paste copiii trebuie sa se spele pe fata intr-un lighean in care se toarna apa curata si in care se pune un ou rosu – ca cel mic sa aiba bujori in obraji, cateva monede – pentru noroc si belsug, un fulg – ca sa ii fie trupul usor si sprinten. Nu stim cat de eficienta este metoda, dar este o traditie frumoasa, pe care cel mic si-o va aminti peste ani, cu nostalgie, mai ales cand va deveni la randul sau parinte si va povesti despre „ce facea bunica…”.
Iepurasul de Paste poate fi asteptat cu mici daruri
Cu o seara inainte, poti pregati impreuna cu copilul tau un mic festin iepuresc: cateva frunze de salata, o ceapa verde, 2 ridichi, o fasie de castravete si doua de morcov sunt cu siguranta pe placul oricarui Iepuras, care trebuie sa prinda puteri pentru drumul lung pe care il are in fata. In plus, toate aceste pregatiri si exemplul poztiv dat de Iepuras (care nu va uita sa se infrupte din bunatatile pregatite !) il vor stimula pe cel mic sa consume si el legume proaspete, o adevarata bucurie!
Tu ce pregatiri faci pentru Iepuras? Care este obiceiul preferat al micutului tau? Ce obiceiuri ai pastrat de pe vremea copilariei tale?