• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
  • Skip to footer
Sarcina pe LUNI Primul An al bebelușului pe săptămâni BAMBO NATURE + UTILE pentru PĂRINȚI GHIDUL MAMELOR

Clubul Bebelusilor

Clubul Bebelusilor

Totul despre sarcina, bebelusi si copii mici

Totul despre sarcina, nastere si bebelusi

  • Sarcina
      • Calculator sarcina
      • Sarcina pe săptămâni
      • Sarcina pe Luni
      • Despre sarcina
      • Trimestre de sarcină
      • Alimentația în sarcină
      • Calcul greutate sarcina
      • Semne sarcina
      • Analize prenatale
      • Complicatii in sarcina
      • Ingrijirea gravidei
      • Infectii la gravide
      • Nume de copii
      • Lista nume copii
      • Generator nume norocos
      • Calculator culoare ochi bebe
      • Sexul copilului
      • Povești de Naștere
      • Sarcina TA
      • Calculator ovulatie
      • Preconceptia
      • Conceptia si fertilitatea
      • Infertilitatea
      • Tratarea infertilitatii
      • nume-baieti-care-atrag-succesul-in-viataNume de băieți care atrag succesul în viață – alegerea perfectă pentru copilul tău
      • nume-fete-care-atrag-succesul30 nume de fete care atrag succesul în viață și care se remarcă prin feminitate
      • nume-de-fete-care-incep-cu-iNume de copii care încep cu litera I pentru fete și băieți
      • nume-de-baieti-cu-litera-LNume de copii care încep cu litera L pentru fete și băieți
  • Nasterea
      • Povești de Naștere
      • Calculator sarcina
      • Pregătirea nașterii
      • Naștere la privat
      • Travaliul
      • Nașterea prematură
      • Nașterea naturală
      • Nașterea prin cezariană
      • Recuperarea după naștere
      • Depresia postanală
      • Nou Născutul
      • Nașterea la Regina Maria
      • depresie-mamaCând zâmbetul lipsește după naștere: Despre depresia postnatală
      • masajul-perinealMasajul perineal în pregătirea pentru naștere
      • mituri-depresia-post-partum9 Mituri despre depresia post partum, adeseori greșit înțeleasă!
      • nastere-natura-spitalul-miercurea-ciucNorocoasă sau așa ar trebui să fie orice naștere? Experiență ca-n Elveția
  • Bebelusul
      • Primul An pe săptămâni
      • Nou Născutul
      • Bebelușul pe luni
      • Colici Bebeluși
      • Totul despre bebeluși
      • Dezvoltare bebelusi
      • Sănătatea bebelușului
      • Răceala la copii
      • Dermatita atopica
      • Ingrijirea bebelușului
      • Alimentatia bebelusului
      • Vacanta cu bebe
      • Puseu de Crestere
      • Greutate bebelusi
      • Somnul bebelușului
      • Plansul bebelusului
      • Dinții de lapte
      • Hranirea cu lapte praf
      • Jocuri bebelusi
      • Febra la copii
      • Despre Vaccinuri
      • Apa pentru bebeluși și copii
      • Botezul ortodox
      • Purtarea bebelusului
      • jocul-la-bebelusiJocul este limbajul copilului, fereastra către sufletul lui
      • bebe prima-lunaBebelușul în primul an de viață: începutul unei călătorii miraculoase
      • difterie-copiiReîntoarcerea Difteriei și pericolul nevaccinării la copii
      • logopedieTulburarile de limbaj la copii – Cum poate ajuta logopedia
  • Mama
      • Psihologia copilului
      • Familie si Copii
      • Educatie copii
      • Atașamentul securizant (AP)
      • Viata de cuplu
      • Sanatate in bucatarie
      • Ghidul Mamelor
      • Utile pentru PĂRINȚI
      • Trusa de urgență de acasă
      • stiluri-parentaleFelul în care-i iubim devine felul în care cresc: Stiluri parentale și impactul lor asupra copilului
      • urari-de-la-multi-ani50 de Urări de „La Mulți Ani” pentru copii
      • recunostintaRecunoștința începe acasă: Exemplul personal contează cel mai mult!
      • conectare-parinte-copilBeneficii și greșeli frecvente în procesul de conectare părinte – copil
  • Alaptarea
      • Sprijin pentru alăptare
      • Poveștile mamelor în alăptare
      • Bebeluși alăptați
      • Alăptarea la început
      • Despre laptele matern
      • Alimentația în alăptare
      • Probleme alaptare
      • 10 pasi catre o Alaptare cu Succes
      • Înțărcarea bebelușului
      • studii-alaptare-prelungitaAlăptarea prelungită poate aduce numeroase beneficii, susțin studiile și mărturiile mamelor
      • dificultati-alaptareAlăptarea la început a fost șocul vieții mele de proaspătă mămică! Deși merită orice durere și lacrimă, eram gata să renunț la alăptare
      • alaptarea-nu-aduce-fericireCând alăptarea nu aduce fericire, ce poate face mama? Ce este si cum scapi de aversiune
      • interzis-alaptareCe spun mamele despre alăptare – Merită orice efort, chiar dacă nu e numai lapte și miere, din prima zi!
  • Diversificare Bebe
      • Diversificarea naturală (BLW)
      • Diversificarea clasică la bebeluși
      • Piureuri pentru bebeluși
      • Introducerea fructelor la bebeluși
      • Legume bebelusi | Când se introduc
      • Retete diversificare
      • Cand se introduc cerealele la bebelusi
      • Introducerea Proteinelor
      • Înțărcarea bebelușului
      • diversificare-clasica-sau-naturalaDiversificare clasică sau autodiversificare? Scurt ghid pentru o alegere corect informată
      • suc-de-fructe-la-bebe-si-copiiSucul de fructe la bebeluși și copii. Oferă beneficii nutritive sau sunt periculoase sucurile?
      • semne-false-bebe-diversificareSemne false că bebe este pregătit de diversificare sau că poftește anumite alimente
      • despre-diversificare-bebePrimii pași în diversificare – Sfatul medicului la început de drum
  • Retete bebelusi
      • Retete diversificare bebe 6-12 luni
      • Piureuri pentru bebeluși
      • Meniuri bebelusi
      • Budinca bebe
      • Mic dejun bebelusi
      • Gustari intre mese bebe
      • Retete pranz copii
      • Retete copii 1 an
      • Retete 1-3 ani
      • Biscuiti de casa copii
      • Deserturi copii
      • humusRețete de Humus din întreaga Lume – gusturi delicioase pentru copii și adulți!
      • meniu-bebe-6-luniMeniu Bebe 6 Luni: Ghid complet pentru diversificare
      • paste-cu-branza-bebelusi-copiiPaste cu brânză pentru bebeluși și copii
      • capere-la-bebelusiCapere la bebeluși – 5 Rețete care te ajută să le introduci in alimentația copilului
  • 1-3 ani
      • Dezvoltarea cognitivă
      • Dezvoltarea limbajului
      • Dezvoltare copii 1-3 ani
      • Autismul
      • Sanatate copii
      • Imunitate copii
      • Alergii la copii
      • Răceala la copii
      • Alimentatie copii
      • Trecerea la olita
      • Siguranta copilului
      • Ingrijirea copilului mic
      • Prima zi de gradinita
      • Cresa, gradinita, bona
      • Obezitatea la copii
      • Rugaciuni copii
      • gradinitaGrădinița – primul pas mare în lumea celor mari
      • jucarii-din-materiale-reciclabileJucării din materiale reciclabile: Idei creative și sustenabile
      • mucilagiu-de-orezMucilagiu de orez. Reteta pentru scaune proaste și varsaturi
      • copil-supradotat-copil-giftedCopilul supradotat – Intră în Universul Copiilor Gifted
  • 3-6 ANI
      • Alimentatie sanatoasa
      • Comportament
      • Activitati educative
      • Lectura de seara
      • Gripa la copii
      • Sarbatorile de Iarna
      • Activitati de Paste Copii
      • Unde mergem cu copiii
      • Povesti pentru copii
      • Cantece pentru copii
      • Poezii romanesti
      • Colinde de Craciun
      • gogosi-cu-nutellaGogoși Pufoase: Secretele Rețetelor Tradiționale
      • cuscus-reteteRetete cuscus pentru toată familia
      • dieta-vegetariana-reteteDieta vegetariană: 5 rețete gustoase, ușor de preparat
      • gradini-zoologice-romaniaGrădini Zoologice din România: Atracții, Specii și Informații Utile
  • STIRI
  • 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20
    21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40
    1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
  • 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
    1 2 3 4 5 6 7
    Clubul Bebelusilor » Copilul de 3-6 ani - Dezvoltarea » Deserturi copii » Cine n-are cozonaci de Sărbători, să-și facă! 3 rețete de cozonaci, pas cu pas

    Cine n-are cozonaci de Sărbători, să-și facă! 3 rețete de cozonaci, pas cu pas

    Din categoria: Deserturi copii

    reteta-cozonac-romanesc

    • Rețete cozonaci – Sfaturi utile care asigură succesul cozonacului
    • Rețetă COZONAC CU RAHAT
    • Rețetă de COZONAC CU MAC
    • Rețetă de COZONAC CU NUCĂ, RAHAT SI CACAO

    Pentru că fiecare casă românească emană de Sărbători și o puternică aromă de cozonac, venim și noi în întâmpinarea celor ce iubesc păstrarea tradițiilor, cu trei propuneri destul de simplu de preparat, dacă au îndemânare la bucătărit (cât de cât) și suflet de pus pe langă ingredientele de mai jos. De obicei, această sarcină îi revine unei bunici, ea având, după cum se știe, foarte multă experiență la copt, la frământat, la întins aluatul, la ales nuca, la potrivit esențele, la toate, în general. Oricum este posesoarea unor mâini de aur, însă deține în plus acele secrete culinare, care-i ridică mâncărurile la rang de memorabile.

    Nu vă fie teamă să încercați, să testați și voi una dintre rețete. Metodele de pregătire sunt asemănătoare între ele, cantitățile diferențiindu-se discret, de la o varianta, la alta. Pașii sunt explicați în amănunt, nefiind complicat de parcurs. Bucuria rezultatului întrece așteptările, aprecierile primite și încântarea familiei constituind poate cel mai frumos cadou.Sărbătorile creștine sunt de regulă un prilej de emoție și veselie, iar aspectul lor sfânt ar trebui să ne atingă sufletul.
    Cu toată aglomerația specifică săptămânii premergatoare unei sărbători creștine, nu uitați să vă faceți timp pentru a trăi și a savura cu adevărat semnificația acestor zile festive. Citiți-le copiilor povești fascinante. Creați amintiri! Înseamnă mult.

    Rețete cozonaci – Sfaturi utile care asigură succesul cozonacului

    a) Dintr-un kilogram de făină rezultă doi cozonaci (folosiți tăvile clasice, nu cele mici de chec, având grijă ca, atunci când iî dați la copt, aluatul să nu depășească jumătatea tăvii, deoarece va crește într-o oră precum Făt-Frumos, dublându-și volumul și riscând să dea cu mult pe dinafară)
    b) Când amestecați ingredientele, acestea trebuie să fie la temperatura camerei, cu excepția laptelui ce se adaugă călduț în compoziție (atât în maia, cât și în cocă). Cel mai indicat este a le lăsa pe toate, peste noapte, în bucătărie.
    c) Dupa frământare, aluatul se „trântește” de 10-15 ori. Din curiozitate, unii poate au și văzut cum decurge operațiunea. Procedeul de a-l lovi de masă ori de a-l trânti, la propriu, de sus în ligheanul aflat pe podea, are rolul de a uniformiza aerul care se formează și de a le asigura cozonacilor o textură compactă (bășicuțele, observate cu oarece mirare, garantează că frământarea s-a realizat corect).

    d) La frământare, m-am ajutat de mixer, montându-i bețele speciale pentru mixat aluaturi. Am redus astfel timpul recomandat, la aproximativ 15 minute.
    e) Pe durata coacerii, știu că nu trebuie deschisă ușa cuptorului, nu verifici cozonacii cu scobitoarea decât la sfârșit, nu-i întorci, nu-i stropești cu apă, nu umbli la ei. Doar te bucuri de aroma extraordinară răspândită.
    f) Numai în cazul în care vi se pare că s-au rumenit în exces, cozonacii se acoperă spre final cu o folie din aluminiu, iar temperatura cuptorului electric se scade cu 10-15 grade C (sau se dă focul la mic). Important e ca ei să fie copți bine până în profunzime, nu doar la suprafață.
    g) De fiecare dată am cernut de două ori făina, înainte de a începe frământarea.
    h) Pentru un plus de culoare, gălbenușurile stau într-un castronel, presărate cu cele 10 gr. de sare, cel puțin o oră, înainte de a fi adăugate în compoziția aluatului.

    i) Atenție la alegerea miezului de nucă. Se întâmplă cateodată ca acesta să aibă un iz rânced, iute-amărui. Un amănunt care poate strica totul. Pentru că se prepară rar, cu mari așteptări, se recomandă folosirea unor produse de calitate (făina 000, ouă de țară, lapte și drojdie proaspete, unt gras, arome intense, citrice netratate)
    j) La un moment dat, am văzut comercializat rahat gata tăiat în cubulețe. Vă poate ușura munca. Adevărul e că tăiatul bucăților mari e destul de enervant și obositor, produsul lipindu-se mereu de lama cuțitului.

    In Clubul Bebelușilor găsești toate informațiile de care ai nevoie pentru diversificarea bebelușului tău!
    DIVERSIFICARE CU LINGURIȚA sau DIVERSIFICARE NATURALĂ
    Află când se introduc:
    FRUCTELE
    LEGUMELE
    CEREALELE
    CARNEA
      ALTE ALIMENTE în meniul lui bebe!

    Rețetă COZONAC CU RAHAT

    Personal, prepar câte doi, de câteva ori pe an, evident pe la sărbători și, foarte rar, când ni se face poftă. Mi-au ieșit corect, gustoși, surprinzător, din prima. Iar mirosul din casă, ceva unic, de neegalat. Prefer, alături de umplutura cu mac, această versiune simplă, doar cu rahat clasic (nici măcar turcesc). Chiar am senzația ca nu le mai trebuie nimic în plus (nici cacao, nici nuci, nici stafide)
    Ingrediente
    1 kg faină albă (de calitate superioară)
    50 gr. drojdie proaspătă
    10 gr. sare
    5 gălbenușuri + 1 gălbenuș pentru uns cozonacii
    500 ml. lapte de vacă (3,5% grăsime)
    150 gr. unt (de preferat, cu conținut de grăsime mai mare de 80%)
    250 gr. zahăr (o cană)
    5 linguri de ulei
    500 gr. rahat clasic sau turcesc, cu aromele preferate (dacă vi se pare mult, reduceți din cantitate, însă nu mai puțin de 300 gr.)
    2 plicuri zahăr vanilat (pastă de vanilie pentru o aromă mult mai intensă)
    coaja rasă de la 2 lămâi (netratate)
    coaja rasă de la 2 portocale (netratate)
    1 esență de rom
    Mod de preparare
    Pasul 1
    Într-un bol încăpător, amestecați drojdia proaspată cu 50 gr. zahăr (2 linguri), până ce compoziția devine lichidă. Folosiți-vă de o lingură de lemn. Diluați cu 150 ml lapte călduț (dacă e fierbinte, drojdia devine inactivă). Adăugați apoi circa 200 gr. făină, încorporați cu grijă și lăsați totul la dospit, cam 20-30 minute, într-un loc ferit de frig. Vasul trebuie acoperit cu un ștergar din pânza sau cu o folie alimentară. La final, veți constata ca maiaua (așa se numește) și-a dublat volumul.
    Pasul 2
    Turnați în bol restul de lapte călduț, în care ați topit dinainte zahărul. Puneți gălbenușurile, uleiul, 50 gr. unt topit, sarea, coaja de lămâie, de portocale, esențele. Amestecați bine și începeți să presarați făina. Cât puteți, amestecați cu lingura, după care frământați aluatul cu mâna, circa 25 minute, până se leagă și devine consistent. Nu trebuie să se lipească de mâini ori de vas. Completați treptat aluatul cu restul de unt topit, împăturindu-l din laterale spre mijloc, cât să se încorporeze uniform lichidul. Lăsați-l la crescut 40-50 minute, tot într-un loc cald, tot acoperit (undeva, lângă calorifer sau cuptor, cu ușa și fereastra de la bucatarie închise, activarea drojdiei necesitand condiții propice)
    Pasul 3
    Împărțiți aluatul în două bucăți egale pe care le întindeți ușor, în formă de dreptunghi, pe un blat de lemn, ajutându-vă de sucitor (făcăleț). O bunică pricepută ar modela perfect foaia groasă doar cu mâinile dar, dacă-i vorba de prima voastra încercare, stați liniștite. Rahatul multicolor, tăiat în cubulețe, se distribuie uniform, cu generozitate, pe toată suprafața. Rulați aluatul cu grijă, formând un sul de mărimea tăvii în care îl veți coace.
    Pasul 4
    Așezați cozonacii în tăvile tapetate cu hârtie de copt. Iar îi lăsați la crescut, de data asta doar 10-15 minute, acoperiți cu folie alimentară sau cu un ștergar subțire din pânza. Apoi se ung cu un gălbenuș bătut bine, subțiat cu puțin lapte, și se dau la cuptor (încălzit în prealabil la 170-180 gr. C), timp de 50 minute, cât să crească și să se rumenească frumos. Pentru a nu se înnegri rău, am ales să-i așez pe o treaptă mai joasă și nu la mijloc, cum de regulă se procedează.
    Pasul 5
    Se scot din cuptor pe o suprafață rezistentă termic (pe aragaz) și, după câteva minute se iau din tăvi și se lasă, cu răbdare, la răcit. Cozonacul se păstrează cel mai bine învelit în folie alimentară, astfel încât să nu i se usuce coaja. Pentru că nu are aditivi și conservanți chimici adăugați, trebuie consumați în 3-4 zile. Se păstrează într-o încăpere răcoroasă, ferită de umezeală.

    PENTRU ALTE IDEI CONSULTAȚI URMĂTOARELE REȚETE: 
    20 idei de rețete cu fructe crude și preparate termic pentru bebeluși
    Ce SUPIȚĂ bună mâncam azi la prânz? 5 Rețete tradiționale gustoase, preferate de cei mici
    Ce CIORBIȚĂ bună mâncam azi la prânz? 5 Rețete tradiționale gustoase
    Prânzul pentru copii – Felul II. Top 10 Rețete preferate de copii

    Alimente recomandate în meniul copilului de 1 an + 10 idei de rețete pentru masa de prânz

    Rețetă de COZONAC CU MAC

    Acesta este, de departe, preferatul meu. Chiar îl consider tradițional, o delicatesă pregătită de sărbători, în special în zona Bucovinei. Ador macul, în prăjituri sau cozonaci, pe covrigi ori japoneze. Doar că, în varianta descrisă mai jos, macul obligatoriu trebuie râșnit, înainte de a-l fierbe cu lapte si întinde pe aluat. Altfel, efectiv se împrăștie la felierea cozonacului, umplutura nemaivând o structură omogenă.
    Ca mod de preparare și compoziție, seamănă mult cu versiunea cu rahat însă, probabil din cauza ingredientelor folosite la umplutură, cantitățile lor diferă. Ba chiar se elimină coaja de portocală și uleiul.
    Ingrediente
    *inclusiv cele pentru umplutura (atenție la cantitățile menționate separat în modul de preparare, atât pentru aluat, cât și pentru crema de mac)
    1 kg faină albă (de calitate superioară)
    50 gr. drojdie proaspătă
    10 gr. sare
    4 gălbenușuri + 1 gălbenuș pentru uns cozonacii
    450 ml. lapte de vacă (3,5% grăsime)
    200 gr. unt (de preferat, cu conținut de grăsime mai mare de 80%)
    200 gr. zahăr
    250-300 gr. mac râșnit
    2 plicuri zahăr vanilat (pastă de vanilie pentru o aromă mult mai intensă)
    coaja rasă de la 2 lămâi (netratate) – opțional
    1 esență de rom
    Mod de preparare
    Pasul 1
    Într-un bol, amestecați drojdia proaspată cu 50 gr. zahăr (2 linguri), până ce compoziția devine lichidă. Folosiți-vă de o lingură de lemn. Diluați cu 50 ml lapte călduț (dacă e fierbinte, drojdia devine inactivă). Vasul trebuie acoperit cu un ștergar din pânza sau cu o folie alimentară și lăsat la dospit 15 minute. La final, veți constata ca maiaua (așa se numește) a crescut destul de mult.
    Pasul 2
    Cerneți de două ori făina într-un bol mare, încăpător (poate fi cât un lighean din plastic). Într-o adâncitură pe care o formați în mijloc, turnați maiaua (activată timp de un sfert de oră), adăugați 4 gălbenușuri, sarea și 250 gr. lapte călduț îndulcit în prealabil cu 100 gr. zahăr. Cât puteți, amestecați cu lingura, după care frământați aluatul cu mâna, circa 25 minute, până se leagă și devine consistent. Nu trebuie să se lipească de mâini ori de vas. Completați treptat aluatul cu 150 gr. unt topit, împăturindu-l din laterale spre mijloc, cât să se încorporeze uniform lichidul. Lăsați-l la crescut 40-50 minute, tot într-un loc cald, tot acoperit (undeva, lângă calorifer sau cuptor, cu ușa și fereastra de la bucatarie închise, activarea drojdiei necesitand condiții propice)
    Pasul 3
    Cât coca crește, pregatiți umplutura. Fierbeți la foc mic 150 ml. lapte cu 50 gr. zahăr (cât v-a rămas din fiecare). Adăugați în compoziția fierbinte macul râșnit și 50 gr. unt. Dați iar totul la fiert maximum 10 minute, amestecând ușor (până scade, se îngroașă și devine ca o pastă). La final, picurați estența de rom, amestecați și lăsați crema la racit.
    Pasul 4
    Împărțiți aluatul în două bucăți egale pe care le întindeți ușor, în formă de dreptunghi, pe un blat de lemn, ajutându-vă de sucitor (făcăleț). Cum scriam mai sus, o bunică pricepută ar modela perfect foaia groasă doar cu mâinile dar, dacă-i vorba de prima voastra încercare, stați liniștite. Ungeti uniform fiecare dreptunghi cu crema de mac (o puteți gusta și, în funcție de preferințe, îi mai puteți adăuga și alte arome). Rulați-l strâns, cu atenție, formând un sul de mărimea tăvii în care îl veți coace.
    Pasul 5
    Așezați cozonacii în tăvile tapetate cu hârtie de copt. Îi lăsați la crescut, de data asta doar 10-15 minute, acoperiți cu folie alimentară sau cu un ștergar subțire din pânză. Apoi se ung cu un gălbenuș bătut bine, subțiat cu puțin lapte, și se dau la cuptor (încălzit în prealabil la 170-180 gr. C), timp de 50-60 minute, cât să crească și să se rumenească frumos. Pentru a nu se înnegri rău, am ales să-i așez pe o treaptă mai joasă și nu la mijloc, cum de regulă se procedează.
    Pasul 6
    Se scot din cuptor pe o suprafață rezistentă termic (pe aragaz) și, după câteva minute se iau din tăvi și se lasă, cu răbdare, la răcit. Cozonacul se păstrează cel mai bine învelit în folie alimentară, astfel încât să nu i se usuce coaja. Pentru că nu are aditivi și conservanți chimici adăugați, trebuie consumați în 3-4 zile. Se păstrează într-o încăpere răcoroasă, ferită de umezeală.

    Rețetă de COZONAC CU NUCĂ, RAHAT SI CACAO

    Vi-l prezint pe cel mai frecvent pregătit cozonac, îndrăgit de toată lumea, prezent de sărbători în orice casă, market, cofetărie. De fapt, comercializat pe toate rafturile, indiferent de sezon. Seamănă a brand autentic românesc, semnifică tradiție, conturând emblema deserturilor festive pe mesele creștinilor. E un dulce atât de bun, încât merge consumat împreună chiar si cu vin. Se spune despre cozonac, în general, că e singurul desert care se pretează a sta alături de un pahar cu minunata licoare, fără a-i diminua din calități, din savoare. Ba din contra, i le-ar accentua.
    Ingrediente
    1 kg faină albă (de calitate superioară)
    50 gr. drojdie proaspătă
    10 gr. sare
    5 gălbenușuri
    500 ml. lapte de vacă (3,5% grăsime)
    150 gr. unt (de preferat, cu conținut de grăsime mai mare de 80%)
    300 gr. zahăr
    100 ml. ulei de floarea soarelui (plus o cantitate mică pentru ungerea palmelor și modelarea aluatului, pe blatul de lucru)
    2 plicuri zahăr vanilat (pastă de vanilie pentru o aromă mult mai intensă)
    coaja rasă de la 2 lămâi (netratate)
    coajă rasă de la 2 portocale (netratate)
    1 esență rom
    Umplutură
    300 gr. rahat multicolor
    200 gr. miez de nucă mărunțit (la robot)
    5 linguri zahăr pudră vanilat
    5 albușuri bătute spumă (rămase de la aluat)
    Mod de preparare
    Pasul 1
    Într-o cană, amestecați drojdia proaspată cu 5 gr. zahăr (1 linguriță), până ce compoziția devine lichidă. Folosiți-vă de o lingură mică de lemn (sau furculiță). Adăugați 1 lingură cu făină. Diluați cu 5 linguri de lapte călduț (dacă e fierbinte, drojdia devine inactivă). Lăsați la dospit 10-15 minute. La final, veți constata că maiaua (așa se numește pasta obținută) a crescut destul de mult și prezintă nenumărate bule.
    Pasul 2
    Cerneți de două ori făina într-un bol mare, încăpător (poate fi un lighean din plastic). Într-o adâncitură pe care o formați în mijloc, puneți maiaua (activată timp de un sfert de oră), adăugați gălbenușurile, coaja citricelor, esențele. Amestecați, astfel încât să se încorporeze ingredientele. Turnați ușor laptele cald, îndulcit cu zahăr și aromatizat cu zahăr vanilat. Completați cu mix-ul călduț de ulei și unt topit. Urmează frământarea energică, timp de maximum 20 de minute, trăgând mâna prin aluat, de la bază în sus. Trebuie să rezulte o cocă suplă, nelipicioasă (în caz contrar, vă mai ungeți palmele cu ulei, cât să se poată desprinde), cu bașicuțe la vedere, semn că nu v-ați chinuit degeaba și că totul s-a efectuat corect. Coca va sta acoperită, la crescut, circa o oră, într-o încăpere încălzită (în bucătărie, lângă cuptor sau aragaz)
    Pasul 3
    Cât stă aluatul la dospit, aveți suficient timp pentru a pregăti umplutura. Bateți albușurile spumă, adăugând treptat zahărul (folosiți mixerul, cu telul merge mai greu, durează mai mult). Când compoziția e fermă, întărită, puneți cacao și miez de nucă, încorporându-le ușor, cu o spatulă.
    Pasul 4
    Împărțiți aluatul în două bucăți egale pe care le întindeți ușor, în formă de dreptunghi, pe un blat de lemn, ajutându-vă de sucitor (făcăleț). Să nu mai amintesc de abilitățile oricarei bunici… Vă asigur că modelează o foaie groasă dintr-o bilă de aluat, doar cu mâinile. Ungeți-le cu un strat de umplutură, peste care presărați cubulețele de rahat. Rulați fiecare bucată, având grijă să fie lipită la capete, să nu permită cremei să se scurgă. Formați sulul de mărimea tăvii în care îl veți coace.
    Pasul 5
    Așezați cozonacii în tăvile tapetate cu hârtie de copt. Îi lăsați la crescut, 30 minute, acoperiți cu folie alimentară sau cu un ștergar subțire din pânză. Apoi se ung cu un gălbenuș bătut bine, subțiat cu puțin lapte, se presară cu puțin zahăr tos și se dau la cuptor (încălzit în prealabil la 180 gr. C), timp de 50-60 minute, cât să crească și să se rumenească frumos. Atenție, după primele 10 minute, setați temperatura cuptorului electric la 170 grade C (ori, în cazul cuptoarelor pe gaz, dați focul la mic). Pentru a nu se înnegri rău, am ales să-i așez pe o treaptă mai joasă și nu la mijloc, cum de regulă se procedează. Sau puteți acoperi cozonacii cu o folie de aluminiu pentru a nu se arde, în ultimele 10-15 minute.
    Pasul 6
    Se scot din cuptor pe o suprafață rezistentă termic (pe aragaz) și, după 10 minute, se iau din tăvi și se lasă, cu răbdare, la răcit (îi poziționați pe o parte, așa încât să se felieze frumos). Cozonacul se păstrează cel mai bine învelit în folie alimentară, ca să nu i se usuce coaja. Pentru că nu are aditivi și conservanți chimici adăugați, trebuie consumați în 3-4 zile. Se păstrează într-o încăpere racoroasă, ferită de umezeală.

    ÎNCEARCĂ ȘI:
    Spanacul în alimentația bebelușilor. 5 idei de rețete cu spanac pentru copii
    Dovleacul în alimentația bebelușilor. 5 sugestii de rețete cu dovleac pentru copii
    Dovlecelul în alimentația copiilor. 5 sugestii de rețete pe baza de zucchini și dovlecei
    Mazărea în alimentația bebelușilor. 5 idei de rețete cu mazăre pentru copii
    Conopida în alimentația bebelușilor. 6 idei de rețete cu conopidă pentru copii
    Broccoli în alimentația bebelușilor. 5 idei de rețete cu broccoli pentru copii
    Finger Food în alimentația bebelușilor. 5 idei de rețete cu alimente degețel pentru copii
    10 idei de rețete cu o legumă delicioasă, simplu de pregătit – Cartoful dulce

    MULTUMESC CĂ AI CITIT PÂNĂ LA FINAL!

    DĂ-NE LIKE ȘI DISTRIBUIE ARTICOLUL CA SĂ AFLE ȘI ALȚI PĂRINȚI!

    CREȘTEM ÎMPREUNĂ!

    IMPORTANT: Informatiile din acest articol sunt niste recomandari cu caracter facultativ si informativ, care nu inlocuiesc indicatiile date de medicul pediatru care urmareste evolutia copilului tau. Cunoscand aspectele individuale ale dezvoltarii copilului, acesta ar fi cel mai in masura sa iti ofere sfaturi specifice.

    Autor: Echipa ClubulBebelusilor - redactor, Toate drepturile rezervate Clubulbebelusilor.ro (c) 2024

    Data publicare: aprilie 11, 2023 1:19 pm | Data modificare: aprilie 17, 2025 6:07 pm

    Articol anterior: « Cearta părinților creează copilului sentimente de nesiguranță și o viziune negativistă asupra vieții în general
    Articolul urmator: Meniul de Paște pentru copii – 7 sugestii de rețete potrivite pentru copii (după 1 an) »

    Citeste si :

    pandispan-cu-mere-pentru-copii-de-la-2-ani.jpg
    Pandispan cu mere pentru copii de la 2 ani
    Pentru prepararea acestui desert pentru copii se pot folosi aproape orice fel de fructe, nu doar mere. Daca aveti in […]
    placinta-cu-dovleac-pentru-copii.jpg
    Placinta cu dovleac pentru copii
    Placinta cu dovleac este o optiune foarte buna pentru a fi oferita ca desert celor mici. Poate fi consumata si […]
    bomboane-raw-vegan-pentru-copii.jpg
    Bomboane raw-vegan pentru copii
    Mai ales in familiile unde exista doi copii cu diferenta mai mare de varsta dintre care unul are sub 2 […]
    reteta-de-gogosi-pufoase-pentru-copii-de-la-3-4-ani.jpg
    Reteta de gogosi pufoase pentru copii de la 3-4 ani
    Gogosile au fost mereu un desert rapid si nepretentios, dar iubit de catre copii, mai ales atunci cand gogosile sunt […]
    retete inghetata de casa
    Retețe înghețata de casă, desertul preferat al copilăriei
    Înghețată de piersici cu iaurt Înghețată de fructe de pădure Înghețată de cocos Înghețată de ciocolată Înghețată cremoasă de pepene […]
    reteta-cheesecake-pentru-copii-de-la-3-ani.jpg
    Reteta cheesecake pentru copii de la 3 ani
    Cand va este pofta de o prajitura cu branza incercati aceasta reteta de cheesecake cremoasa. Pentru copii e potrivita de […]

    Bara principală

    Calculator
    Ovulatie
    Calculator
    Nastere
    Calculator
    Greutate Sarcina
    Nume
    Copii
    Nume
    Norocos
    Calculator
    Culoare Ochi
    Calculator
    Ovulatie
    Calculator
    Nastere
    Calculator
    Greutate Sarcina
    Nume
    Copii
    Nume
    Norocos
    Calculator
    Culoare Ochi
    Nume copii
    Alăptarea
    Diversificarea
    Rețete copii
    Familie și copii
    • Primele emoții ale copilului: Cum se dezvoltă sufletul unui om mic
      Primele emoții ale copilului: Cum se dezvoltă sufletul unui om mic
    • Igiena orală a bebelușilor începe din prima zi de viață
      Igiena orală a bebelușilor începe din prima zi de viață
    • Sprijin natural pentru o digestie sănătoasă la orice vârstă
      Sprijin natural pentru o digestie sănătoasă la orice vârstă
    • Anemia în sarcină: ce trebuie să știe orice viitoare mămică. Sfatul specialiștilor
      Anemia în sarcină: ce trebuie să știe orice viitoare mămică. Sfatul specialiștilor
    • 5 Feluri în care îți UMILEȘTI copilul fără intenție
      5 Feluri în care îți UMILEȘTI copilul fără intenție
    Calitatea informatiilor este pe primul loc deoarece cei mici sunt pe primul loc.

    Footer

    Despre noi

    Clubulbebelusilor.ro este, din 2011, una din cele mai importante resurse online pentru părinții din România. Ce găsești la noi? Tot ce ai nevoie!

    Aspirantele la statutul de mamă, viitoarele, proaspetele și actualele mame pot găsi articole de actualitate despre sarcină, naștere, îngrijirea nou-născutului și a sugarului, evoluția normala a bebelușului, alăptare, diversificare, alimentație sănătoasă, activități educative în cadrul familiei dar și multe articole de parenting modern, educație empatică și respect reciproc. 

    citeste aici mai multe despre noi

    Informatii

    • Termeni si conditii
    • Confidentialitate
    • Cookies
    • Contact
    • Calculatoare
      • Calculator Sarcina
      • Calculator Ovulatie
      • Calculator Greutate Sarcina
      • Calculator Nume Norocos
    • Sarcina
      • Simptome sarcina
      • Alimentatie sarcina
      • Sarcina pe saptamani
      • Trimestre sarcina
      • Nume copii
    • Pregatire Nastere
      • Despre travaliu
      • Bagaj maternitate
      • Nastere naturala
      • Cezariana
      • Ora magica
      • Lauzia
    • Bebelusii
      • Nou nascut
      • Puseuri crestere
      • Bebe pe luni
      • Primul an
      • Colici
      • Bebe plange
      • Botezul
      • Somn bebe
      • Dintii de lapte
    • Alimentatie
      • Bebelusi alaptati
      • Hranirea cu lapte praf
      • Diversificarea clasica
      • Autodiversificarea BLW
      • Retete bebe
      • Alimentatie sanatoasa
      • Vitamina D
      • Intarcarea

    Categorii

    • Sarcina
    • Nasterea
    • Bebelusul
    • Alaptarea
    • Diversificarea la bebelusi
    • Retete bebelusi
    • Mama
    • 1-3 ani
    • 3-6 ANI
    • Stiri pentru parinti

    Parteneri

    desprecopii.com
    depositphotos.com

    Setari politica cookies

    Toate drepturile rezervate © 2025 · Clubul Bebelusilor pe Genesis Framework · WordPress · Autentificare

    MENIU
    • Facebook Clubul Bebelusilor
    • Nume de copii
      • Nume de fete
      • Nume de baieti
      • Nume de Sfinți
      • Lista nume copii – baieti si fete
      • Nume norocos copii
    • Calculator Sarcina si Nastere
    • Scutecul Bambo Nature
    • GRIPA la copii
    • Sarcina
      • Sarcina pe săptămâni
      • Sarcina pe Luni
      • Trimestre de sarcină
      • Semne sarcina
      • Despre sarcina
      • Alimentația în sarcină
      • Calculator Greutate Sarcina
      • Infectii la gravide
      • Analize prenatale
      • Complicatii in sarcina
      • Ingrijirea gravidei
      • Sexul copilului
      • Calculator culoare ochi bebe
      • Calculator Ovulatie – Perioada Fertila
      • Conceptia si fertilitatea
      • Infertilitatea
      • Tratarea infertilitatii
      • Preconceptia
    • Nasterea
      • Povești de Naștere
      • Pregătirea nașterii
      • Bagajul de maternitate
      • Travaliul
      • Nașterea prematură
      • Nașterea naturală
      • Nașterea prin cezariană
      • Naștere la privat
      • Recuperarea după naștere
      • Depresia postanală
      • Nașterea la Regina Maria
    • Bebelusul
      • Primul An pe săptămâni
      • Nou Născutul
      • Bebelușul pe luni
      • Puseu de Crestere
      • Greutate bebelusi
      • Botezul ortodox
      • Alimentatia bebelusului
      • Febra la copii
      • Sănătatea bebelușului
      • Răceala la copii
      • Colici Bebeluși
      • Dezvoltare bebelusi
      • Vacanta cu bebe
      • Totul despre bebeluși
      • Dinții de lapte
      • Ingrijirea bebelușului
      • Dermatita atopica la bebeluși
      • Trusa de urgență de acasă
      • Somnul bebelușului
      • Plansul bebelusului
      • Purtarea bebelusului
      • Despre Vaccinuri
      • Hranirea cu lapte praf
      • Jocuri bebelusi
    • Ghidul Mamelor
    • Utile pentru PĂRINȚI
    • Mama
      • Psihologia copilului
      • Familie si Copii
      • Atașamentul securizant (AP)
      • Educatie copii
      • Viata de cuplu
      • Ghidul legislativ al gravidei
    • Alaptarea
      • Sprijin pentru alăptare
      • Poveștile mamelor în alăptare
      • Bebeluși alăptați
      • Despre laptele matern
      • Alăptarea la început
      • Probleme alaptare
      • Alimentația în alăptare
      • 10 pasi catre o Alaptare cu Succes
      • Înțărcarea bebelușului
    • Diversificare Bebe
      • Diversificarea naturală (BLW)
      • Diversificarea clasică la bebeluși
      • Piureuri pentru bebeluși
      • Apa pentru bebeluși și copii
      • Retete diversificare
      • Fructele la bebelusi
      • Legumele la bebelusi
      • Introducerea Proteinelor
      • Cerealele la bebelusi
    • Retete bebelusi
      • Retete diversificare bebe 6-12 luni
      • Piureuri pentru bebeluși
      • Meniuri bebelusi
      • Mic dejun bebelusi
      • Gustari intre mese bebe
      • Retete pranz copii
      • Retete supa crema
      • Retete copii 1 an
      • Budinca bebe
      • Retete 1-3 ani
      • Biscuiti de casa copii
      • Deserturi copii
      • Sanatate in bucatarie
    • Stiri pentru parinti
    • 1-3 ani
      • Dezvoltarea cognitivă
      • Dezvoltarea limbajului
      • Dezvoltare copii 1-3 ani
      • Alimentatie copii
      • Sanatate copii
      • Imunitate copii
      • Alergii la copii
      • Boli contagioase
      • Ingrijirea copilului mic
      • Trecerea la olita
      • Siguranta copilului
      • Prima zi de gradinita
      • Cresa, gradinita, bona
      • Activitati educative
    • 3-6 ANI
      • Autismul
      • Alimentatie sanatoasa
      • Obezitatea la copii
      • Comportament
      • Povesti pentru copii
      • Lectura de seara
      • Rugaciuni copii
      • Poezii romanesti
      • Cantece pentru copii
      • Colinde de Craciun
      • Sarbatorile de Iarna
      • Activitati de Paste Copii
      • Concursuri